Oratorij 2015 – Hočem biti svet

25.7.2015 | 11:00

Oratorij 2015 – Hočem biti svet
Oratorij 2015 – Hočem biti svet

»Hočem biti svet!« so besede mladega Dominika Savia, ki je bil osrednji lik letošnjega oratorija. Dominik Savio je do svojega 15. leta, ko je umrl, dosegel veliko osebno zrelost in bil po smrti razglašen za svetnika. Svetost je Dominik našel v preprostih stvareh, v veselju in v pomoči bližnjim.

V Sevnici smo pot k svetosti iskali dva tedna, od 6. do 17. julija. V tem času se je v Salezijanskem mladinskem centru družilo okoli 100 otrok in animatorjev, kjer smo jim omogočali igro, druženje z vrstniki, predvsem pa zdravo in pozitivno okolje. Vsak dan smo začeli z bansom in dvigom zastave. Animatorji so otrokom zaigrali zgodbo, ki je bila podlaga za katehze. Po le-teh so otroci odšli v delavnice, ki so jih skrbno pripravili animatorji. Otroci so lahko izdelovali svečke, frače, gradove iz papirne mase in piñate. »Nori znanstveniki« so delali »nore« poizkuse, učimo so se preživetja v naravi, v plesni delavnici pa so migali v ritmih cha-cha-chaja. V prvem tednu smo postavili tabor pri cerkvi sv. Marije vnebovzete na Grački gori. Med potjo smo na različnih »postajah« pripravili sveto mašo in pripomočke, ki so olajšali bivanje na taborjenju. Dan smo zaključili sveto mašo, po kateri smo skupaj s starši zakurili taborni ogenj, na katerem smo si pripravili slastno večerjo. Naslednje jutro smo ugotovili, da nam je bila ukradena zastava. S pomočjo zlatih palic, ki smo jih pridobili na veliki igri, je bila zastava spet naša. Za konec prvega tedna so bile organizirane vodne igre, ki so nam ohladile od visokih temperatur razbeljene glave.

V drugem tednu smo se odpravili na brestaniški bazen. Po kopanju smo se napotili proti cerkvi sv. Janeza krstnika na Senovem, kjer smo imeli sveto mašo. Oratorijski dan pa smo zaključili s piknikom. Naš oratorij je poln talentov, zato smo se odločili, da torkovo popoldne popestrimo z nastopi najboljših. Pika na i pa je bila »Tradicionalna oratorijska tržnica« na kateri so delavnice predstavile svoje izdelke, najboljši pokazali svoje talente. S kratkim kulturnim programom pa smo vsi skupaj zaključili čudovito dvotedensko druženje z Dominikom.

Animatorji SMC Sevnica

Galerija

sevnica
sevnica1
sevnica2
sevnica3
sevnica4

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (9)

25.7.2015+2     + (3)     – (1)     Oceni Monica 

Jez svojih atrok že nedi zaupala tem farškim kanaljam. Otročaji samu hrbet abrnejo pa jih lemenatarji že naskočjo. Papež Frančišek še ni obračunal z pedofili v svojih vrstah. Predlagam na vsak Oratorij in verouk namestiti video nadzor. Edino pod tem pogojem se bo moj petletni sin udeležil Oratorija.

25.7.2015–1     + (0)     – (1)     Oceni Urška 

Spoštovana Monika, zelo se mi smilite, ker je vaše mišljenje tako negativno. Bilo bi prav, da se prepričate preden tako nemoralno komentirate, delo tistih, ki se trudijo za boljše življenje marsikoga.

26.7.2015–1     + (1)     – (2)     Oceni mnenje 

Urška, se mi zdi da to nekdo provocira. Takšna slovnica, izražanje mišljenja in še navedbe starosti... Če se motim pa je moje mnenje na podlagi zgornjega komentarja, da jaz tej gospe še njenega otroka ne bi zaupala... Saj imamo vsi svoje dialekte, ampak ta zgornji, v pisani obliki je pa čisto preveč, če more pet letni otrok v takšnem okolju odraščat ni čudno da redko kdo še govori slovensko :/

26.7.2015–3     + (2)     – (5)     Oceni tone 

tud maršal tito je bil pedofil, ko je naskakoval 13,14 letna dekletca, ki so potem po pravilu izginjala...

27.7.2015Oceni tine 

in ti si mu svetu, da vse to veš ?

27.7.2015–3     + (0)     – (3)     Oceni adijo 

ne, ni tone svetu maršalu! Zgleda, da je Monica (poleg tega, da ga je vlekla Billu), svetila"farškim kanaljam" in, ker ni bilo nadzora kamer, ima danes petletni spomin na tiste čase.............lepoooo!

27.7.2015Oceni Razodetje 

Ljudje božji! To, kar se natolcuje o rimokatoliških duhovnikih sploh ni res!! Samo njihove krščanske jubezni do najbližnjega ne razumete! Eni jo izkazujejo odraslim, drugi pač otrokom! Vse v božjem imenu! Ker on tako hoče!!

27.7.2015—     + (1)     – (1)     Oceni Patmos 

Seveda, vendar kdor piše članek kot je ta, v medije kot je ta, ki dovoljuje komentiranje prav vsem, mora biti pripravljen in pričakovati, da ga "komentirajo" osebe, ki se na predloženo razumejo, kot se zajec na boben. Zgoraj imaš modele, ki so prepričani, da se zastopijo na praktično vse in imajo neustavljivo potrebo, da se v tem smislu iztrebljajo. Treba je v bodoče biti previden okoli tega. Svojo notranjo izpolnjenost, ki jo čutiš po takem dogodku, je treba deliti izključno v krogu enako mislečih s podobnimi izkušnjami. Torej, držati se izreka iz SP: ne meči biserov svinjam, da jih ne potacajo s svojimi parklji ... itd, saj ti je to znano, kajne. Lepo se imejte in v sebi ohranite pridobljeno.

28.7.2015+2     + (3)     – (1)     Oceni Razodetje 

Torej dragi Patmos - vsaka svinja naj fotr iz svojega korita hvali in druge ne posiljuje z njim? O.K. Vendar kdo kdaj pomisli, da so določeni komentarji le posledični zapis lastnih izkušenj? Prepričan sem, da je le malo kdo od tukaj komentirajočih sveto pismo stare ali nove zaveze vsaj odprl, kaj šele pozorno prebral. Če bi ga, potem bi spoznal resnico. Polno krutosti, maščevanja in nestrpnosti do drugače mislečih in vseh, ki ne verujejo v rimokatoliškega Boga. Saj z islamom ni kaj dosti drugače. Navsezadnje obe veri bazirata takorekoč na istih temeljih. Tisto, kar danes počno islamski skrajneži, je RKC dolga stoletja tudi že počela. Danes pa pristopa bolj prefinjeno. Radikalni pa sta obe religiji. Sam nimam priti vernikom popolnoma nič. Le druge naj pustijo na miru . Vero naj prakticirajo v za to predvidenih prostorih in po svojih domovih, o dogajanjih pa naj poročajo v svojih medijih. Nekega muslimana, pravoslavca, evangeličana ali pa ateista ne zanima, kaj počnejo froci rimokatoliške ali katere koli druge veroizpovedi! To bi moralo upoštevati tudi neodvisno novinarstvo. A tega v Sloveniji žal ni !

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava