Festival uličnega gledališča Rudi Potepuški - popoldanske in večerne predstave, Glavni trg Novo mesto

3.7.2015 | 17:00

Rudi Potepuški, mestni vagabund, se ponovno vrača na Glavni trg. Ob 650. obletnici ustanovitve Novega mesta bo še posebej bogat in barvit. Glavni trg bo postal oder čudes, spektakla, ognja, velikih opernih zgodb, obešenjaškega kabareja, plesa, različnih predstav in glasbe. Večne zgodbe o človeški enkratnosti, zabavni nepopolnosti (v domačem in tujih jezikih) bodo odmevale po Glavnem trgu častitljivega mesta.

Poskrbeli bomo za vse otroke, tudi za otroka v vsakem od nas, tako kot to že več kot trideset let počne najbolj znan slovenski maček – Maček Muri, ki vas čaka na koncu potepuških umetniških in radoživih dni.

Program:

PETEK, 3. 7. 2015

10:00 do 13:00 – Cirkuške delavnice, Cirkokrog/SLO.

So vas kdaj zasrbeli prsti, da bi požonglirali s tremi pomarančami ali pa zavrteli krožnik na palici, kot to počnejo kitajski cirkusanti, a niste vedeli, kako bi se tega loti? Pri tem vam lahko pomagamo! Na naše delavnice ste vabljeni vsi, ki bi se radi naučili cirkuških in akrobatskih vragolij. V sproščenem okolju in pod budnim očesom naši mentorjev se lahko prav vsak nauči osnovnih rokovanj s cirkuškimi rekviziti in poleti v različnih akrobatskih položajih.

14:00 do 17:00 – Vintič tetke, varstvo za otroke/SLO.

Vintič tetke so zabavne, nenehno se igrajo in za vsako priložnost, naj bo rojstni dan, prazniki, sploh pa počitnice, ustvarjajo na izbrano temo. S pomočjo otrok rišejo, oblikujejo, barvajo in ustvarjajo zgodbe, ki nastanejo iz enostavnih in priročnih rekvizitov – takih, ki jih imate doma, pa morda niti ne veste, kaj vse lahko iz njih nastane. Za izdelavo zvezde na primer potrebujete le malce debelejše vejice, vrvico ali žičko ter po želji belo barvo v spreju. Bo dež ali sonce? Gremo ven ali ostanemo noter? Da vašim malčkom ne bo dolgčas, jih lahko presenetite z lepo hiško, potrebujete le večjo kartonsko škatlo, škarje in lepilni trak . Vintič tetke so zakon!

Prijave zbiramo v knjigarni Goga ali na email naslovu: knjigarnagoga@goga.si

17:00 – Cirkus Copatky. KD Jože Pahor, Kosovelov dom, Sežana/SLO. 20 min.

Dvanajst nastopajočih pleše na ulici. Pravzaprav se pred nami odvije predstava v predstavi. Kukamo v zakulisje cirkuškega tabora, kjer prebivajo, vadijo in nastopajo klovni, cirkusantje in živali. Glasbeno pestra podlaga sega od francoskih balad, glavno vlogo igra harmonika, nadaljujejo s klezmer in etično glasbo. Vmes pa vse ta jazz. Vse do koračnic. Sami sebe imenujejo »veliki slavni cirkus internacional«, pa se jim kljub temu pripeti tudi kakšna nerodnost.

17:30 – Izlet. Šugla gledališče/SLO. 25 min.

Oče in sin se odpravita v gore. Sliši se odlično, družila se bosta, premagovala fizične napore in ovire. Pred njima je, tako se zdi na začetku, imeniten dan. V resnici pa golo naključje kaj kmalu poskrbi, da se stvari obrnejo na glavo in se njune poti ločijo. Gore so seveda nepredvidljive, zato se oba srečujeta z ovirami in jih premagujeta vsak na svoj način. Znano je, da se šele v hribih pokaže, kdo je hraber in kdo ni. Saj veste, gora ni nora, nor je …

Avtorja, ustvarjalca, igralca: Luka Piletič in Jošt Jesenovec.

Scenografija, kostumografija: Edith Mehle, Dan Pikalo, Lara Štefančič.

18:00 – Pot v Tadam. Endvatri /ZDA, SLO. 40 min.

Nekje v daljavi mestnih ulic … se zasliši marširanje. Ko se obrneš, zagledaš pred sabo tri neustrašne popotnike. Približujejo se v raztrganih oblačilih, z razmršenimi lasmi in z na obrazih izrisano odločnostjo. Za njimi je dolgo in nevarno popotovanje, popotovanje, ki jih vodi do obljubljenega kraja, označenega na zemljevidu. O kraju ne vedo veliko, vedo le, da se imenuje »TADAM«! Predstava črpa navdih iz tradicije italijanske komedije in fizičnega gledališča. Endvatri so trije energični in vzneseni igralci, ki za svoje predstave ne potrebujejo velikih gledaliških odrov in razkošnih scenografij. Za njih noben oder ni premajhen in nobena zgodba prevelika.

Avtorji in igralci: Anja Bezlova, Justin Durel, Alenka Marinič/Alla Abramova.

Režija: Alenka Marinič.

18:45 – Riba. Teater Polpet./SLO. 15 min.

Dve prijateljici plujeta po morju, ko se iznenada iz morja prikaže riba. Vsakdanji in prijeten dogodek se spremeni v svojevrsten ribolov. Uloviš ribo in vse se premeni. Teater PolPet pod takim imenom obstaja že nekaj let. PolPet izvira iz osebnih imen nastopajočih sester. V skupnem seštevku sta: perfromerki, profesorica likovne vzgoje in lutkarci.

Igrata: Polona in Petra Prosen.

19:00 – Klovn Barabba/ITA. 35 min.

Srednjeveški zabavljač se znajde v sodobnem svetu … Pravzaprav je izumljen prav za vaše mesto. Bufon, grdi in simpatični norec, lik, ki nima pojma, na katerem planetu je in v katerem obdobju. S svojo leseno cizo, polno razne krame, potuje po ulicah. Za vsakogar, ki ga sreča in ki mu korak zastane, da bi si ga z nasmehom ogledal, izvede kakšno točko ali skeč: hodi po steklu, bruha ogenj, žonglira z meči, ugrablja otroke in celo privzdiguje krila uglednim gospem …100-odstotna improvizacija in 100-odstotna norost!

20:00 – Edinstveni trije. The Primitives/BEL,GER. 40 min.

Edinstveni trije so moški srednjih let, uglajeni, urejeni. Pred pomembno nalogo so – čaka jih namreč dostava! A nikakor se ne morajo spomniti, kaj, kam in komu morajo dostaviti. Izgubljeni in zmedeni tečejo naokoli, padajo, plešejo, se spotikajo in celo borijo za življenje. Vse, le da bi izpolnili pozabljeno nalogo.

Tudi za gledalce imajo posebno sporočilo. Ob ogledu predstave prosijo, da izključite svoje mobilne naprave in možgane, ter se pripravite na igrivo, absurdno, čustveno in spontano interaktivno ulično predstavo.

Igrajo: Craig Weston, Gordon Wilson, Marcus Siebert.

21:00 – Dva Stara. 2 Faced Dance Company/GBR. 22min.

Dva Stara je zgodba o dveh starih prijateljih, o dveh moških in njunih nenavadnih izkušnjah, iztirjenem vedenju in duhovitih zgodbah. Ob Dveh Starih boste hlastali za zrakom, se smejali in jokali, ko vas bosta popeljala na vseživljenjsko potovanje vse tja do puba. Zaščitna znamka 2Faced Dance Company je fuzija brejka, uličnega in sodobnega plesa. Dva Stara sta dvaindvajset minut nabitega adrenalina in hudo dobrih akrobacij.

Koreograf: Tamsin Fitzgerald. Kostumografija: Clare Milinczuk. Izvirna zasedba: Nathan French, Alex Rowland.

21:30 – Bitja teme. Šugla gledališče/SLO. 30 min.

Tema človeške duše. V njej ždijo bitja – otroci pradavne Narave. Prvinska so, zato kljubujejo nesmiselnim pravilom, posmehujejo se lažnemu, dihajo resnico in jo vedno delijo z nami. Besna in vklenjena prežijo v temi. A prav kmalu bodo priplavala na površje, zrušila gradove v oblakih in nam pokazala – svobodo!

Avtorica: Tjaša Balantič. Nastopajo: Maja Likar, Nina Trebec, Delajda Hribernik, Elvis Berljak, Veronika Hana Grubič, Tjaša Balantič. Kostumografija: Brina Vidic, Nika Erjavec, Ana Balažic, Lara Mastnak, Ana Klemenčič.

22:00 – Spomini. Gledališče senc. Alla Tea/SLO,UKR. 25 min.

Tako kot vsako poletje sta se sestri pilotki odpravili na pot. Izlet čez morje, gozd in ovco sta tokrat doživeli malo drugače. Izlet z letalom ju pripelje do spoznanja … Geslo potovanja pa: »Ni ti najbližji tisti, s katerim ti je dobro, temveč tisti, brez katerega ti je slabo.«

Avtorici in izvajalki: Tea Vidmar in Alla Abramova.

SOBOTA, 4. 7. 2015

10:00 do 13:00 – Cirkuške delavnice; Cirkokrog

14:00 do 17:00 – Vintič tetke, varstvo za otroke

17:00 – Milena Zupančič v tej predstavi ne igra. Tomaž Lapanje Dekleva/SLO. 20 min.

Pred nami je vznemirljiva celovečerna predstava najkrajših razsežnosti. Velika predstava! Nova uprizoritev klasične slovenske zgodbe o Lepi Vidi, ki jo bo igrala Milena Zupančič. Po obetavni napovedi in začetku se zalomi. Milena Zupančič ne pride na predstavo. Pa tudi ostalih igralcev ni. Lahko predstavo odigra ubogi Mihael, ljubitelj gledališča, ki je sicer le biljerter? Samo namig: vse bo v redu.

Avtor in igralec: Tomaž Lapajne Dekleva. Režija: Kim Komljanec.

18:00 – Profesorica Sfrčkljana. Eva Škofljič Maurer/SLO. 40 min.

Klovnesa Sfrčkljana je izobražena, govori več jezikov. Gledalce bo naučila osnov lepega vedenja, odpela bo še vedno zelo priljubljeno pesem z naslovom: “La, la, la”, s katero se je prijavila na Emo leta 1978 ter se s poukom zgodovine vrnila daleč v preteklost, preko zgodbe o Tisti jablani. Za vrhunec predstave pa bo poskrbela z izvedbo zelo nevarne točke, hoje po vrvi, ne da bi pokazala spodnje hlačke. V primeru, da boste hoteli še, boste doživeli točko “leteči paradižniki”. Samo majhno napakico ima: ko se zmede, se ne more nehati smejati.

19:00 – Aida. Tomaž Lapanje Dekleva/SLO. 20min.

Operni spektakel za enega zmedenca. Kako uprozoriti veličastno opero na majhnem prostoru, brez odrske tehnike in z enim samim nastopajočim? Mihael je velik oboževalec opere. In neverjetni optimist. Zato bo postavil veličastni operni spektakel, kljub temu da nima ne orkestra, ne pevcev, ne tehnike … Ima pa ogromno željo, da bi sam nastopil kot veličastni Radames. In kot Amonastro. In še Aido lahko poje, če malo zviša glas … Na koncu bo spet vse v redu: piramide bodo, prav tako mogočni zbor sužnjev.

Avtor in izvajalec: Tomaž Lapajne Dekleva. Kostumografija: Katarina Zalar. Glasba: Giuseppe Verdi.

20:00 – Zgode na dvoru. Goga/SLO. 40 min

Na dvoru se dogajajo nenavadne reči. Kralj, ki se ukvarja sam s sabo in nič z državo, minister Gregor, katerega pohlevnost prekaša samo njegova preračunljivost in norec, ki v dvorni maniri rešuje kraljestvo. Zabavna politična satira, bufoniada oziroma tragedija, ki vas bo nasmejala do solz.

Besedilo: Po literarni predlogi “Zgode na dvoru kralja Janeza”, Slavko Pregl. Režija in dramatizacija: Maja Gal Štromar. Povezovalni tekst: Maja Gal Štromar.Igrajo: Liza Mirtič, Lučka Kelbl, Luka Piletič, Maša Slana, Vesna Kelbl. Produkcija: Založba Goga. Koproducenti: AMANART, Zavod za kulturne dejavnosti, JSKD Novo mesto.

Pokrovitelj predstave: Gorenjka

21:00 – Maček Muri in Muca Maca. Koncert. Neca Falk, Jerko Novak, Mirko Novak/SLO. 80 min.

Glasbeni projekt “Maček Muri in Muca Maca sodi med največje bisere slovenske glasbene produkcije za otroke in tudi za odrasle. Minilo je 30 let od izida pesmi,ob katerih so odrasle številne generacije. Tako je glasba, ki si jo je kitarist in skladatelj Jerko Novak s sodelavci zamislil kot rock projekt, postala biblija rocka. Je prvi stik z glasbo za otroke, radi ji prisluhnejo tudi starejši in celo babice. Moč Kovičeve poezije je morda prav v tem, da preko prispodob nekega “mačjega sveta” pripoveduje prav zgodbe iz našega vsakdanjega sveta. Neca Falk je s svojo izvrstno interpretacijo vdihnila življenje vsem tem mačkam; debelim, suhim, pridnim; gansterjem, piflarjem, uživačem …

Pesmi: Kajetan Kovič. Glasba: Jerko Novak. Kitara: Mirko Novak. Poje: Neca Falk.