Kulturno šolo imajo tudi Topličani

30.5.2015 | 11:00

Kulturno šolo imajo tudi Topličani

Naziv kulturna šola 2015 od 21. maja nosi 54 osnovnih šol, od tega jih je kar 47 naziv prejelo prvič, za najboljšo med vsemi pa je strokovna žirija izbrala Osnovno šolo Petrovče. Te šole so prejele zastavo kulturne šole.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je imena izbranih šol razglasil na Ljubljanskem gradu na sklepni prireditvi, ki je del Tedna ljubiteljske kulture. Namen projekta Kulturna šola je predstaviti najkakovostnejše dosežke osnovnih šol na področju kulturnih dejavnosti in širšo javnost seznaniti s primeri dobre prakse. V okviru projekta je na leto organiziranih več kot 1000 različnih prireditev za otroke in mladino.

Na sklepni prireditvi je JSKD najbolj izstopajočim šolam na področju kulture podelil še posebna priznanja. Kulturna šola leta 2015 v kategoriji velika šola je Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina, kulturna šola leta 2015 v kategoriji srednje velika šola je Osnovna šola Franja Goloba Prevalje, kulturna šola leta 2015 v kategoriji podružnične in male šole je Osnovna šola Artiče.

Posebna priznanja so prejele naslednje šole: za izredne dosežke na področju zborovske dejavnosti je prejela OŠ Franceta Bevka Tolmin, za izredne dosežke na področju gledališke dejavnosti je prejela OŠ Dolenjske Toplice, posebno priznanje za izredne dosežke na področju lutkovne dejavnosti je prejela OŠ Slovenska Bistrica, posebno priznanje za izredne dosežke na področju folklorne dejavnosti je prejela OŠ Mirana Jarca Črnomelj.

Nadalje je posebno priznanje za izredne dosežke na področju filmske dejavnosti in multimedije prejela OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, posebno priznanje za izredne dosežke na področju likovne dejavnosti je prejela OŠ Frana Erjavca Nova Gorica, posebno priznanje za izredne dosežke na literarnem področju je prejela OŠ Bogomirja Magajne Divača. In še posebno priznanje za izredne dosežke na področju kulturne dediščine, ki ga je prejela OŠ Brusnice, posebni priznanji za izredne dosežke na področju medgeneracijskega povezovanja pa sta prejeli II. OŠ Celje in II. OŠ Slovenj Gradec.

Sklepne prireditve projekta Kulturna šola se je poleg ravnateljic in ravnateljev 54 osnovnih šol in večine županov krajev najvišje nominiranih šol udeležilo še 160 otrok in 60 mentorjev kulturnih dejavnosti, ki so bili dopoldne na javni tribuni v Stari mestni elektrarni na temo drugačnosti zaradi bolezni ali invalidnosti. Z njo so želeli organizatorji poudariti, da lahko mnogi otroci kljub oviram dosegajo presežke na področju kulture. Na javni tribuni so predstavniki OŠ Ledina, najbolj kulturne šole leta 2014, predstavili tudi priročnik za učitelje z naslovom Čudo na razrednih urah, ki so ga oblikovali na podlagi romana Čudo.

Otroke, razdeljene v skupine, so po javni tribuni sprejeli predstavniki različnih kulturnih ustanov v prestolnici in jim predstavili svoje dejavnosti. Eno izmed skupin otrok so sprejeli tudi Kralji ulice, ki so jim razkazali Ljubljano. Učenci OŠ Dolenjske Toplice smo bili v modri skupini, ki si je ogledala Mestno gledališče ljubljansko in Narodno galerijo.

Osnovna šola Dolenjske Toplice bo tako nosila naslov kulturna šola od 1.9.2015 do 31.8.2020.

Marija Andrejčič

Galerija

z-kulturna (1)
z-kulturna (2)
z-kulturna (3)
z-kulturna (4)
z-kulturna (5)
z-kulturna

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava