»Vse sorte je že blou« v Dalcah in Lepi vasi

3.7.2015 | 08:50

»Vse sorte je že blou« v Dalcah in Lepi vasi
»Vse sorte je že blou« v Dalcah in Lepi vasi

Ženski pevski zbor Femina Cantat je 12.6. pri cerkvi Svetega Andreja v Dalcah ogrel obiskovalce z drugo pevsko-literarno urico . Pod vodstvom zborovodkinje Ane Češnjevar so obiskovalce razveseljevale s slovensko ljudsko pesmijo. Terezija in Anica pa sta prireditev prepletali s prebiranjem pripovedi v domačem, svetoduškem narečju. Zgodbe sta črpali iz knjige pokojne domačinke iz Dalc Marije Krejan. Leta 1999 je pri založbi Kmečki glas v zbirki Glasovi izšla njena knjiga z naslovom Vse sorte je že blou. V njej so zbrane pripovedi domačinov zapisane v narečju, ki pa žal počasi izginja iz našega vsakdana.

Tretji večer z istim naslovom so pevke izvedle naslednji petek, 19.6., pod idiličnim kozolcem družine Kerin v Gorenji Lepi vasi, kamor so se vsi prisotni umaknili pred deževnim vremenom. Večer slovenske ljudske pesmi, ozaljšan z domačim narečjem, so nameravale izvesti ob cerkvi Svetega Primoža in Felicijana, tretji podružnični cerkvi župnije Sveti Duh.

Ženski pevski zbor Femina Cantat deluje v okviru Društva za ohranitev podeželja Veliki Trn in želi ohranjati tradicijo, popestriti kulturno dogajanje na podeželju, približati kulturno ustvarjanje domačinom in poskrbeti za kvalitetno druženje ter preživljanje prostega časa.

Na obeh večerih so pevke poskrbele za prigrizek in žlahtno kapljico. Tako so se ob bogati kulturni hrani in obloženi mizi obiskovalci zadržali v sproščenem druženju, ki ga je krasilo veliko dobre volje, smeha in veselega prepevanja.

Pevke so tako izvedle vse tri načrtovane večere ljudske pesmi in domačega narečja. Vseh navzočih se je dotaknila mehka domača beseda in prelepa slovenska ljudska pesem. Potrkala je na vsa srca in vse opomnila, da je naša domača, narečna govorica res najlepša in jo je vredno negovati ter prenašati na naslednje rodove.

Pevke so obljubile še več takih sproščenih poletnih večerov v naslednjem letu.

Irena Janc

Galerija

_prireditev (1)
_prireditev (2)
_prireditev (3)
_prireditev (4)
_prireditev (5)
_prireditev (6)
_prireditev

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava