S ''Krompirjado'' odprli Dolenjsko tržnico

30.5.2015 | 14:15

S ''Krompirjado'' odprli Dolenjsko tržnico
S ''Krompirjado'' odprli Dolenjsko tržnico
S ''Krompirjado'' odprli Dolenjsko tržnico

Mlad krompir z dolenjskih kmetij, okusno pečen, je prepričal obiskovalce letošnje Krompirjade, da Slovenci znamo pridelati dober krompir. Že tretjič zapored je ob pričetku sezone domačega mladega krompirja dogodek organizirala KZ Krka. Dogodek, posvečen krompirju, je potekal ta petek, 29.5.2015, pred Zadružno nakupovalnim centrom v Žabji vasi. Dobrote s kmetij ter lepo vreme so pritegnili veliko število obiskovalcev.

»S tem dogodkom pričenjamo junijsko Dolenjsko tržnico, ki bo pred Zadružnim centrom KZ Krka vsak petek in soboto. Poleg sveže integrirane zelenjave in sadja naših pridelovalcev se bodo predstavljale tudi manjše kmetije s svojimi izdelki,« pojasnjuje direktor KZ Krka Jure Vončina in dodaja »Vemo, da imamo v naši regiji dobre domače pridelke, samo približati jih je potrebno potrošnikom. Z organizacijo Dolenjske tržnice želimo tako pomagati lokalnim pridelovalcem pri trženju teh izdelkov. Udeležba na tržnici je za kmete brezplačna.«

Prvi dan Dolenjske tržnice je bil z organizacijo Krompirjade posvečen mlademu krompirju. Ob krompirju so lahko obiskovalci pokušali domače jagode, prve kumare in papriko, pa tudi čevapčiče KZ Krka. Kmetija Gorišek je presenetila s sirom s čilijem, s tartuffi in poprom. Tudi domač slovenski kajmak je šel dobro v tek. KZ Krka je postavila lično razstavo prve domače zelenjave. Ob obiskovalcih so si jo ogledali tudi otroci iz vrtca, ki so bili najbolj veseli ustvarjalnih delavnic.

KZ Krka skozi vse leto zagotavlja kakovostno zelenjavo, sadje in meso višje kakovosti, pridelano na kmetijah na Dolenjskem in v Beli krajini. Doma pridelano, z znanim poreklom in okolju prijaznim načinom pridelave je to, v kar lahko nedvomno zaupamo. Pri kmetu pridelana zelenjava in sadje sta bolj sveža, nista obdelana s sredstvi za obstojnost, pobrana sta v optimalni zrelosti, kar jima daje poln in bogat okus. Pridelava poteka na varen, integriran način, kjer je kontrola strožja kot v tujini. Transportna pot je kratka, manj kot 24 ur od njive do prodajnih polic. KZ Krka zagotavlja 100 % sledljivost, to pomeni, da za vsak zabojček zelenjave vemo kdo ga je pridelal in kje je bil pridelan.

»Letošnja sezona krompirja in tudi zelenjave bo odlična.« ocenjuje Kristjan Bukovec, vodja enote kmetijstva KZ Krka: »V letošnjem letu bomo predvidoma pridelali dobrih 1000 ton krompirja. Smo veseli, da je letos tako zgoden. Zaradi naravnih danosti naše regije in varnejše integrirane pridelave je ta krompir ne samo dober, ampak tudi naravi in ljudem prijazno pridelan.«.

Vabljeni torej vsak petek in soboto v juniju na parkirišče pred Zadružno nakupovalnim centrom v Žabji vasi, kjer vas pričakuje sezonska ponudba lokalne zelenjave in sadja iz integrirane pridelave ter drugi domači pridelki z dolenjskih in belokranjskih kmetij. Uživajmo dobro hrano, kupujmo doma pridelano.

P. F.
KZ Krka

Zvočni zapisi

Kristjan Bukovec o letošnji sezoni krompirja in zelenjave

Galerija

krompirjada-01
krompirjada-02
krompirjada-03
krompirjada-04
krompirjada-05
krompirjada-06
krompirjada-07
krompirjada-08
krompirjada-09
krompirjada-10
krompirjada-11
krompirjada-12
krompirjada-13
krompirjada-14

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

30.5.2015+3     + (3)     – (0)     Oceni Žabrčanka 

Naj živi Žabja vas!

30.5.2015–1     + (0)     – (1)     Oceni Obiskovalec 

Vodstvu KZ Krka bi svetoval, da najamejo študentje, ki poznajo vsaj kako sorto krompirja in kaj vedo o njej. Žalostno, da vprašaš nekaj o krompirju, pa nimajo pojma. Drugič se raje pripravite.

30.5.2015Oceni xy 

Oglasno sporočilo KZ Krka. Je to kje navedeno?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava