Krajevni praznik z grajsko gospodo

2.7.2015 | 11:25

Krajevni praznik z grajsko gospodo

Krajevna skupnost Otočec je v soboto, 27.6.2015, za krajane KS Otočec organizirala prireditev: KRAJEVNI PRAZNIK. Novo mesto letos praznuje 650-letnico ustanovitve mesta, zato smo se odločili, da bomo na Otočcu letos krajevni praznik praznovali malo drugače. Organizirali smo pohod in poiskali »otoški zaklad« - srednjeveške stavbe, spomenike kulturne dediščine. Pohodniki, zbralo se nas je 140, smo poiskali dva taka objekta: grad Struga in grad Otočec.

Na gradu Struga nas je pričakala »grajska gospoda s služinčadjo«. Predstavili so nam zgodovino gradu, nas popeljali po gradu in nam razkazali sobane, ogledali smo si kovačijo in kovnico denarja, občudovali smo lepo petje »grajske gospe«, pomerili smo se v metanju podkvic in v metanju sekiric.

Nato smo se odpravili proti gradu Otočec, kjer nas je pričakal »grof otoški« z mlado grofico. Na dvorišču gradu nas je čakalo prijetno presenečenje – Terme Krka so nas pogostile z vinom, zato smo nazdravili z »grofom«, ki nam je podrobno predstavil zgodovino posebneža med gradovi – Otočec je edini grad na rečnem otoku. Nato smo se odpravili v grajski park, kjer smo čisto zares iskali zaklad. Iskali smo zlate cekine, ki so bili izgubljeni po grajskem otoku. Tisti pohodniki, ki so jih največ našli, so si prislužili lepe nagrade Term Krka: vstopnice za celodnevno kopanje v bazenu hotela Otočec in vstopnice za Pustolovski park Otočec. Vsi najmlajši pohodniki, ki so pridno iskali zlate cekine so dobili spominek – obesek, vitezov meč. Pomerili smo se tudi v lokostrelstvu.

Polni novih, prijetnih doživetij smo se mimo jase po gozdni poti odpravili do Dolenje vasi in naprej proti igrišču kulturnega doma Otočec. Tam nas je čakal okusen golaž, ki ga je skuhala gospa Štefka Pucelj.

Po kosilu smo se družili. Tekmovali smo v držabnih igrah: pikadu, kegljanju in metanju obročev. V vsaki igri so si tri najboljše ekipe dvojic prislužile medalje.

Tekmovali smo tudi v zbijanju kozlov (to je stara igra, ki so jo igrali naši dedki in babice na paši), mladi pa je ne poznamo več. Najboljša ekipa v zbijanju kozlov si je priborila vstopnici za Pustolovski park Otočec.

Rdeč Križ je na prizorišču izvajal meritve: krvnega tlaka, sladkorja v krvi in holesterola. Gospa Nadja Pugelj pa je cel dan skrbela za medicinsko pomoč.

Člani PGD Otočec so na prizorišču dogajanja postavili svoje omizje in ves čas skrbeli za varovanje udeležencev praznika: na pohodu in na igrišču pri KD Otočec.

Ob druženju smo se posladklali z domačimi dobrotami, ki so jih napekle članice: Društva upokojencev Otočec, RK Otočec in Sveta KS Otočec.

Krajani in ostali udeleženci so bili nad programom pohoda navdušeni, saj so grad Struga in grad Otočec, ki ju poznajo večinoma že od otroštva, tokrat spoznali in doživeli čisto drugače; srednjeveško.

Bilo je lepo, nepozabno.

Svet KS Otočec se vsem sodelujočim društvom in vsakemu posamezniku iskreno zahvaljuje za pomoč pri izvedbi Krajevnega praznika.

Vesna Barborič

Galerija

z-otocec (1)
z-otocec (10)
z-otocec (11)
z-otocec (2)
z-otocec (3)
z-otocec (4)
z-otocec (5)
z-otocec (6)
z-otocec (7)
z-otocec (8)
z-otocec (9)
z-otocec

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava