Kozmus napolnil mokre brežiške ulice

30.6.2015 | 10:40

Kozmus napolnil mokre brežiške ulice
Kozmus napolnil mokre brežiške ulice

Brežice so v soboto doživele vrhunec Festivala Brežice, moje mesto, s katerim na poseben način vsakoletno začenjajo poletne dni. Kljub sprva kislemu vremenu so številni obiskovalci iz celotne Slovenije uživali v živahnem in veselem športno-glasbenem vzdušju. S peto izvedbo tekaškega tekmovanja je bogat program znova popestril najboljši posavski športnik Primož Kozmus. Kljub težkim pogojem v dežnem nalivu mu je uspelo na brežiške ulice spraviti skoraj 400 tekačev vseh generacij.

Tekaški pobudi, ki je letos drugič potekal pod častnim pokroviteljstvom UNESCA, sta se pridružila tudi posavski športni as Uroš Šerbec in simpatična mlada atletinja Maruša Mišmaš, ki je v Brežice prihitela po zmagi na mlajšečlanskem Prvenstvu Slovenije v Mariboru.

Začetek tekmovanja so prevzeli najmlajši in ob pestrem angažiranju Petra Kavčiča poskrbeli za najbolj živahen del tekmovanja. Izmed več kot 160 mladih nadobudnežev, ki so se prijavili na tek, so se kljub dežju skoraj vsi pogumno odločili premagati 400-m progo v družbi Primoža in Uroša, ki sta jim na koncu preizkušnje Čateškega škrata podelila tokrat še bolj zaslužene medalje.

Primož, ki se je pridružil tako najmlajšim, kot tudi starta tekov za starejše, je svojo peto izvedbo tekmovanja pospremil z besedami: »Navdušen sem, da se tekači niso ustrašili težkih razmer in se vseeno v takem številu spoprijeli s progo. To je tisti pravi športni duh, ki ne pozna ovir. Predvsem so me prevzeli najmlajši, ki jim niti dež ni vzel veselja do teka in pokvaril zabave. Letos sva jim z Urošem še toliko bolj z veseljem podelila medalje. Pokazali smo, da prireditev lahko uspe tudi v težkih razmerah in zahvaljujem se svoji ekipi in soorganizatorjem – Občini Brežice ter ZPTM, ki so pokazali, da šport res združuje. Po tej izvedbi sem prepričan, da bomo tek znova pripravljali tudi v naslednjih letih.«

Na krajši razdalji v dolžini 3,5 km sta zmagala Blaž Žmavčič, ki se je teka udeležil drugič, in Nina Lisec, ki je Brežiško progo premagala prvič, sicer pa se redno udeležuje maratonov. Zmagovalca sta se strinjala, da je bila proga zaradi dežja težka, Nina pa je dodala, da je sicer zaradi razmer pričakovala še težji tek in da se ji zmagati ni zdelo težko.

Na 10 km je med damami zmagala mlada Anja Hasičič s časom 43:06. Tudi zanjo to ni bila prva udeležba brežiškega teka, vendar je včeraj nasmejana tekačica prvič prišla do zmage. Presenetljivo so v nasprotju z večino včerajšnje razmere bile Anji pisane na kožo: »Vreme je bilo zame idealno za tek. Težja kot proga se mi je zdela konkurenca, ki je bila kar močna, zato je bilo kar težko zmagati. Gotovo pa bom še prišla.«

Zmagovalec daljše preizkušnje na 10 km je bil trikratni udeleženec teka, Boštjan Vimpoljšek. Zmaga je gotovo šla v prave roke, saj je Boštjan, ki je enkrat na tem teku že zmagal, včeraj z izidom 33:41 postavil rekord proge. Ob progi so ga bodrili navijači, ki so mu olajšali težko preizkušnjo, zato je tudi Boštjan zatrdil, da se gotovo še vrne.

Po končani tekaški preizkušnji pa so se tekači in njihovi spremljevalci lahko sprostili ob bogatem glasbenem programu, za katerega skrbi Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice. Letos je največ pozornosti pritegnil hrvaški zvezdnik Gibonni, ki letos obeležuje polnoletnost sodelovanja z glasbenim virtuozom Vlatkom Stefanovskim, ki se mu je prav tako pridružil na odru. Pred njim pa je obiskovalce zabaval trenutno najbolj popularen duet v Sloveniji, Maraaya.

Vsi rezultati teka so na voljo tu.

Agencija Primož Kozmus

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava