Mažoretke in Pihalni orkester Loče v Franciji

29.5.2015 | 12:50

Mažoretke in Pihalni orkester Loče v Franciji

Povabilu za sodelovanje na treh paradah v Franciji so se članice Mažoretne skupine iz Dobove z veseljem odzvale in s seboj povabile Pihalni orkester Loče. Na pot smo krenili v petek, 22.5.2015 in prvi večji postanek naredili v Parizu. Tam so nas sprejeli nadvse prijazni člani Slovenske katoliške misije, ki deluje v Parizu. Celodnevno sobotno druženje smo izkoristili za ogled znamenitosti Pariza: katedrale Notre Dame, svetišča Sainte Chapelle, slavoloka zmage Arc de Triomphe, parka Champ de Mars s palačo de Chaillot in Eifflovega stolpa. Doživeli smo velikost in vrvež milijonskega mesta, saj smo poti med posameznimi ogledi opravljali peš, z lokalnim avtobusom in metrojem (podzemno železnico). Pariz nam bo zagotovo ostal v posebnem spominu.

Pot smo nadaljevali proti kraju Alizay, kjer sta potekali dve paradi. V kraju namreč praznovanje povežejo z velikim dogodkom: parado domačih in tujih skupin, ki se v sprevodu po mestu predstavljajo množici obiskovalcev. Zadnji nastop je bil v kraju Estaires, na severu Francije, kjer smo sodelovali na veliki mednarodni paradi. Sodelujoče skupine so se dobre štiri ure predstavljale številnim obiskovalcem tega dogodka, ki so ga najmanj 4 km vodili po ulicah mesta Estaires. Mažoretke in Pihalni orkester Loče so na vseh treh paradah zastopali Slovenijo in Občino Brežice in jo tudi ponosno predstavljali.

V dneh gostovanja po Franciji, od 22.-26.5.2014, smo spoznali delček življenja velikega mesta, kot je Pariz in utrip življenja manjših mest Francije. Občudovali smo bogastvo kulturne dediščine, urejenost podeželja; okusili smo njihovo preprosto hrano, občutili ležeren odnos do tujcev, neznanje tujih jezikov in simpatično sproščenost organizatorjev dogodkov na katerih smo sodelovali. Ni naključje, da pregovor pravi: Naredi se Francoza!

Mažoretke in članice ter člani Pihalnega orkestra Loče smo se kljub naporni poti in dolgim nastopom izredno zabavali in iz vsega doživetega potegnili najlepše. Skratka - potovanje po Franciji je bilo zelo prijetno, zabavno, poučno in nepozabno.

Darja Krošelj
Predsednica KD GPO Loče

Galerija

loce-01
loce-02
loce-03
loce-04
loce-05
loce-06
loce-07
loce-08
loce-09
loce-10
loce-11
loce-12
loce-13

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava