Valvasorjeva odličja in brežiški muzej

29.5.2015 | 09:15

Valvasorjeva odličja in brežiški muzej

V petek, 15. 5. 2015 so v radovljiški graščini podelili Valvasorjeva odličja. Slovensko muzejsko društvo je tudi tokrat izdalo publikacijo z obširnimi opisi prejemnikov Valvasorjevih nagrad, priznanj, diplom in nageljna za leto 2014 ter letošnjih nominirancev za Valvasorjeve nagrade. Med prejemniki Valvasorjevega častnega priznanja je tudi NICOLAS ALAN DOMINKO, in sicer za donacijo fotografij in predmetov iz foto ateljeja Bavec Posavskemu muzeju Brežice. Za Valvasorjevo nagrado je bil nominiran Posavski muzej Brežice oz. avtorica razstave VLASTA DEJAK za stalno razstavo Pod devetimi zastavami: Posavje 1900–1990.

Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo je prejela bibliotekarska, muzejska in znanstvena svetnica ter vodja knjižnice Narodnega muzeja Slovenije dr. Anja Dular.
Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke so podelili avtorski skupini: Metki Fuks, Jelki Pšajd in Ireni Šavel iz Pomurskega muzeja Murska Sobota za stalno razstavo Radgonski mostovi v starem špitalu v Gornji Radgoni, mag. Poloni Sketelj iz Slovenskega etnografskega muzeja za razstavo Vrata: prostorski in simbolni prehodi življenja in Dragu Omanu iz Pokrajinskega muzeja Maribor za pedagoški projekt Velike stvaritve malih mojstrov – naj živi mir!

Častna Valvasorjeva priznanja so namenili Društvu žena Prvačina za posebne zasluge pri ohranjanju, predstavljanju in populariziranju muzejstva in varstvu kulturne dediščine aleksandrink, dr. med. Nikolaju Szepessiju za ohranjanje premične kulturne dediščine na območju občine Beltinci in za donacijo lekarniško-zdravstvene zbirke Pomurskemu muzeju Murska Sobota, Alenki in Filipu Pakižu za izjemne zasluge pri preučevanju, ohranjanju in promociji oblačilne dediščine na ribniškem območju in širše ter za donacijo muzeju Ribnica, in Nicolasu Alanu Dominku za donacijo fotografij in predmetov iz foto ateljeja Bavec Posavskemu muzeju Brežice.
Valvasorjev nagelj je letos prejela Polona Senčar iz Pirana za promocijo slovenske kulturne dediščine doma in na tujem.

Za Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo je bila nominirana dr. Goja Pajagič Bregar iz Narodnega muzeja Slovenije, med ostalimi osmimi nominiranci za Valvasorjevo nagrado pa je bil poleg uglednih slovenskih muzejskih ustanov in avtorjev tudi Posavski muzej Brežice oz. avtorica razstave Vlasta Dejak za stalno razstavo Pod devetimi zastavami: Posavje 1900–1990.

Posavski muzej Brežice

Galerija

_amuzej (1)
_amuzej (2)
_amuzej (3)
_amuzej (4)
_amuzej (5)
_amuzej (6)
_amuzej (7)
_amuzej

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava