DL: KS Gotna vas - Načrti so, a brez občine ne bo šlo

3.7.2015 | 14:20

Dušan Kastelec

Dušan Kastelec

Krajevna skupnost Gotna vas je ena najmanjših v novomeški občini in ima okoli 1.100 prebivalcev. Že tretji mandat jo vodi Dušan Kastelec, ki ocenjuje, da so preteklo leto in tudi mandat glede na težke razmere v državi in ne nazadnje tudi v občini, na pomoč katere so bolj ali manj vezani vsi njihovi načrti, zaključili uspešno. Načrtov jim ne manjka tudi v prihodnje.

Kastelec kot največjo pridobitev preteklih let šteje obnovo Belokranjske ceste čez celotno krajevnost skupnost v dolžini 900 metrov, s katero se je bistveno povečala prometna varnost. Zanjo so se v krajevni skupnosti dolga leta borili tudi njegovi predhodniki. »Veliko nam pomeni tudi ureditev športnega parka na zemljišču, ki smo ga pridobili ob izgradnji naselja Ulica Pie in Pina Mlakarja. Leta 2013 so s pomočjo sponzorjev prizadevni krajani poleg nogometnega travnatega igrišča zgradili še asfaltno košarkarsko in uredili otroško igrišče, letos pa imamo v načrtu postaviti še balinišče. Park je zelo zaseden, in to ne le z domačimi, k nam pridejo tudi ljudje iz okoliških krajev,« je povedal predsednik KS Gotna vas.

Lani so ustanovili tudi varnostni sosvet, v katerem je poleg predstavnikov novomeške občine, policije in celotnega sveta KS tudi predstavnik Romov, ki živijo v njihovi skupnosti. »To je edini način, da se o varnostni problematiki, seveda ne samo romski, ki v naši skupnosti ni tako pereča kot drugod, pogovarjamo vsi in s tem rešujemo nastajajoče težave. Po potrebi bomo vključili tudi druge organizacije, komisije, ustanove ali zavode, največ pa lahko naredimo, če o težavi spregovorimo takoj,« je poudaril Kastelec in dodal, da so se že pokazali prvi pozitivni učinki. V njihovi krajevni skupnosti imajo sicer dve romski naselji – manjše Ukrat z okoli 30 prebivalci in večje Poganški Vrh, kjer živi 14 družin z okoli 70 Romi. Za to naselje po njegovih besedah novomeška občina izdeluje projekt ureditve z vso potrebno infrastrukturo, saj si, kot je dejal, tudi sami Romi želijo, da se naselje uredi in legalizira ter da odkupijo zemljišča.

V novem mandatu osrednjo naložbo predstavlja izgradnja kanalizacije na Belokranjski cesti nasproti žage na Pogancih, za katero so v preteklem letu pridobili vsa soglasja in dovoljenja, po obljubah novomeške občine pa naj bi bila letos narejena. Želijo tudi nadaljevati oziroma ponovno zagnati aktivnosti za razširitev ceste Ob potoku proti romskemu naselju Urkat. »Ta cesta je namreč široka le dva metra in je nujno potrebna razširitve, saj se bojimo, da bo kakšen plaz celo odnesel del cestišča. Projekt je bil narejen že leta 2006, a se je ustavil zaradi nesoglasij,« je dejal in izpostavil tudi nujnost sanacije brežine potoka Težka voda, ki se razliva ob vsakem večjem deževju, ob stoletnih poplavah so bile ogrožene štiri hiše, poškodovana pa je tudi lesena brv, ki so jo krajani pred leti postavili sami. »Želimo, da država resno pristopi k temu problemu, saj se v 20 letih na področju urejanja vodotokov ni naredilo ničesar,« je poudaril. V načrt dela so med drugim zapisali še nadaljevanje gradnje pešpoti ob potoku Težka voda od Šmihela do Belokranjske ceste, postavitev javne razsvetljave v Knezovi ulici, ulici Ivana Roba in na Jedinščici.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista, 19. marca 2015

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava