Vaša kritika: Novomeški poletni dnevi in cestne zapore

5.7.2015 | 16:00

Vaša kritika: Novomeški poletni dnevi in cestne zapore
Vaša kritika: Novomeški poletni dnevi in cestne zapore
Vaša kritika: Novomeški poletni dnevi in cestne zapore

Vsa stvar zadeva prometno ureditev ožjega dela KS Novo mesto Center, v času zapore Glavnega trga od Jenkove ulice do vodnjaka. Imenovane zapore se izvajajo v spomladansko-poletnem času, praviloma koncem tedna, za t.i. novomeške poletne dneve. Ne tiče se me značaj, kvaliteta ali množičnost teh prireditev, se me pa tiče ruta izbranega obvoza v času trajanja zapore.

Jenkova - Detelova - Dilančeva. Tu je kavelj. Na najožjem delu Detelove ulice, ob začetku hiše št. 3 (pod kotom napram cesti), stoji med drugimi tudi velik in razločen prometni znak 'prepovedano ustavljanje in parkiranje'. V dopoldanskem času se uredba v glavnem upošteva, po prenehanju redarske službe (nekje po 13.00 uri) pa se vzdolž glasbene šole veselo parkira po načelu "kud koji mili moji".

Tako je bilo tudi v nedeljo, 21.6., v času kolesarske dirke. Po pripovedovanju očividcev je vsled izogibanja parkiranemu kombiju, neimenovano vozilo prevozilo tik pred hišo stoječ pokrit vodovodni jašek, pri tem polomilo pokrov in se zagozdilo v jašku. Ko so vozilo odstranili, so nastalo nepokrito jamo brižno opremili s potrebno opozorilno signalizacijo in odšli. Naj dodam, da omenjeni jaški niso povozni, ker so pokrovi iz rebrastega železa deb. 2 - 4 mm in služijo zgolj varovanju jame. Ker so metalni pokrov tega jaška že pred časom uničili iz povsem istih razlogov, je bil sedaj obstoječi lesen. Od tod tudi material za izdelavo signalizacije.

Da skrajšam: 24.6. se je v poznih popoldanskih urah udrl del cestišča Detelove ulice in to točno nasproti inkriminiranega vodovodnega jaška. Udor cestišča je bil opažen tudi s strani pristojnih služb Komunale, saj je bila nastala jama zavarovana z opozorilnikom. Tako je bilo zatečeno stanje na praznik, 25.6., zjutraj, ko sem prispel v Novo mesto (slika).

Tako je ostalo cel teden. V četrtek, 2.7., so se pojavili komunalci (verjetno po posredovanju na županstvu) in iz udorne jame izsesali fekalno vodo. Pojavila se je za par kubikov velika jama, ki jo je povzročila erozija vode iz uničene kanalizacijske cevi za fekalno ali meteorno vodo. Očitno je bila situacija resna, zato so postavili še dve opozorilnika in odšli. V takem stanju, ne da bi kaj sanirali, so se pričeli novomeški poletni dnevi in z njimi zapora Glavnega trga.

Zapora traja neprekinjeno, če se na trgu kaj dogaja ali ne. Tako se v petek, 3.7., zjutraj, v času največje prometne konice, ko se je ves promet, vključno z visokimi hladilniškimi tovornjaki (Agrokor), valil po razdrapani Detelovi ulici, na Glavnem trgu ni dogajalo nič. Pravzaprav se je dogajalo: skupina mladcev, očitno še pod vplivom opojnih substanc, je pred rotovžem izvajala svoj kulturni program.

Naj dodam, da so omenjeni opozorilniki v veliko pomoč za nadaljevanje parkiranja v njihovem okrilju.

Vsa ta prepovedana parkiranja so vzrok, da ob prevozu drugih vozil le-ta ogrožajo žleb, fasado in vodovodni jašek hiše na št.3.

Vaš odnos do vsega je - milo rečeno - pišmeuhovski. Je že res, da sta zabava in kultura potrebni in da imate za to vso pravico, toda zato je potrebno ustvariti pogoje zato, ki pa morajo upoštevati mojo pravico.

Z odličnim spoštovanjem,

Janez Vodnik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava