DL: FerroČrtalič že 50 let - Ob obletnici podjetja naložbe v razvoj

28.6.2015 | 15:30

Mojca Črtalič Andolšek

Mojca Črtalič Andolšek

Podjetje FerroČrtalič s Sel pri Dolenjskih Toplicah je lani zaokrožilo pol stoletja delovanja, visoki jubilej pa bodo zaznamovali sredi maja letos z odprtjem nove hale, ki raste ob poslovnih prostorih na Selih. Ta bo, kot je pojasnila direktorica Mojca Črtalič Andolšek, namenjena sestavljanju avtomatiziranih in robotiziranih strojev za najzahtevnejše industrije, z njo pa bodo optimizirali delovni proces, zmanjšali stroške logistike ter nadgradili nadzor nad kakovostjo postopkov in kvaliteto izdelkov.

Zdaj namreč zaradi prostorske stiske že nekaj let najemajo prostore po različnih okoliških krajih, kar bo deloma ostalo tudi po dokončanju. »Nova naložba pomeni tudi nova delovna mesta. Med drugim iščemo vodjo ključnih projektov v tujini, zato v našo sredino vabimo strojne inženirje, ki so pripravljeni pristopiti z vso svojo energijo, znanjem in ambicijami. Trenutno pa zaposlujemo preko 40 ljudi,« je dejala Mojca Črtalič Andolšek, ki je na čelu družinskega podjetja za razvoj in proizvodnjo strojev na področju tehnologije obdelave površin nasledila očeta Bojana Črtaliča, lastnika in prokurista podjetja. 

Podjetje se je razvilo iz manjše obrtniške delavnice njenega deda Jožefa Črtaliča, ki je delo nato nadaljeval v delavnici v naselju Pod Trško goro v Novem mestu, kjer je njegov sin dejavnost razširil ter začel razvijati in izdelovati peskalne tehnike in opremo, ki je nato postala glavna veja njihove proizvodnje. Poslovni objekt na Selih so naredili v zelo neprijaznem obdobju, ko je razpadel zanje tedaj zelo pomemben jugoslovanski trg. V razvoj družinskega podjetja je vpeta vsa družina – poleg Bojanove soproge Slavojke tudi hči Anja in sin Jernej, zadnje imenovani ima v nekdanjih prostorih v Novem mestu svoje podjetje Blast tehnik, ki pa je lani zaokrožilo desetletje delovanja.

PARTNERJI PO VSEM SVETU

FerroČrtalič sodeluje s priznanimi podjetji praktično po vsem svetu, na različnih trgih imajo partnerje in distributerje. »Naše glavne prednosti so specializiranost, prilagajanje potrebam strank in zanesljivost. Tako želimo poleg stalnega napredka in inovativnosti svojim partnerjem svetovati in predstaviti natančno tisto tehnologijo, ki jo potrebujejo za rešitev konkretnega problema,« je dejala Črtalič Andolškova in dodala, da so izziv prihodnosti gotovo napredne ekološke rešitve, kot sta denimo tudi čiščenje s suhim ledom in sodo, zato veliko vlagajo v razvoj in raziskave ter izobraževanje zaposlenih.

Pred časom so se lotili dveh tehnologij, ki že kažeta prve rezultate v tujini. To sta tehnologija za dekontaminacijo z radioaktivnimi snovmi kontaminiranih materialov in postopek za utrjevanje površin, s katerim za nekajkrat podaljšajo življenjsko dobo materialu. Prvi je po besedah direktorice namenjen za razgradnjo jedrskih elektrarn, kjer razvijajo postopke za očiščevanje materialov, ki so vsrkali radioaktivna sevanja, drugi se največ uporablja v letalski industriji, z njim pa obdelujejo in utrjujejo turbine motorjev.

Že nekaj let trajajočo gospodarsko krizo so seveda občutili tudi v topliškem podjetju, vendar so, kot je poudarila Mojca Črtalič Andolšek, najtežje že preživeli in se prilagodili novim razmeram na trgu. »Predlani smo zabeležili preko 50-odstotno rast podjetja, lani pa okoli 35-odstotno. Rasli smo tudi na trgih, ki si jih ob koncu leta 2013 nismo upali niti predvidevati. Zdaj pa nas čakajo novi izzivi,« je še dejala.

Članek je bil objavljen v 10. številki Dolenjskega lista, 12. marca 2015

M. Žnidaršič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

28.6.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni Topličan 

Vse lepo in fajn, sposobni, uspešni, ampak tud zelo samovšečni in pomembni ku madona. Odlično podjetje, Bojan bo pa šef, dokler bo živ. Glede na to, da delajo v tujini, jim ni potrebno doma reklame delat.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava