DL: Eno leto čakala na mikrovalovno pečico

25.7.2015 | 15:00

Marija Šprajcar s težko pričakovano nagrado

Marija Šprajcar s težko pričakovano nagrado

Dokaz, da je bila mikrovalovna pečica poslana na dan, ko smo o pošiljanju nagrad začeli spraševati odgovorne na TV Golica.

Dokaz, da je bila mikrovalovna pečica poslana na dan, ko smo o pošiljanju nagrad začeli spraševati odgovorne na TV Golica.

Poleg naprave je pričakovala tudi garancijo, a je dobila samo navodila za uporabo.

Poleg naprave je pričakovala tudi garancijo, a je dobila samo navodila za uporabo.

Pred dobrim letom je Marija Šprajcar iz Drameljška na Bizeljskem v nagradni igri TV Golica osvojila mikrovalovno pečico, na katero pa je morala čakati kar eno leto. S svojo izpovedjo bi rada opozorila vse tiste, ki kličejo na omenjeno televizijo in sodelujejo v nagradnih igrah.

»Med dopoldanskimi gospodinjskimi opravili sem imela prižgano televizijo in na TV Golica so predvajali nagradno igro, v kateri so iskali slovenski pregovor. Ker sem vedela rešitev, še danes se spomnim, da je šlo za pregovor Po jutru se dan pozna, sem zavrtela telefonsko številko 090 in prišla v eter. Voditeljica mi je čestitala in povedala, da sem dobila mikrovalovno pečico, dodala je še, naj mi dobro služi. Takrat sem bila zelo vesela,« svojo zgodbo začne Šprajcarjeva, ki se je med griče na Bizeljskem, kjer je preživela otroštvo, s soprogom Tonetom vrnila pred petimi leti, prej pa je štiri desetletja živela v Kranju, kjer so odrasli tudi njuni štirje otroci.

POLNI IZGOVOROV

Mislila je, da bo nagrado prejela v kratkem času, a je ni bilo od nikoder. Po dveh mesecih je klicala na TV Golica in spraševala, kje je njena mikrovalovna pečica. »Pojasnili so mi, da bom morala čakati 120 dni in da so taka pravila. Čez nekaj časa so mi poslali formularje, v katere sem vpisala osebne podatke in davčno številko, ki sem jih takoj odposlala nazaj. Sledilo je zatišje.«

Vsak dan je pričakovala klic ali pošiljko, in ker se ni zgodilo nič, je začela klicati na televizijo. »Gospa, ki se je javljala, je nekaj časa govorila, da imajo težave z dobavitelji, potem so bili krivi šoferji. Rekla sem ji, da ne potrebujem šoferja, da lahko nagrado pri njih dvignem sama, saj se z možem večkrat peljeva v Kranj in bi se lahko ustavila v Ljubljani, pa je rekla, da to ni mogoče. Ko sem zahtevala njenega nadrejenega, nikoli ni bil dosegljiv. Ženski sem povedala, da ni naletela na pravo osebo in da bom do mikrovalovne pečice vsekakor prišla. Pa saj ne gre toliko za nagrado kot za to, da sem se počutila prevarano in ogoljufano, take reči me res jezijo,« pove Šprajcarjeva, ki je tisti mesec, ko je klicala v nagradno igro, dobila za okoli 50 evrov višji telefonski račun, kot ga dobi navadno.

Ko se je začela s prijatelji in znanci pogovarjati o tem, kaj se ji je zgodilo, je izvedela, da ni edina, ki čaka na nagrado, gospod iz Sevnice na tablico, ki v trgovini stane 90 evrov, čaka že dve leti, za telefonski klic pa je takrat, ko jo je osvojil, zapravil 105 evrov.

POSREDOVANJE DOLENJSKEGA LISTA

Šprajcarjeva je svojo mikrovalovno pečico prejela prejšnji ponedeljek, bilo je to po tistem, ko je poklicala na Dolenjski list in novinarki razložila, kaj se ji je zgodilo, ta pa je takoj klicala na TV Golica in začela poizvedovati, kaj se dogaja z nagradami, ki jih osvojijo njihovi gledalci. »Verjetno nagrade ne bi dobila, če ne bi klicala na Dolenjski list, čeprav sem jim že prej zagrozila, da bom o njihovem odnosu do nagrajencev obvestila vse slovenske medije, da bodo ljudje vedeli, kaj se dogaja. Nisem razmišljala o tem, da bi jih prijavila inšpekciji, medijska pot se mi je zdela v tem primeru bolj primerna.«

Mimogrede: mikrovalovna pečica je prišla po pošti, čeprav so ji na televiziji omenjali šoferja, poleg navodil za uporabo je nagrajenka pričakovala tudi garancijo, a je ni dobila.

»Vse skupaj je tak nateg. Ljudje naj ne bodo naivni in naj ne kličejo v te nagradne igre, če pa že, naj vztrajajo, da bodo nagrade tudi dobili,« je pogovor sklenila Šprajcarjeva, ki je na komercialno številko nagradne igre klicala le enkrat, po tistem nikoli več in, kot je zatrdila, tudi nikoli več ne bo.

NIČ NAROBE

Kot rečeno, smo o zadevi povprašali tudi na TV Golica, od koder nam je urednica programa Nina Maurovič odgovorila, da podeljujejo in odpošiljajo nagrade skladno s splošnimi pravili sodelovanja v igrah, ki so objavljena na njihovi spletni strani, ter skladno z roki, ki so v pravilih določena.

Tisti dan, ko je Šprajcarjeva prejela nagrado, nas je urednica programa obvestila: »Nagrada – mikrovalovna pečica je bila odposlana in je nagrajenka nagrado tudi prejela oz. ni podatka, da bi pošiljka bila zavrnjena. Naše obveznosti do nagrajenke so torej izpolnjene.«

VEČ INŠPEKCIJSKIH POSTOPKOV

Glavna tržna inšpektorica Andreja Grlić pa je povedala, da ima tržni inšpektorat le zakonsko določene pristojnosti v zvezi z organiziranjem in podeljevanjem prejetih nagrad - lahko ugotavlja nepošteno poslovno prakso ali druge kršitve ter zaradi prekrškov izreče globo, ne more pa zagotoviti izročitve nagrade upravičencem. To možnost zagotavlja le sodišče.

»V zvezi s predvajanjem oddaj TV Golica tržni inšpektorat zoper družbo Čarli, d.o.o., vodi več inšpekcijskih in prekrškovnih postopkov. V postopkih je bilo med drugim tudi ugotovljeno, da ima družba v splošnih pogojih navedeno, da je rok za izročitev nagrade do 120 delovnih dni od dneva oddaje, v kateri so bile podeljene. Tržni inšpektorat je že ugotovil, da način predvajanja oddaje, kjer se izvajajo nagradni TV kvizi, predstavlja agresivno poslovno prakso na podlagi zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi praksami, odločitev je bila tudi že predmet upravnega spora, pri čemer je upravno sodišče tožbo zavrnilo. Tržni inšpektorat je zaradi (ne)podeljevanja nagrad nagrajencem v roku, ki jih družba določa v splošnih pogojih sodelovanja v nagradni igri, izdal tudi več odločb o prekršku zaradi zavajajoče poslovne prakse, te odločbe pa so trenutno v presoji na okrajnem sodišču, saj so bile zoper njih vložene zahteve za sodno varstvo. Tržni inšpektorat je izdal tudi upravno odločbo zaradi nepoštenih pogodbenih pogojev na podlagi zakona o varstvu potrošnikov, zoper katero pa je bila tudi vložena pritožba na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.«

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista, 9. aprila 2015

Besedilo in fotografije: Janja Ambrožič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

25.7.2015Oceni ggg 

https://www.mimovrste.com/prostostojece-mikrovalovne-pecice/beko-mikrovalovna-pecica-mwc-2000-mw švoh 50 eur :-)

26.7.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni naivnost 

In kljub temu, je naivnežev še vedno dovolj.

27.7.2015Oceni butec&butec 

Butalci kot butalci...

27.7.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni vika 

če ni ona čakala mikrovalno na dveh nogah??pol pa tko se reklamira samo sebe?narod je zmešan tud po svoje

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava