DL: Ko psi napadejo ovce; lastnik nemočen

30.5.2015 | 15:45

Jože Barbič je že drugič ob vso drobnico.

Jože Barbič je že drugič ob vso drobnico.

Ena ovca je obležala kar v staji.

Ena ovca je obležala kar v staji.

Vzdolž potoka in v njem so ležale ovce in oven.

Vzdolž potoka in v njem so ležale ovce in oven.

Posestvo nasproti kamnoloma je ostalo brez živine.

Posestvo nasproti kamnoloma je ostalo brez živine.

Dva nemška ovčarja sta na kmetiji Jožeta Barbiča v Šutni v krški občni zverinsko pokončala ovna, sedem brejih ovc in enega mladiča. Lastnik je ogorčen in nemočen. »To se mi je zgodilo že drugič, lani v skoraj istem času so mi psi pomorili sedem ovc,« je povedal Barbič in omenil, da ne ve, čigava psa sta bila tokrat na delu, iz vasi, kjer živi, zagotovo ne, tudi ne izključuje možnosti, da sta bila na njegovem posestvu že lani. Ker sta po dogodku nekaj časa še ležala v snegu ob ovcah, ju je videl: »Bila sta skoraj enaka, nemška ovčarja rjavo-črne barve.«

Zjutraj ga je klical sosed in mu povedal, da je na njegovem posestvu videl dva psa, hitro je šel k hlevčku in videl, da od njegove črede ni ostalo nič, ovce in oven so krvavi ležali v bližnjem potoku Sušica, okoli hleva, ena ovca še v njem, mladiča je odnesel tok.

PSOV NI SMEL USTRELITI

Takoj je poklical policijo in veterinarskega inšpektorja v Brežice, videl je, da psa še ležita na posestvu. »Seveda, počivala sta po napornem delu. Kmalu so prišli policisti, inšpektorja pa ni bilo. Ko sem ga po telefonu vprašal, ali lahko ustrelim psa, saj sem lovec in imam puško, je rekel, da tega ne smem, svetoval mi je, naj ju ulovim in zaprem. Kako naj to naredim? Prinesel sem salame, a ko sem se jima začel približevati, sta lajala in renčala name, lahko bi me še ugriznila, potem sta se pa začela umikati, zaokrožila po okolici in šla proti Podbočju. Zdaj ju iščejo policisti,« je povedal nekaj ur po krvavem pokolu, v nadaljevanju pa se je obregnil še ob sistem, da on, ki je ostal brez devetih ovc, ne sme ustreliti psa, ki mu je naredil škodo.

Barbič je ovce začel rediti pred kakšnimi šestimi leti, bil je to čas, ko se je pripravljal na upokojitev, in ker ima rad živali, je tudi lovec in čebelar, se je odločil, da si bo čas krajšal z drobnico. Lučaj stran od hiše, kjer živi, nasproti kamnoloma, je zagradil travnik in postavil hlevček. »Očitno nimam srece, v zadnjih letih sem bil že ob 20 ovc, 16 so jih pokoncali psi, pet so mu jih ukradli, sumim, da so bili to Romi,« pove.

Ko je lani ostal brez ovc, jih je v okolici Sevnice kupil 23, pa so kmalu začele poginjati ena za drugo. »Verjetno so bile že bolne, drugače si tega ne znam razložiti.« Po tokratnem dogodku razmišlja, da bi ovce opustil, saj ima z njimi samo delo in škodo, zadnjo ocenjuje na okoli tisoč do 1.500 evrov.

LASTNIKU SLEDI GLOBA

Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto je sporočila, da zakon o zaščiti živali določa, da mora skrbnik živali z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici. »Po ugotovitvi lastništva bodo zoper lastnika uvedli prekrškovni postopek. Posameznik, ki stori tak prekršek, se kaznuje z globo od 200 do 400 evrov.« Dodala je še, da če bodo policisti ugotovili, da sta omenjena psa v preteklosti že povzročila ugriz, potem gre za nevarna psa in v tem primeru so določene strožje zahteve za varstvo psa. »Skrbniki nevarnih psov morajo namreč zagotoviti fizično varstvo psov na enega izmed naslednjih načinov: da so psi na povodcu in opremljeni z nagobčnikom, da so zaprti v pesjaku ali objektu, da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 m, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom. V tem primeru se kršitelj kaznuje z globo od 800 do 1200 evrov.«

Seveda se bo vse to udejanjilo, če bodo pobegla psa in lastnika sploh našli - če se to ne bo zgodilo, od navedenih sankcij ne bo nič.

KLJUČEN JE MIKROČIP

Matjaž Emeršič iz Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pojasnil, da uradni veterinar v takšnih primerih niti ne opravi ogleda niti nima nikakršnih pristojnosti v zvezi s tem. »Če druge službe, v tem primeru zavetišče, odlovijo živali, potem lahko na podlagi identifikacije psov, če so ti označeni z mikročipom, sproži ustrezne postopke zoper lastnika in v zvezi s podelitvijo statusa »nevarni pes«, kot to predvideva zakon o zaščiti živali.«

Povedal je tudi, kaj se je zgodilo v konkretnem primeru: »Klical je gospod iz Šutne in povedal, da sta mu dva psa (nemška ovčarja) neznanega lastnika poklala ovce in da sta psa še v ogradi. Na vprašanje, ali je obvestil policijo, je odgovoril, da je policija že na poti. Svetovano mu je bilo, da skuša psa nekako zadržati znotraj ograde ali ju s hrano privabiti in pripreti na način, da bi ju lahko kasneje zavetišče odlovilo. Prav tako mu je bilo svetovano, da takoj poklice zavetišče v Brežicah ali pa bo zavetišče poklicala policija, če bosta psa še v ogradi. Bistveno je, da se psa odlovi s strani zavetišča, ki bo pregledalo, ali imata psa mikročip, da se lahko ugotovi lastništvo psov in se lahko ukrepa zoper lastnike, in to tako s strani policije kot s strani uprave. Policija ima namreč pristojnost nadzirati fizično varstvo psov na javni površini. Kasneje gospod ni več poklical in tudi policija ni posredovala nobenih podatkov.«

PES MORA IZŽIVETI NAGON

O problemu podivjanih psov je za Dolenjski list spregovorila tudi predsednica mirnskega kinološkega društva Meta Zorc. »Dejstvo je, da pes mora izživeti svoj nagon, ki ga imajo nekateri res veliko. Lastnik mu mora to omogočiti na varen način, da se z njim igra, mu da umeten plen v obliki kakšne igrače ali krpe, lahko mu meče žogico. V socialnem svetu ni dopustno, da pes napada ljudi ali živali, lastnik je odgovoren zanj,« je rekla, ob tem pa omenila, da je veliko lastnikov, ki jim še malo ni mar za svoje pse, z njimi se ne ukvarjajo, jih ne dajo cepiti, pa tudi čipirati ne. »Tak lastnik ni vreden, da bi imel miš v hiši!« je sklenila.

Članek je bil objavljen v 7. številki Dolenjskega lista, 19. februarja 2015

Besedilo in fotografije: Janja Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava