Pohod v spomin na bitko v Krakovskem gozdu 1991

1.7.2015 | 10:40

Pohod v spomin na bitko v Krakovskem gozdu 1991
Pohod v spomin na bitko v Krakovskem gozdu 1991

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve Krško – Kostanjevica na Krki je v soboto, 27. junija 2015 organiziralo Pohod v spomin na bitko v Krakovskem gozdu 1991. Pohod se je pričel pred cerkvijo v Leskovcu pri Krškem s petjem slovenske himne.

Zbrane pohodnike je pozdravila predsednica VSO Krško – Kostanjevica na Krki mag. Martina Prevejšek in dejala, da se na tem pohodu spominjamo pripadnikov slovenske teritorialne obrambe, ki so 2. julija 1991v bitki v Krakovskem gozdu napadli in uničili oklepno enoto Jugoslovanske ljudske armade.

Posebno je pozdravila tudi govornike na pohodu. Gospod Viktor Končina, prvi predsednik VSO Krško – Kostanjevica na Krki, je na postanku v Gorenji vasi opisal, kako je v času vojne za Slovenijo kot civil pomagal slovenskim obrambnim silam. Gospod Jože Arh, takratni poveljnik Intervencijskega voda Krško, ki je v bitki aktivno sodeloval, je na mestu bitke v Krakovskem gozdu opisal potek bitke, v kateri so premagali vojsko JLA. Gospod Jože Zupančič, praporščak VSO Krško – Kostanjevica na Krki, pa je kot voznik tovornjaka opisal svoje doživljanje vojne za Slovenijo.

Znak za pričetek pohoda v čast slovenskim teritorialcem in slovenski državi so bile besede zanosa: »Naj plapolajo slovenske zastave, naj se na slovenski zemlji sliši slovenska beseda in zveni slovenka pesem, naj bo lahek, a odločen vaš korak!«. Pohod, ki so se ga udeležili pohodniki iz Posavja, Zasavja, Gorenjske in Štajerske, se je končal pri Spomeniku vojne za Slovenijo v Zalokah, kjer je sledila še kulturna slovesnost.

VSO Krško - Kostanjevica na Krki

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

1.7.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni anita 

Končno so tudi taki pohodi, samo lahko jih bi bilo še več in v medijih bolje izpostavljeni.Bravo!

1.7.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni Paavliha 

Ne morem si misliti kakšne traparije pišete. "Premagali vojsko JLA!!??" Hallo?? Uničili so en BOV in še to so streljali v času premirja. Ko so prišli reoplani je bila takšna bežanija do smo teritorialci tri dni hodil domov. Odmetavali smo orožje, ki ga je kasneje policija nalagala na traktorje! Komu služi ta cirkusantski članek??

2.7.2015+3     + (3)     – (0)     Oceni ana 

kako da niso premagali JLA.? Zaščitili so civilno prebivalstvo.......bravo osamosvojitelji!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava