DL: Pred zlatarno okradel trgovino

5.7.2015 | 10:30

Simon Tkalčec je v zaporu že od novembra 2012, na obravnave prihaja v spremstvu pravosodnih policistov. (Foto: J. A.)

Simon Tkalčec je v zaporu že od novembra 2012, na obravnave prihaja v spremstvu pravosodnih policistov. (Foto: J. A.)

Na novomeškem okrožnem sodišču je 27-letni Simon Tkalčec iz Stranske vasi pri Novem mestu priznal, da je 8. novembra 2011 oropal trgovino Kmetijske zadruge Krka v Mirni Peči. Tatvina se je zgodila 20 dni pred ropom pri ljubljanskem zlatarju Antonu Paplerju, kjer je bil na delu s Sandijem Prešernom, ki je tedaj zlatarju zadal smrtni strel.

Tkalčec je trenutno na prestajanju 6-letne zaporne kazni zaradi ropa zlatarja. Na prvih obravnavah v zvezi s krajo v mirnopeški trgovini je trdil, da ni kriv, tokrat pa je najprej vprašal višjega državnega tožilca Bojana Avbarja, ali njegove besede, da bo predlagal pol leta zapora, če dejanje prizna, še držijo, in ko je dobil potrditev, je tatvino priznal. Tako mu je sodnik Boštjan Kovič prisodil pol leta zapora.

V trgovino v Mirni Peči je tedaj 23-letni Tkalčec vstopil tik pred zaprtjem. Na glavi je imel masko z izrezom za oči. S prodajnega pulta je iztrgal blagajno, iz trgovine pa je pobegnil še z »mobikarticami«. Stekel je za lekarno, sedel v avto in se s  pomočnikom odpeljal proti romskemu naselju Brezje. Na račun te tatvine je imela prodajalna okoli 2.700 evrov škode.

Čeravno ni računal na to, da ga je kdo videl, ni bilo tako, saj so ga opazili sosed in gosta bližnje gostilne, ki sta sedela na terasi. Do prejšnjega tedna se je obtožnica za to kaznivo dejanje nanašala na dva sostorilca, Tkalčeca in Danijela Flajšmana, a jo je višji državni tožilec spremenil in Flajšmana iz nje izločil. »Za Flajšmana nismo imeli dovolj dokazov, da je bil zraven, in tudi priče so povedale, da sta bila storilca približno enake višine. Videli smo, da je Flajšman dvometraš, teh je pri nas malo, zato sem spremenil obtožbo in se zdaj poleg Tkalčeca nanaša na še eno neugotovljeno osebo,« je pojasnil Avbar.

V preiskavi tatvine v mirnopeški prodajalni je bil pomemben obremenilni dokaz za Tkalčeca cigaretni ogorek, ki so ga kriminalisti našli pred stavbo. Na njem je bila njegova DNK, kar je pred priznanjem krivde utemeljeval z besedami, da je bil v tej trgovini večkrat in da je ogorek tam lahko ostal lahko od kdaj prej.

Strokovnjakinja iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) dr. Katja Drobnič je povedala, da so na cigaretnem ogorku našli le eno biološko sled, ki pripada obtožencu, in ta ni bila degradirana. »Rezultat, ki smo ga dobili na NFL, je skladen s tem, kar ste povedali, da naj bi se tam dogajalo,« je dejala dr. Drobničeva.

Na sodišču Danijela Flajšmana sploh ni bilo, ker je bil zadržan zaradi službenih obveznosti, bil pa je tam njegov zagovornik Dušan Medved, ki je imel kritiko na Policijsko upravo Novo mesto. »Zaskrbljujoče je, da je s PU Novo mesto prišla kazenska ovadba za Flajšmana, ki je po nasvetu njenih zaposlenih zapustil Slovenijo. Zaradi tega se mu je naredila velika škoda, izgubil je zaposlitev,« je rekel odvetnik.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista, 19. marca 2015

J. Ambrožič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

6.7.2015Oceni TITO 

To je samo živeti na davkoplačevalskem denarju, ker jim ni nič hudega. Zbudite se odgovorni!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava