DL: S sestrami usmiljenkami za nižjo najemnino za prevzgojni dom

24.7.2015 | 14:40

V Prevzgojnem domu Radeče trenutno kazen prestaja 23 mladoletnikov. (Foto: R. Ž.)

V Prevzgojnem domu Radeče trenutno kazen prestaja 23 mladoletnikov. (Foto: R. Ž.)

Učna delavnica, kjer mladoletniki pridobivajo dodatna znanja in delovne navade. (Foto: R. Ž.)

Učna delavnica, kjer mladoletniki pridobivajo dodatna znanja in delovne navade. (Foto: R. Ž.)

V preteklosti so se v javnosti večkrat pojavila namigovanja o zaprtju Prevzgojnega doma Radeče, ki je trenutno edini tovrstni dom v državi, kamor so na prestajanje različnih kazni napoteni mladoletniki med 14. in 23. letom starosti. Dom ima svoje prostore v starih poslopjih ob Savi, večinoma so objekti in zemljišča, ki jih uporabljajo, v lasti Družbe hčera krščanske ljubezni sv. Vincencija Pavelskega iz Ljubljane. Za najem okoli 3.000 kvadratnih metrov površin lastnicam mesečno odštejejo okoli 10.600 evrov, oktobra pa se izteče najemna pogodba.

Informacijam o ukinitvi je botrovala predvsem visoka cena najema, vendar pa ukinitev ne pride v poštev, o njem tudi ministrstvo za pravosodje menda ne razmišlja več, nam je povedal direktor Prevzgojnega doma Radeče Franc Majcen. Tovrstno ustanovo država potrebuje, prav tako so v Radečah zadnja leta dobro sprejeti in živijo v sinergiji s krajem. »Selitev v drug kraj bi zagotovo prinesla negodovanja krajanov, pri nas pa vemo, da prevzgojni dom ni moteč, prav nasprotno,« je prepričan tudi radeški župan Tomaž Režun . A je tudi po njegovem mnenju cena najema občutno previsoka, zato se bo potrebno pred sklenitvijo nove pogodbe o njej pogajati v duhu zniževanja stroškov v javni upravi. Režun pravi, da bi bilo, če se s hčerami krščanske ljubezni nikakor ne bi bilo mogoče dogovoriti o nižji ceni, mogoče najti tudi druge ustrezne prostore v bližini.

V domu je danes 49 zaposlenih v treh osnovnih oddelkih: za vzgojo, varnost in izobraževanje, ki trenutno skrbijo za 23 mladoletnih prestopnikov. Deklet že štiri leta niso imeli, prav v teh dneh pa pričakujejo, da na prestajanje kazni pride dekle s Primorske.

Mladoletniki v radeškem prevzgojnem domu preživijo od enega do treh let, odvisno od teže kaznivega dejanja, ki so ga storili. Veliko je kazni zaradi ropov in velikih tatvin, nasilja in prometa s prepovedanimi drogami, v zadnjem času pa beležijo porast družinskega nasilja.

Mladoletniki v času prestajanja kazni v domu opravljajo različne naloge.

Tako so vključeni v program opismenjevanja in drugega funkcionalnega izobraževanja, ki poteka znotraj zavoda, mogoče je osnovnošolsko izobraževanje (od 6. razreda dalje), nižje ali srednje poklicno izobraževanje ali srednje strokovno izobraževanje, delovne navade pa pridobivajo s hišnimi deli, pri vzdrževanju parka, zelenic, igrišč in ob delu v učnih delavnicah, kjer izdelujejo predvsem izdelke iz lesa.

Zadnji večji poskus skupinskega pobega so zabeležili pred dvema letoma, a je bil neuspešen, saj so kršitelje pazniki takoj izsledili, z izjemo enega mladoletnika, ki se je nekaj časa skrival v soseščini. Takšna dejanja se, po besedah Vanje Počivalšek, vodje oddelka za vzgojo, ne izplačajo, saj si lahko mladoletniki z lepim vedenjem prislužijo različne ugodnosti, med njimi so tudi izhodi v mesto ali domov.

Za razliko od klasičnih zaporov v prevzgojnem domu ni mogoča uporaba mobilnih telefonov in interneta, prav vsi pa morajo biti skoraj sedem ur dnevno vključeni v učne in delovne procese. Povprečna starost zaprtih je trenutno 18,6 let, najmlajši mladoletnik šteje 16, najstarejši pa 21 let. Veliko je Romov, predvsem dolenjskih, včasih tudi do ene tretjine vseh prestopnikov.

Ker se ukvarjajo z nepredvidljivo populacijo, občasno pride do trenj med zaposlenimi, predvsem pazniki, in mladoletniki. Večjih incidentov sicer v zadnjem času ni bilo, javnost pa se še spominja leta 2004, ko je mladoletnik s kladivom napadel paznika in ga močno poškodoval. A je, na srečo, takšnih izgredov malo, pravita Majcen in Počivalškova. Mladoletniki se vse bolj zavedajo, da lepo vedenje prinaša ugodnosti. Lani so jih imeli 441, zlorab pa le 16, kar ocenjujeta kot velik uspeh. Kot veliko težavo pa izpostavljata slabo sodelovanje s starši oziroma velikokrat tudi njihovo ignoranco do lastnih otrok. Večina obsojenih mladoletnikov namreč prihaja iz neurejenih družin, so fantje, katerih starši sploh ne želijo sodelovati v procesih prevzgoje, žal pa so tudi takšni, ki se v primerih vikend izhodov sploh nimajo kam vrniti. Zato se zgodi tudi, da se mladoletniki v prevzgojni dom z izhodov sploh ne vrnejo in zbežijo celo v tujino. V zadnjih dveh letih beležijo porast tega pojava, kljub temu pa so pri odkrivanju ubežnikov dokaj uspešni.

Hčere krščanske ljubezni svetega Vincencija Pavelskega imajo med drugim zapisano, da jih Kristusova ljubezen priganja, da hitijo v duhu ponižnosti, preprostosti in ljubezni na pomoč vsaki revščini. Prav zaradi teh načel v Radečah računajo, da bodo v duhu preprostosti prisluhnile tudi splošni situaciji in znižale ceno najema za objekte in zemljišča, kjer skušajo na pravo pot spraviti mlade ljudi, ki niso imeli urejenih družinskih razmer in so zato stopili na pot kriminala.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista, 9. aprila 2015

Renata Žnidar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava