Kulinarično-glasbeni festival Izbor, Dežela kozolcev Šentrupert

20.6.2015 | 17:00

Festival bo prvič v Sloveniji na enem mestu predstavil najodličnejše mednarodne kulinarične mojstre v prepletu z vrhunskimi vini in atraktivnim glasbeno-zabavnim programom. Dogodek bo potekal v soboto, 20. junija, od 17. ure, na njem pa bodo gostje lahko okušali tudi hrano kuharjev, ki so si pridobili Michelinove zvezdice.

»Vrhunsko kulinariko in vina bomo obogatili z dodatnim programom. Obiskovalci bodo deležni prostorsko razpršenih glasbenih intervencij in atrakcij skupin iz Slovenije in tujine. Enega izmed kozolcev bomo namenili sproščanju ob kavarniški in slaščičarski ponudbi in enega Design parku. Tam si bodo gostje lahko ogledali in kupili izdelke slovenskih proizvajalcev in oblikovalcev. Trgovina bo opremljena v slogu pristnega ambienta, kjer bodo na prodaj tako slovenski kulinarični proizvodi kot sodobni predmeti priznanih slovenskih oblikovalcev,« je dogodek opisal Franci Kek, soorganizator Gourmet & fun festivala Izbor. Franci Kek je poudaril še, da bodo imeli imetniki vstopnic na voljo brezplačno neomejeno pokušanje vin med 17. in 24. uro, hrano izbranih kuharskih mojstrov pa med 18.30 in 21.30. Izven navedenih treh ur bo hrano mogoče kupiti pri drugih izbranih gostincih na prizorišču. Cenejše vstopnice so na voljo do konca maja in kaže, da bo festival razprodan, saj je do sedaj prodanih že več kot polovica vstopnic. Na voljo so razne prevozne in prenočitvene možnosti, o katerih je več podatkov na spletni strani www.izborfestival.si.

»Ponosen sem, da bomo v Sloveniji gostili številne priznane kuharje, predvsem pa, da bo obiskovalcem na voljo njihova izjemna kulinarika. Takoj, ko sem obiskal Deželo kozolcev v Šentrupertu, sem vedel, da je to popolna lokacija za naš dogodek, kjer bodo obiskovalci poleg vrhunskih domačih gostincev spoznali še pet kuharskih mojstrov z Michelinovo zvezdico, med njimi kuhar Restavracije La Peca, ki je nosilka kar dveh Michelinovih zvezdic, kolikor jih premore tudi restavracija Agli Amici iz Udin, ki deluje od leta 1887. Predstavila se bosta brata Costardi, ki sta največja mojstra priprave riža v Italiji. Iz Neaplja prihaja picopek Pizzerie La Masardona, ki ponuja za mnoge najboljšo cvrto pico na svetu. Med drugim nas bo obiskali Fausto Arrighi, najpomembnejša osebnost italijanske kulinarike in dolgoletni predsednik Michelina,« zadovoljstva ni skrival Tomaž Kavčič, vrhunski gostinec in soorganizator Gourmet & fun festivala Izbor. Za izbor prestižnih vinarjev iz Slovenije in bližnjih držav je poskrbela Petra Rutar, predsednica združenja Ženske in Vino Slovenija.

Pomembnost in veličino dogodka je povzel tudi dr. Janez Bogataj, doktor etnologije, profesor na Univerzi v Ljubljani in eden najplodovitejših piscev kulinarične literature: »Za Slovenijo je ta dogodek velikega pomena, saj je nujno, da se odpremo navzven, da vrhunski kuharji iz tujine spoznajo naša živila in našo hrano. Glede na imena kuharskih mojstrov in vinarjev, ki sodelujejo, je festival okusov in zabave Izbor zagotovo največji kulinarični dogodek doslej v Sloveniji.«