Dobrodelni koncert ''Z glasbo za upanje'', grad Žužemberk

30.5.2015 | 20:00

Kraj: GRAD ŽUŽEMBERK

Datum: sobota, 30.5. 2015 ob 20.00

Nastopajoči: ansambel UROK, skupina KOLAŽ, OMAR NABER

Kdo vabi: Skupina prostovoljcev, ki se v okviru programa POTA, poleti (19. julija) odpravlja na prostovoljno delo na Filipine v center Pag-asa (Upanje) , ki pomaga filipinskim družinam na poti do samostojnosti.

Projekt poteka v okviru programa POTA – mednarodnih taborov prostovoljnega dela, ki ga že od leta 2006 organizira Mladinsko informacijski center (MIC). Do sedaj so prostovoljci v okviru te organizacije uspešno izpeljali številne strokovno-humanitarne odprave v različne dele sveta, predvsem v države v razvoju in sicer v Braziliji, Indiji, Južnoafriški republiki, Ukrajini, Romuniji, Albaniji, Peruju, Mozambiku, Malaviju, na Madagaskarju ter tudi v Sloveniji (delo z romskimi otroki v Grosuplju). Na Filipine se skupina letos odpravlja prvič.

Pag-asa Social Center je center v mestu Tagaytay na Filipinih. Center pomaga družinam z izobraževanjem, izboljševanjem zdravstvene oskrbe in stanovanjskih razmer, načinom preživetja. Preko humanih in duhovnih fundacij pomagajo ljudem povrniti dostojanstvo - da bi postali samozadostni, odgovorni in produktivni člani družine, skupnosti. Center ima ob donacijah (predvsem iz tujine) možnost izobraževati in nuditi osnovno zdravstveno ter prehransko pomoč mnogim otrokom in njihovim družinam. Za mlajše ima urejen vrtec, nudi pripravo in razdeljevanje hrane za kar štiri lokalne osnovne šole; staršem nudijo izobraževanja in podporo, s pomočjo katerih si lahko zagotovijo lasten vir zaslužka za preživetje (npr. vzreja govedine predstavlja upanje za očete, saj si s prodajo lahko kupijo lastno govedo..). Center vodi tudi posamezne projekte; Favola majice je najpopularnejši in največji projekt centra. Promovira Filipinski turizem preko majic, vsaka kupljena majica pomaga pri izobrazbi in razvoju (štipendiranje šolarjev itd.). Izredno pomemben projekt centra je tudi “Stanovanjski projekt” - z njim so zagotovil zavetje že več kot 10 družinam, zajema pa tudi pomoč na domu pri delnih popravilih in vzdrževalnih delih na objektih. V centru se vedno in za vsakega najde dovolj dela. Prostovoljci bomo pomagali z našimi znanji/ izobrazbo vsak na svojem področju - od učenja plavanja(omenjeno morda preseneča, vendar so bili prav tega izredno veseli - poleg otrok, ki si bodo lahko privoščili dober euro vstopnine v bližnjem bazenu - center se namreč nahaja kar 60km od morja - so prosili tudi za učenje plavanja osebja centra), pomagali bomo v tiskarni majic, pri gradbenih delih in delavnicah za otroke, varstvu, igri, inštrukcijah... Z delavci centra bomo tudi mi nudili pomoč družinam tudi na njihovih domovih, jim priskočili na pomoč pri vsakdanjih opravilih, vzdrževalnih delih/popravilih, lažjih gradbenih delih..