Z lepimi besedami lahko premagujemo tudi gore

7.7.2015 | 09:40

Župan MO Novo mesto Gregor Macedoni, prof. dr. Miha Japelj, Bogdan Osolnik, Janja Gazvoda, Marjan Moškon in dr. Janez Gabrijelčič

Župan MO Novo mesto Gregor Macedoni, prof. dr. Miha Japelj, Bogdan Osolnik, Janja Gazvoda, Marjan Moškon in dr. Janez Gabrijelčič

Letošnji poletni solsticij so v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto na pobudo dr. Janeza Gabrijelčiča posvetili prihodnosti Novega mesta. V ta namen so gostili častne meščane Novega mesta, gospoda Bogdana Osolnika, prof. dr. Mihaela Japlja, dr. Janeza Gabrijelčiča in gospoda Marjana Moškona ter župana Mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija.

Poletni solsticij je najdaljši dan v letu, poln lepih energij, predvsem pa čas za nov začetek. Naši predniki so na kresno noč kurili kresove na vrhovih hribov, nato pa so okoli ognja peli in plesali, baje tudi hodili po žerjavici. V knjižnici pa so letošnji, sicer deževni solsticij, posvetili 650-letnici Novega mesta ali kot je povedal dr. Janez Gabrijelčič: »Posvetili ga bomo Novomeščani Novomeščanom,« z željo, da Novo mesto v naslednjih petdesetih letih zasije kot sonce.

V vsekakor neponovljivem večeru, ki so ga častni meščani tudi sami popestrili, dr. Gabrijelčič je raztegnil harmoniko, gospod Moškon v roke vzel violino, prof. dr. Japelj pa občinstvo navduševal s čutno recitacijo ter igralskim nastopom, je dr. Gabrijelčič večkrat poudaril, kako zelo pomembno je za vse Novomeščane, v kakšnem okolju živimo. S tem namenom je potrebno uskladiti lepe misli, prijazne besede in dejanja, ki bodo uspešna. Lepa beseda namreč lahko premaguje tudi gore, zato naj ne mine dan ko zase, za družino, za ožjo in širšo skupnost ne naredimo česa dobrega. Nad večerom vidno navdušen prof. dr. Mihael Japelj je še dodal, da ne smemo pozabiti, da so nekoč veliki ljudje živeli v Novem mestu, zato je naša naloga, da nadaljujemo z njihovo tradicijo. Moškon pa je poudaril, da je beseda še edino, kar imamo od življenja. Tovrstna druženja so pomembna za življenje v Novem mestu, saj nam kljub poplavi vsega lepega, primanjkuje preprostega druženja. Danes, ko se vse vrti le še okoli denarja, pozabljamo na tisto, kar je nekoč bilo življenje Novega mesta.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni meni, da je ob 650. letnici Novega mesta potrebno obuditi predvsem ponos Novomeščanov. Imamo namreč bogato zgodovino, uspešne posameznike in na podlagi vsega tega lahko iščemo priložnosti ter si gradimo prihodnost. Navdušila pa ga je predvsem pozitivna energija, ki včasih prihaja tudi s strani ljudi, ki nimajo ne materialnih, ne drugih kratkoročnih interesov, Novemu mestu pa kljub temu želijo ogromno dati.

Pozitivni energiji poletnega solsticija so ob koncu tudi ostali obiskovalci dodali svoje misli, besede, recitacije, ki so se jim utrnile tekom večera, med drugimi Ria Bačer, Marjana Štern, Ivan Hrovatič, Rezka Povše, Borut Novak, Igor Vidmar itn.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Galerija

_e-knj (1)
_e-knj (11)
_e-knj (2)
_e-knj (4)
_e-knj (5)
_e-knj (6)
_e-knj (8)
_e-knj (9)
_e-knj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava