V Kostanjevici na Krki razstava Tehno kiparja in grafika Mitje Staneka

4.7.2015 | 08:10

V Kostanjevici na Krki razstava Tehno kiparja in grafika Mitje Staneka

V lapidariju Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki so odprli razstavo Tehno akademskega kiparja in grafika Mitje Staneka. Ta je kot gost tamkajšnjega predlanskega kiparskega simpozija Forma viva izdelal monumentalno skulpturo tako imenovane QR kode, ki je tudi rdeča nit njegove nove samostojne predstavitve.

Kustos kostanjeviške galerije Goran Milovanović je zapisal, da je Stanekov Tehno prežet z avtorjevo prevzetostjo in navdušenostjo nad komunikacijsko tehnologijo. Projekt, ki ga je pripravil ravno za prostore kostanjeviškega lapidarija, temelji na postavitvi, ki se razteza v vse razstaviščne prostore in ustvarja nasičeni občutek digitaliziranega potrošništva.

Da bi prikazali razvojno in študijsko os avtorjevega izrazito modernističnega pristopa, so v lapidarij umestili tudi izbor njegovih grafičnih del, ki so nastala v razponu od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja do lani, ter nekaj Stanekovih kiparskih objektov zadnjih dveh let, je dodal.

Stanekova postavitev je izdelana iz plastičnih cevi, in je, kot še ugotavlja Milovanović, logična sinteza ter nadgradnja njegovega dosedanjega opusa. Struktura njegovega gradiva kaže tudi na socialno noto razvrednotenega dela post potrošniške družbe, bolj neposredno pa gledalcu pričara oprijemljivi občutek utesnjene in odtujene informacijske družbe.

Mitja Stanek se je rodil leta 1964. Na tamkajšnji Pedagoški fakulteti je leta 1986 diplomiral iz likovne vzgoje, na kiparskem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani je diplomiral leta 1995. Takrat se je vpisal tudi na magistrski študij grafike.

Razstavlja od leta 1988 in je prejemnik nagrad Ex tempore Piran ter Ex tempore Ljutomer. Živi in ustvarja na Kapelskem Vrhu pri Radencih. Stanekov Tehno bo v kostanjeviški galeriji na ogled do 6. septembra.

Galerija

Mitja Stanek - Tehno, foto Tomaž Grdin (1)
Mitja Stanek - Tehno, foto Tomaž Grdin (2)
Mitja Stanek - Tehno, foto Tomaž Grdin (3)
Mitja Stanek - Tehno, foto Tomaž Grdin (4)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava