FOTO: Jurjevanje 2015 - nedelja

29.6.2015 | 12:00

FOTO: Jurjevanje 2015 - nedelja
FOTO: Jurjevanje 2015 - nedelja
FOTO: Jurjevanje 2015 - nedelja

S šestim dnevom najstarejšega folklornega festivala v Sloveniji, ki je bil vsekakor slikovit in zanimiv, smo uspešno zaključili letošnje Jurjevanje v Beli krajini. Tudi včeraj je bil obiskovalcem čez dan na voljo obisk rokodelskega sejma, otroških delavnic in tretje mednarodne likovne kolonije KUD-a Artoteka, ki je imela ob 15.30 tudi otvoritev svojih izdelkov. Na malem odru se je zjutraj odvijalo pripovedovanje ob slikah »KAMIŠIBAJ gledališče«, ki je bilo zanimivo predvsem za najmlajše. Na trgu pri Glasbeni šoli je obiskovalcem zaplesala FS VDC Črnomelj in FS Zeleni Jurij Črnomelj je prikazala zanimivo in pisano obredje Zelenega Jurija. Na istem trgu je zatem potekala delavnica animiranega filma »Škratmobil«. Spet je bilo poskrbljeno za športne navdušence, saj sta RC Simon in ŠD TI SI FIT obiskovalcem omogočila spoznavanje različnih vadb.

V Mestni muzejski zbirki je pod vodstvom Stjepana Večkovića in Tončke Jankovič potekala strokovna delavnica »Gajde v Beli krajini«. Dude, diple ali gajde so staro glasbilo, ki izvira iz Azije, včasih pa so se uporabljale tudi za spremljavo plesa v Beli krajini. Na malem odru so obiskovalci lahko prisluhnili etno glasbenemu programu glasbenikov gostujočih folklornih skupin FS Iskorka iz Rusije, FS Xaréu d’Ochobre iz Španije in FA Markovac iz Zagreba, v Cerkvi Sv. Duha pa koncertu Tvrtka Sariča, ki ja na kitaro zaigral v sklopu Poletne šole kitare.

Na glavnem odru so obiskovalci lahko slišali koncert Godbe na pihala Črnomelj, zatem pa so se predstavile otroške folklorne skupine FS OŠ Mirana Jarca Črnomelj, Otroška FS Dragatuš, Otroška FS Ivan Navratil in MFS Ivan Navratil. Sledil je še zadnji folklorni program letošnjega Jurjevanja v Beli krajini »«Lepa Anka kolo vodi …«, kjer so se obiskovalcem predstavile FS Markovac iz Zagreba, domači FS KUD Oton Župančič Vinica in FS DU Črnomelj, FS Iskorka iz Rusije, FS Xaréu d’Ochobre iz Španije in FS ORO iz Srbije. Program smo zaključili s slavnostnim zaključkom 52. Jurjevanja v Beli krajini.

Se vidimo naslednje leto

Festival smo uspešno izpeljali do konca in Jurjevanje v Beli krajini se znova lahko pohvali z oživljanjem in ohranjanjem belokranjskega izročila, slovenske kulture ter predstavljanjem tujih folklornih skupin širši javnosti. Veseli smo podpore številnih obiskovalcev, hkrati pa se zahvaljujemo vsem, ki so kakorkoli pripomogli k organizaciji ter s tem oblikovali Jurjevanje v Beli krajini 2015. Do naslednjega leta pa: »Hojte, hojte k nam na Jurjevanje!«.

Besedilo: Darja Vukčevič
Foto: Tomislav Urh in Vinko Kukman

Galerija

urh_nedelja_2015__11_
urh_nedelja_2015__12_
urh_nedelja_2015__13_
urh_nedelja_2015__14_
urh_nedelja_2015__15_
urh_nedelja_2015__16_
urh_nedelja_2015__17_
urh_nedelja_2015__18_
urh_nedelja_2015__19_
urh_nedelja_2015__20_
urh_nedelja_2015__21_
urh_nedelja_2015__22_
urh_nedelja_2015__23_
urh_nedelja_2015__24_
urh_nedelja_2015__4_of_70_
urh_nedelja_2015__5_
urh_nedelja_2015__6_
urh_nedelja_2015__7_
urh_nedelja_2015__8_
urh_nedelja_2015__9_
vinko_kukman
vinko_kukman__10_
vinko_kukman__1_
vinko_kukman__2_
vinko_kukman__3_
vinko_kukman__4_
vinko_kukman__5_
vinko_kukman__6_
vinko_kukman__7_
vinko_kukman__8_
vinko_kukman__9_
FOTO: Jurjevanje 2015 - nedelja

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (7)

29.6.2015Oceni Svasko 

Bravo vsem za vs trud vložen v pripravo letošnjega Jurjevanja! Eno najboljeh, al pa najbolje do sda!! :D

30.6.2015Oceni vida 

Nekaj odličnih idej. Slaba organizacija. Proti prejšnjim letom zelo slab obisk. Lepo vzdušje v starem mestnem jedru.

30.6.2015–1     + (1)     – (2)     Oceni jurij 

Še enkrat: Drage prireditve ki jih financiramo davkoplačevalci kulturniki spremenijo v zasebna druženja in prikazovanja nezanimivih vsebin. Kaj bomo imeli od tega občani pa za njih sploh ni važno, saj so navajeni živeti v svojem svetu in na stroške proračuna. Za vzgled si vzemite Metličane, ki so imeli na vinski vigredi zanimiv in ljudem všečen program z devetimi poznanimi zabavnimi ansambli in z ogromnim obiskom gledalcev, tudi iz vse Slovenije. Zanimivo bo videti kako bodo črnomeljski kulturniki pokrili stroške te njihove lokalne samozadostne prireditve ?

30.6.2015Oceni kulturnica 

Dragi Jurij, kulturniki nimamo od tega prav nič. Zato tudi ne krijemo stroškov. Ric je organizator in ric ni kultura. Ne mešaj vsega povprek

30.6.2015–1     + (0)     – (1)     Oceni Kulturnik... 

Saj dokler bodo nastopajoči nastopali zastojn,bo tudi jurjevanje lahko v starem mestnem jedru še velikokrat na nivoju leta 1933....tako kot je bilo prvič...premalo prostora je tam za današnji čas.Iz jurjevanske drage je treba naredit tako kot so ljubljanske križanke.Streha mora bit.V slučaju dežja ali sonca.In strežba s hrano iz pijačo dostopna vsakemu na prireditvi...ne pa da se tam preriva s čevapčiči in pivom v drugi roki preko množice....Kje vam je kultura...

30.6.2015+2     + (3)     – (1)     Oceni vika lozar 

Moram še jaz pristaviti svoj "lonček". Uspela etnološka prireditev! Šele zdaj lahko zaključimo, da je bilo Jurjevanje v Dragi bolj podobno kaki veselici, ker se je pod šotorom pilo, jelo, galamilo, pa jih ni zanimalo kaj se dogaja na odru. Tukaj v mestnem jedru pa je bilo dogajanje razpršeno in je vsak lahko gledal kaj mu je bilo bolj všeč. Bilo je napak pri organizaciji, pa počasi se bo tudi to uredilo. Mene je recimo malo motilo, ker je bil glavni oder malo prenizek. Zaradi tega res ne bom pljuvala vsepovprek. Lepa doživetja in vidimo se tudi drugo leto!

30.6.2015Oceni lonec 

Vika ti verjetno nimaš "lončka" ampak velik "lonec".

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava