1. Trdinov literarni pohod na Gorjance, zbor pri Gracarjevem turnu Hrastje pri Orehovici

4.7.2015 | 07:30

- ob 185-letnici rojstva in 110-letnici smrti slovenskega etnografa, pisatelja in zgodovinarja Janeza Trdine

Sobota, 4. julij 2015, ob 7.30, Gracarjev turn

Trdinov literarni pohod na gorjance bodo s pripovedovanjem zanimivih, znanih in malo manj znanih legend, bajk in povesti o Gorjancih, kot jih je zapisal Janez Trdina, obogatile knjižničarke Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

Zbor udeležencev bo na Gracarjevem turnu, ob 7.30, kjer si bomo ogledali spominsko sobo Janeza Trdine, nato pa se odpeljali proti izviru Minutnik. Le ta še danes bruha vodo kot gejzir ter vrača življenjske moči. Če nam je nekaj nameni, se bomo polni energije odpeljali do parkirišča v Pendirjevki, kjer bomo v bajki o škratu izvedeli kaj se zgodi, če Trdinov hudobni škrat Gugljaj naleti na popotnike.

Naslednja postojanka bo skrivnostno Gorjansko jezero, kjer bomo prisluhnili bajki o Ukletem jezeru. Nato pa se čez gorjanske košenice odpravili do Trdinovega vrha in pri Sveti Jeri, z gorjansko obarvanim spominskim dogodkom, počastili 185-letnico rojstva in 110-letnico smrti Janeza Trdine. Trdinov vrh bomo preplavili s petjem, pripovedovanjem in vonjem po čisto pravem »Trdinovem golažu«.

Ker pa »težka hrana v želodcu« večne mladosti, lepote in zdravja ne zagotovi, se bomo po le-te s Trdinovega vrha h Gospodični odpravili. Tam bomo prisluhnili bajki o Gospodični.

Pomlajeni in polni moči bomo pot nadaljevali proti zadnji postojanki – Dom pri Miklavžu (kjer nas čaka druženje ob dobrotah patrona Svetega Miklavža), z vmesnim postankom pri Krvavem kamnu, ki skriva marsikatero znano pa tudi manj znano legendo.

Če se pohoda zaradi dolžine ali težavnosti ne morete v celoti udeležiti, se nam lahko pridružite pri Gorjanskem jezeru, od koder se bomo skupaj odpravili na Trdinov vrh.

Organiziran je tudi avtobusni prevoz. Odhod iz parkirišča pri Tušu, ob 7.00.

Boljši “hodci” izstopite na parkirišču v Pendirjevki, ostali pa se lahko z avtobusom pripeljete do Doma pri Miklavžu in se ostalim pohodnikom priključite pri Gorjanskem jezeru, od koder bomo nadaljevali pot na Trdinov vrh.

Predviden zaključek in odhod v dolino je ob 17. uri.

Za hrano in pijačo bo poskrbljeno!

Zaradi lažje organizacije vas naprošamo, da svojo udeležbo na pohodu potrdite najkasneje do 1. julija 2015 na e-mail: janja.gazvoda@nm.sik.si ali gsm: 040 421 805.

Kje natančneje nas bodo gorjanske bajke vodile si preberite TUKAJ.