DL: Ali HE vplivajo na naravo?

23.7.2015 | 11:40

Gradbišče HE Brežice (Foto: M. L., arhiv DL)

Gradbišče HE Brežice (Foto: M. L., arhiv DL)

»Vodne elektrarne na spodnji Savi nimajo bistvenega vpliva na klimatske pogoje.« To je na 9. posavskem ekološkem večeru v Krškem poudaril Zoran Stojič, direktor družbe Geateh Ljubljana. Posvet je organizirala krška enota Zveze ekoloških gibanj Slovenije. Na hidroelektrarne stroka gleda kot na večnamenske objekte, ki sicer sami po sebi ne zmanjšujejo količine vode, ki priteka po Savi in je v preteklosti ogrožala objekte in naravo, ampak kot pozitivno ocenjuje gradnjo nasipov, ki teče sočasno z gradnjo hidroelektrarn.

Med drugim je Stojič v svojem nagovoru poudaril, da tudi gradnja brežiške hidroelektrarne ne bo imela posebnega vpliva na podnebne spremembe. Proizvodnja električne energije bo iz obnovljivih virov, prav tako pa gradnja tovrstnih elektrarn na spodnji Savi ne more in ne bo vplivala na podtalnico krškobrežiškega polja v meri, ki bi učinkovala na kmetijsko ali naravovarstveno rabo. Glede mikroklime je povedal, da manjša temperaturna nihanja predstavljajo ugodno spremembo klime. Pojav megle bo omejen le na del leta ter na akumulacijsko jezero in njegovo bližnjo okolico. Mesto Brežice bo reliefno dvignjeno nad pojavom advekcijske megle, ki lahko občasno nastane zaradi akumulacije, zato je vpliv gradnje na mikroklimo zanemarljiv.

Stojič se strinja, da je gradnja hidroelektrarn sicer res povzročila nekatere spremembe na habitatih, a sam v tem ne vidi katastrofe, če ne gre za zaščitene vrste živali.

Kar se tiče stanja kakovosti voda, se ta prav zaradi gradnje čistilnih naprav, ki so vključene v program gradnje hidroelektrarn, že sedaj izboljšuje. Stojič je pojasnil, da tudi zajezitev reke ne poslabšuje razmer glede kakovosti voda. V akumulacijskem bazenu se ob določenih pogojih lahko razvije le evtrofikacija, torej prekomerna obremenjenost vode s hranilnimi snovmi. A ta možnost po strokovnjakovem mnenju obstaja le v izjemnih primerih.

V vseh trditvah se z njim sicer zelo maloštevilni obiskovalci večera niso strinjali. Še najmanj Avgust Mlakar, predstavnik krške civilne zaščite, ki ne verjame, da bodo hidroelektrarne preprečile poplave. Sam je bil namreč v ekipi, ki je v srbskem Obrenovcu reševala ljudi in premoženje po lanskih katastrofalnih poplavah, in se je prepričal, kakšno katastrofo lahko povzročijo visoke vode. Med drugim je poudaril, da je ekipa civilne zaščite pripravljena, če bi se podoben scenarij zgodil v Krškem.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista, 26. marca 2015

R. Ž.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (5)

24.7.2015Oceni Tole pa ne razumem 

A za "zaščitnike narave" pa hidroelektrarne niso dobre? Ja prav, no. Naj pa država gradi elektrarne na premog, če je to pač boljše. Če ne marajo čiste tehnologije, naj dobijo pa umazano. Kakšno sprenevedanje! A se ej kateri od njih odklopilk iz elektro omrežja? Doma svetijo s svečami, namesto TV in radija zvečer družno pojejo na seniku, računalnik je na ročni pogon, internet gre pa po bršljanovih viticah? Ne, oni elektriko rabijo, proizvajati je pa ne smemo. Le kdo bi jih razumel.

24.7.2015Oceni CI 

To je tako, če človek nima pametnejšega dela, potem "modruje" in dela sitnosti tistim, ki bi radi kaj naredili za družbo.

25.7.2015Oceni Tole pa ne razumem 

No pa mi ti razloži, kaj boš naredil pametnega za družbo ki potrebuje elektriko (vštevši s tabo), poskuse najčistejšega pridobivanja kar jih poznamo, pa želiš zatreti. Potem nam preostane samo še umazana energija. No, CI, razsvetli me, kako bi ti rešil to zagato. Ali pa je tvoj domet le žaljenje drugače mislečih? Vidiš, zaradi takih kot si ti, skoraj nobena Civilna iniciativa ne uspe. Ker se normalno razmišljujočemu zdijo njihovi pozivi "kar nekaj".

25.7.2015Oceni ./../... 

... ali so Arhitektonsko pretočna za plovila ? ... za Čolne ...nekoč se je čolnarilo_ tudi proti toku_ Jazon _ Medeja_ in Argonavti_ ZLATO RUNO_ ladja_ lesena_ že ZELO dolgo _ v Grčiji_ kopija _ narejena_ kakšno je ŽE staro ime Vrhnike_ pri Izviru Močilnika_ kamnita stena_ _ za ribji svet_ program sprašuje po Želji_ vsote_ pet in dve _ 7 _ Koliko TOVORA se prevozi_ prepluje_ po Oceanih _ vodnih morskih poteh_ rečni kanali_ v Zahodni Evropi_ itd... HE ... seveda 100% _ Obvezno vračanje Profita _ v Okolje_

25.7.2015Oceni CI 

Kakšno žaljenje ? Kdo pa tebi kaj hoče ? Kaj bi ti sploh rad povedal ?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava