DL: Brainobrain - Za levo in desno polovico možganov

27.5.2015 | 14:25

Tea Grbić in Nadja Kovačič (desno) (Foto: M. Ž.)

Tea Grbić in Nadja Kovačič (desno) (Foto: M. Ž.)

Brainobrain je izobraževalni program za otroke, ki, kot pravijo njegovi trenerji, pomaga otroku razvijati življenjske veščine, pri čemer na eni strani razvija mentalne in vizualne sposobnosti, sposobnosti poslušanja, koncentracije in natančnosti, da se hitreje in lažje uči, na drugi pa razvija tudi otrokovo osebnost in samozavest. Metoda prihaja iz Indije in se je v enajstih letih obstoja razširila po 21 državah, od aprila lani pa je tudi v Sloveniji. Svoje centre ima v Mariboru, Ljubljani, Velenju, Celju in Kopru, zdaj se oblikuje v Novem mestu, zaživel pa naj bi še v Murski Soboti, Novi Gorici in Kranju.

»Gre za izobraževanje, razvito posebej za otroke od 4. do 14. leta starosti, ki temelji na ključnih življenjskih vrednotah – poštenju, empatiji, ljubezni in sreči. Naše nepisano pravilo je, da vzgajamo vodje, in sicer lastne vodje lastnih življenj in ne tujih,« je poudarila Tea Grbić, ki je program pripeljala v Slovenijo. Z metodo Brainobrain spodbujajo enakomeren, celostni razvoj leve in desne polovice možganov, pri tem pa kot pripomočke uporabljajo Abak, mehansko leseno računalo, VAK teorijo (učenje skozi tri čutne kanale hkrati – vidni, slušni in z do tikom) in tehnike NLP (nevrolingvistično programiranje), ki so točno določene za vsako stopnjo izobraževanja posebej.

DESET DO DVANAJST STOPENJ

Brainobrain ima deset oziroma dvanajst stopenj, odvisno od starosti otrok. Vsaka stopnja traja tri do štiri mesece, tako da celoten program traja med tri in štiri leta. »Prve tri do štiri mesece se otroci učijo računati z abakom, nato pa nadaljujejo z računanjem brez njega, zato si ga mor ajo vizualizirati, torej računati v mislih, s tem pa aktivirajo domišljijo,« je orisala Nadja Kovačič, trenerka v Novem mestu.

V skupini je od 6 do 10 otrok, z delom bodo začeli, ko se bo prijavilo prvih šest približno iste starosti, saj med otroki ne sme biti več kot dve leti razlike. S šolanim trenerjem oziroma trenerko se dobijo enkrat tedensko za 2 uri, doma pa morajo vsak dan vaditi po 15 minut; tu imajo, kot sta povedali sogovornici, veliko vlogo tudi st arši z nudenjem podpore in pomoči, še posebej na prvi stopnji pri spodbujanju otroka, da doma redno in pravilno vadi. Potem bodo tudi pravi rezultati. Program je za zdaj namenjen otrokom z normalnim telesnim, čustvenim in miselnim razvojem, saj še nimajo dovoljenja lastnika za delo z otroki, ki imajo postavljeno kakršno koli diagnozo.

Več o programu na spletni strani www.brainobrain.si. ali na facebuku Brainobranin - Slovenija.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista, 12. februarja 2015

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava