Krka donirala klavir prestižne znamke Steinway & Sons Univerzi v Ljubljani

4.7.2015 | 09:05

Jože Colarič (foto: arhiv DL)

Jože Colarič (foto: arhiv DL)

V Palači Kazina je pred kratkim potekala inavguracija klavirja Steinway & Sons, ki ga je Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani donirala družba Krka. Rektor prof. dr. Ivan Svetlik in dekan Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani prof. Andrej Grafenauer sta ob zahvali spregovorila tudi o financiranju visokega šolstva, predvsem umetniških akademij. Slavnostna inavguracija se je zaključila s klavirskim koncertom zaslužne profesorice Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, pianistke Dubravke Tomšič Srebotnjak.

Krka je danes pomembno mednarodno podjetje na svetovnem farmacevtskem trgu. Poleg osnovne farmacevtske dejavnosti v Krki redno spremljajo tudi kulturo, ki je v njihovem poslovnem razmišljanju trajni element. »Prispevek k družbenim projektom je del našega odnosa do okolja. S sponzorstvi in donatorstvi prispevamo k uresničevanju ciljev humanitarnih, kulturnih in športnih organizacij. Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani smo z veseljem omogočili nakup klavirja Steinway & Sons in na ta način pripomogli k ustvarjanju akademske glasbe. Verjamemo, da bodo slovenski glasbeniki umetniški in kulturni prostor, tako Slovenije kot Evrope, oplemenitili s svojimi nastopi in mu dali poseben, simbolni pečat,« je prepričan predsednik uprave in generalni direktor Krke, tovarne zdravil, d. d., Novo mesto Jože Colarič.

Poslanstvo umetniških akademij Univerze v Ljubljani je razvoj njihovih področij, vzgoja odličnih umetniških kadrov ter z vrhunskimi umetniškimi dosežki bogatiti umetniško in kulturno življenje univerze, države in mednarodnega prostora, je poudaril rektor Univerze v Ljubljani prof dr. Ivan Svetlik. »Diplomanti Akademije za glasbo naše univerze zasedajo ključna mesta, ne le v domačih orkestrih in drugih sestavih, temveč tudi v priznanih, svetovnih. Študenti, diplomanti in profesorji osvajajo nagrade na mednarodnih tekmovanjih, s svojimi deli in poustvarjalnostjo pa redno polnijo naš kulturni in umetniški prostor,« je povedal Svetlik, pri tem pa opozoril, da so umetniško ustvarjanje, izobraževanje in poustvarjanje v marsičem specifični glede na druga področja raziskovanja in izobraževanja na Univerzi. Zato se pogosto neupravičeno merijo z neustreznimi vatli, ko gre za razmerje med učitelji in študenti ter za potrebno opremo.

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani se že vrsto let sooča z zahtevnimi izzivi pri posodabljanju in izpopolnjevanju glasbene opreme, katere glavnino predstavljajo prav glasbeni instrumenti. »Res dosegamo mednarodno odmevne rezultate, a žal na iztrošenih in odpisanih glasbenih instrumentih, ki za pouk niso primerni, še manj pa za preko sto javnih koncertov, ki jih Akademija izvede letno,« je v nagovoru povedal dekan Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani prof. Andrej Grafenauer in dodal: »Z donacijo koncertnega klavirja znamke Steinway & Sons, ki je za našo akademijo neprecenljive vrednosti, bo družba Krka omogočila vrhunsko koncertno izkušnjo, tako študentom kot obiskovalcem naših številnih koncertov. Zato sem prepričan, da bomo to pomembno donacijo kmalu tudi že upravičili. Naj njihovo dejanje postane zgled še kakšnemu uspešnemu slovenskemu podjetju.«

Inavguracija klavirja Steinway & Sons, ki bo nedvomno prispeval k doseganju visokih ciljev Akademije za glasbo in celotne Univerze, je potekala v prostorih Palače Kazina, ki jih je Univerzi v Ljubljani nedavno namenila Vlada Republike Slovenije. Kako v novih prostorih zveni nova pridobitev, pa je s klavirskim koncertom ob zaključku dogodka preizkusila zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani Dubravka Tomšič Srebotnjak.

Krka d.d.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava