Koncert ob 20. letnici Frančiškanskega komornega zbora, cerkev Sv. Lenarta Novo mesto

31.5.2015 | 20:00

Zgodovina Kulturno-umetniškega društva Hugolin Sattner oziroma Frančiškanskega komornega zbora sega v zimo leta 1995, ko je brat Marijan Cvitak opogumil prve pevce, s katerimi je zbor ustanovil. Takratne pevke in pevci so prvič zapeli na slovenski kulturni praznik v cerkvi sv. Lenarta v Novem mestu. Na začetku poti so bili nastopi skromni, sčasoma pa resnejši in zahtevnejši.

Po enoletnem premoru je, v jeseni 1999, zbor prevzel Matej Burger. Veselje in ljubezen do petja, sodelovanje pri svetih mašah, prizadevnost in vztrajnost pri kulturno-umetniškem poslanstvu so privabljali vse več pevcev. Danes zbor šteje 28 pevk in pevcev.

V letih delovanja je zbor spoznal že več sto pesmi različnih zahtevnosti in značajev, različnih vsebin in sporočil. Še vedno pa je v ospredju cerkvena zborovska pesem. Zbor nastopa na različnih versko-kulturnih prireditvah in razstavah v organizaciji

Frančiškanskega samostana Novo mesto in sodeluje pri sv. mašah tako v domačem kraju kot po Sloveniji. Tako zbor bogati in razvija kulturno in duhovno življenje v Novem mestu in Sloveniji.