30 let nazaj - ko je Sandi Papež dvignil roke na Glavnem trgu

4.7.2015 | 13:35

30 let nazaj - ko je Sandi Papež dvignil roke na Glavnem trgu

V soboto, 4.7.2015, mineva natanko 30 let od znamenitega balkanskega kolesarskega prvenstva v Novem mestu. Za takratne čase je bil dogodek za novomeški klub in Novo mesto nekaj posebnega. Krona vsega je bila zmaga takrat 20-letnega Sandija Papeža na cestni preizkušnji

Novo mesto in Metlika sta od 4.- 7.7.1985 organizirala mladinsko in člansko balkansko prvenstvo, imenovano BAKOP. Kolesarji vseh balkanskih držav so se pomerili v dveh disciplinah, ekipni vožnji na 100 km in cestni dirki. Mladinci so cestno dirko vozili po Beli krajini s ciljem v Metliki. Zmago za takratno Jugoslavijo si je priboril Idrijčan Valter Bonča. Na elitni dirki članov sta nastopila v jugoslovanski reprezentanci dva Novomeščana, Jože Smole in Sandi Papež. Slednji je v velikem slogu v zaključku dirke od Kandijskega mostu do Glavnega trga premagal dva Bolgara, Petrova in Hubenova, in dosegel zmago, ki ga je zaznamovala za vso kariero. Dogodek si je ogledalo ogromno gledalcev in z zmago je Sandi Papež dvignil na noge vso Novo mesto.

V tem času do danes se je kolesarstvo zelo spremenilo. Slovenija je z rezultati daleč pobegnila od balkanskih držav. Slovenski klubi so po razpadu bivše države začeli nastopati po Evropi, kar jim je omogočilo hiter napredek. Organizacija balkanskega prvenstva je bil eden od prelomnic za novomeški klub in lahko rečemo da je Dirka Po Sloveniji nadaljevanje začrtanega dela pred tridesetimi leti. Klub se je organizacijsko in rezultatsko zelo hitro razvijal in ni naključje, da so imeli na letošnji dirki Po Sloveniji tako eminentno zasedbo kolesarjev z britanskim SKY- jem na čelu in veliko zmago Adrinega kolesarja Primoža Rogliča.

Srečko Glivar
foto: arhiv KK Adria Mobil

Galerija

kolo (1)
kolo (2)
kolo (3)
kolo (4)
kolo

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava