V čast teritorialcem in slovenski državi

4.7.2015 | 10:00

V čast teritorialcem in slovenski državi
V čast teritorialcem in slovenski državi

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve Krško – Kostanjevica na Krki je v soboto, 27. junija 2015, ob 13. uri (po pohodu) pripravilo kulturno slovesnost v čast slovenskim teritorialcem in slovenski državi ob spominu na bitko v Krakovskem gozdu 1991, v kateri so 2. julija 1991 pripadniki teritorialne obrambe Republike Slovenije v Krakovskem gozdu napadli in uničili oklepno enoto Jugoslovanske ljudske armade.

Po slovenski himni je v uvodnih besedah predsednica VSO Krško – Kostanjevica na Krki mag. Martina Prevejšek, ki je prireditev tudi vodila, izrekla hvaležnost in zahvalo vsem pripadnikom slovenske teritorialne obrambe, ki so tvegali svoje življenje za to, da smo ohranili samostojnost, da lahko danes in v prihodnje Slovenci živimo v svobodni slovenski državi. Z minutnim molkom smo se spomnili tudi vseh tistih žrtev vojne za Slovenijo, ki so za ceno lastnega življenje obranili našo državo.

Kot slavnostna govornika sta zbrane nagovorila zunanji minister v času osamosvojitvene vojne gospod dr. Dimitrij Rupel ter predsednik Združenja za vrednote Slovenske osamosvojitve gospod Aleš Hojs.

V bitki v Krakovskem gozdu je sodelovalo združeno Posavje, saj je v času bitke 2. julija 1991 v Krakovskem gozdu položaje zasedalo pet enot Teritorialne obrambe RS. Intervencijski vod Krško in četa za posebne namene Sevnica, ki sta 2. julija 15 minut čez peto uro zjutraj začela silovit napad na oklepno enota JLA in jo porazila, protioklepna skupina Krško, ki je bila tudi določena za napad in boj z oklepniki, protidiverzantski vod Brežice, zadolžen za intervencijo in protidesantni boj ter protidiverzantska četa Novo mesto, zadolžena za varovanje.

Ravno zaradi skupne akcije so čast posavskim in slovenskim teritorialcem s svojo prisotnostjo na prireditvi izkazali tudi povabljeni brežiški župan gospod Ivan Molan, sevniški župan gospod Srečko Ocvirk, župan Občine Kostanjevica na Krki gospod Ladko Petretič. Prireditve se ni udeležil krški župan mag. Miran Stanko, ki ga je nadomestila predstavnica krške občine podžupanja Ana Nuša Somrak, ki je zbranim namenila pozdravne besede.

Na prireditvi sta bila prisotna tudi poslanca prve demokratično izvoljene Skupščine RS 1990, Krčan gospod Metod Šonc ter gospod Slavko Kmetič iz Trbovelj.

V kulturnem programu so slovenske domoljubne pesmi srčno zapeli in zaigrali citrarka in pevka Anja Drstvenšek, flavtistka in pevka Klara Drstvenšek ter pevec, baritonist Andrej Lisec.

Naj živi Slovenija, suverena in demokratična država slovenskega naroda!

VSO Krško - Kostanjevica na Krki

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava