Dan na tržnici tokrat v znamenju bezga; vsako leto zavržemo za 120 € hrane

28.5.2015 | 10:30

Dan na tržnici tokrat v znamenju bezga; vsako leto zavržemo za 120 € hrane
Dan na tržnici tokrat v znamenju bezga; vsako leto zavržemo za 120 € hrane

Javno podjetje Komunala Brežice je v sodelovanju z društvom Regrat v soboto organiziralo že tretji Dan na tržnici, tokrat s poudarkom na bezgu. »Sedaj je čas za nabiranje bezga. Poleg tega pa želimo s takimi dogodki privabiti mimoidoče in nasploh prebivalce mesta, da se ustavijo na tržnici, da pogledajo ponudbo. Če se bodo začeli meščani vračati na tržnico po dobrine, bo hkrati tudi večji interes na strani kmetovalcev, da pridejo prodajati svoje pridelke in izdelke,« je idejo o oživitvi tržnice povzel predsednik društva Regrat Aleš Ožvald.

Na tržnici je bila z degustacijo predstavljena sezonska ponudba lokalnih pridelkov in izdelkov, ki se prodajajo na stojnicah. Obiskovalci so lahko poskusili zdrave prigrizke, bezgov sok in se seznanili z recepti za njihovo pripravo. Poudarek je bil na osveščanju pomena tržnice, samooskrbe in pomembnosti poznavanja izvora hrane, ki jo uživamo. Tudi na tržnicah v prihodnje bo poudarek na lokalno pridelani hrani, ki je v tekočem mesecu aktualna. Tako za prihodnji mesec razmišljajo o izpostavitvi češenj in veliko zelenjave. Tržnica poteka enkrat mesečno. Do vključno oktobra letos so datumi naslednjih sedmih letos še: 6. 6., 20. 6., 18. 7., 22. 8., 12. 9., 26. 9. in 10. 10.

»Uporaba lokalno pridelane prehrane je izrednega pomena tako za naše lokalne kmete kot tudi za varovanje zdravja ljudi in okolja, saj se s krajšimi distribucijskimi potmi zmanjšuje tudi onesnaževanje okolja. V Komunali Brežice želimo ozaveščati tudi o problematiki odpadkov iz naslova zavržene hrane, saj po nekaterih podatkih v Sloveniji vsako gospodinjstvo letno zavrže za približno 120 eur hrane,« je dodala Petra Grajžl, vodja sektorja splošnih služb v Komunali Brežice, enem najbolj inovativnih in prodornih komunalnih podjetij pri nas.

Tako na tokratni kot na prihodnjih tržnicah pa je poskrbljeno tudi za najmlajše. Tokrat so lahko spoznavali pomen zdrave prehrane ter razloge za nakup pridelkov in izdelkov na tržnici. V otroškem kotičku pa so lahko izdelali knjižice z recepti, risali ali izdelali papirnato vetrnico.

Javno podjetje Komunala Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava