Zbiranje zamaškov za Majo Vevoda - nova zbirna mesta

28.5.2015 | 14:15

Foto: Dolenjski list

Foto: Dolenjski list

Že drugo šolsko leto pridno zbiramo plastične zamaške za Majo Vevoda iz Dolnje Lokvice pri Metliki.

Maja bo avgusta dopolnila tri leta in je najmlajša od štirih otrok. Rodila se je s šumom na srcu in bila kot enomesečni dojenček tudi operirana. Zaradi razcepa ustnega neba slabo sliši in ima slušni aparat. Nosi tudi očala. Potrebuje 24-urno oskrbo, deležna je številnih terapij, pregledov in kontrol. Dvakrat letno ji pripada tudi rehabilitacija v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije – Soča. Ker ne pridobiva na teži, ima tudi posebno prehrano. Maja ne hodi, ne govori, težko tudi sama sedi.

Trenutno obiskuje Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Drage (CUDV Draga), kjer v dopoldanskem času poskrbijo, da je deležna različnih oblik pomoči (fizioterapevt, delovni terapevt, logoped ...). Ko bo Maja pridobila ustrezno težo, jo čakata operacija razcepa ustnega neba in poravnava stopal. Odkrili pa so tudi težave s kolki.

Različni pripomočki, posebna prehrana, vožnje na različne terapije in tudi želje za naprej (npr. kisikova terapija v Ankaranu) terjajo veliko časa in stroškov.

Zato smo se odločili, da priskočimo na pomoč in družini Vevoda pomagamo na svoj način – z zbiranjem plastičnih zamaškov.

V 9. b je Majina sestra Mihaela. S ponosom razlaga o malih uspehih najmlajše sestrice. Tudi njena odločitev, kam v srednjo šolo, se je ponudila kar sama, saj Mihaela namerava pomagati otrokom, ki imajo podobne težave kot njena sestrica.

Akciji se pridružuje tudi Območno združenje Rdečega križa Metlika, ker je tudi zbirno mesto za zbrane zamaške, in sicer od ponedeljka do petka med 7.00- 15.00 uro na sedežu RK Metlika v stavbi gasilskega doma Metlika, kontaktna št. 30 60 481/ 031 689 941 in 040 907 972.

K sodelovanju so se odzvali tudi Mladinski center Metlika (pon.-pet. med 10.00-16.00, kontakt 040/607 374) in Klub Belokranjskih študentov s sedežem v Črnomlju, (sreda med 18.00-20.00 uro in sobota med 7.00-9.00 uro, kontakt 051/806 925).

PRIDRUŽITE SE NAM ZA MAJIN ZDRAV JUTRI!

Rdeči križ Metlika

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava