DL: Priložnosti zidaniškega turizma

26.5.2015 | 14:40

V Mokronogu so z okroglo mizo o turizmu v zidanicah želeli vzpodbuditi k vključitvi v projekt čim več tukajšnjih lastnikov zidanic. (Foto: J. S.)

V Mokronogu so z okroglo mizo o turizmu v zidanicah želeli vzpodbuditi k vključitvi v projekt čim več tukajšnjih lastnikov zidanic. (Foto: J. S.)

Pri razvoju turizma v zidanicah je za mnoge prva ovira pridobitev gradbenega in uporabnega dovoljenja, kasneje pa administracija, so ugotavljali razpravljavci nedavne okrogle mize, ki so jo pripravili v Mokronogu. Kljub temu je tovrstni turizem, ki se je ponekod že dobro razvil, lahko edinstvena priložnost tudi za Mirnsko dolino.

»Začetki so pozitivni in med ljudmi dobro sprejeti. Hočemo naprej, želimo, da bi se v ta projekt vključilo čim več lastnikov zidanic tako znotraj naše občine kot širše znotraj Mirnske doline,« pravi Anton Maver, župan občine Mokronog-Trebelno, kjer imajo 25 vinogradniških območij. Z okroglo mizo so želeli spodbuditi razmišljanje o tem, da bi v sklopu konzorcija Turizem v zidanicah ponudili tudi tukajšnje zidanice.

»Res je škoda, da imajo ti čudoviti kraji, znani prav po vinogradništvu, zelo malo vključenih zidanic,« meni Matjaž Pavlin z novomeškega Kompasa, pooblaščenega tržnika omenjenega konzorcija. Kot pojasnjuje, se je v petih letih število nočitev povečalo za šestkrat, kar 85 odstotkov rezervacij pa prihaja iz tujine. »Vsekakor potrebujemo več zidanic, kajti šele ko bomo imeli kritično maso 200 ali 300 zidanic, nas bodo tudi veliki turistični ponudniki vključili v svoje promocijske dejavnosti,« razlaga Pavlin.

Na območju Mirnske doline sta v konzorcij vključeni le dve zidanici, lastnik ene od njih je v Češnjicah pri Trebelnem Jože Krivic, ki je prve goste sprejel leta 2011. Začel je s tremi rezervacijami, lani jih je vknjižil že osem, njegova zidanica pa je bila zasedena 50 dni. Večina gostov ostane en teden, nekateri tudi dlje, pripoveduje Krivic, ki je do zdaj gostil Dance, Nizozemce, Nemce, Italijane in tudi Ruse. »Nekateri raziskujejo naš kraj, pešačijo in kolesarijo, spet drugi pa v zidanici samo prespijo in se odpravijo na ogled Postojnske jame, Ljubljane in Bleda, tudi Plitvic,« še pravi Krivic, ki je z vključitvijo v konzorcij za zdaj zadovoljen.

Da je lahko turizem v zidanicah dobra dopolnilna dejavnost, je prepričan tudi predsednik vinogradniškega društva Trebelno Zvone Kotnik. »Na Trebelnem je vinogradniško območje majhno in razdrobljeno, vendar bi bil prav s tega vidika primeren zidaniški turizem, saj praktično ni hiše, ki na teh naših gričih ne bi imela zidanice in malo vinograda,« pravi Kotnik in poudarja, je še vedno velika ovira administracija, ob pravi promociji in pomoči lokalne skupnosti pa bi lahko tovrstni turizem postal lepa priložnost. »Imamo arheološki park sv. Peter, v Vinskem vrhu potomko trte z Lenta, tam je tudi več kot 400 let stara kapelica sv. Urbana, zaščitnika vinogradnikov in vinarjev, v naši fari imamo tudi kmečki muzej s skoraj 4.000 eksponati. Skratka, gre za lepo kombinacijo ponudbe,« je še prepričan Kotnik.

Občina Mokronog-Trebelno in novomeški Kompas bosta zdaj do konca aprila zbirala informacije o zainteresiranih posameznikih, ki bi se želeli vključiti v projekt.

Članek je bil objavljen v 5. številki Dolenjskega lista, 5. februarja 2015

J. Sinur

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

26.5.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni Leon Šuštaršič 

V metropoli Novo mesto, ob reki Krki, treh rečnih okljukov, sedmih gričev, pa že šest let "razmišljajo", IN ČE BI, da bi pred drugo sedanjo mestno hišo, zasadili Cvičkove trte. ŽUPANOVE DARILNE STEKLENIČKE CVIČKA- županov Cviček! V mesecu avgustu bo 110.let izgradnje in svečane otvoritve, obletnica sedanjega "sivega" rotovža - mestna hiša, s hišno številko, Glavni trg 7. In če le zakaj, Cvičkove trte? Prva mestna hiša - rotovž je bila v temeljih grajena z vinom. In če, le ZAKAJ? ...

27.5.2015Oceni vrtnica 

vse lepo in prav, ko nebi ta naša Slovenska zakonodaja bila tako toga, raje komplicirat, kot pa od tega pobirat davke, katere bi lastniki zidanic plačevali. Ali pa subvencije za ureditev zidanic?ne, kje pa, kmetom pa ja za intenzivno pridelavo trave na zapuščenih njivah. Ah, kaj čmo

28.5.2015Oceni Leon Šuštaršič 

Draga vrtnica. Bodice imaš. Zakonodaja!? Že zelo kvalitetna. Turizem v zidanicah- mikro turistične destinacije v turistični ponudbi. Kaj v zakonodaji manjka? RAZPRŠENI HOTEL_ turizem v zidanicah. Kaj pa je sedaj to? Ker mi računalniški program zahteva, da za oddajo tega "nejasnega" mojega prispevka, izračunam vsoto osem in tri = enajst =11 / morda pa je tudi dve!- Če sem gost-turist, in če me sprejme gostitelj v turistični ponudbi./. Zaključujem v UPANJU, da bodo v letu 2016, na Tednu cvička, v mestu Kostanjevica na Krki, prvič podelili, zlati, srebrni, bronasti znak odličnosti- Turizem v zidanicah. Čas je že za korak naprej. V UPanju morda, da bo to prebral pravi človek in predlagal , da so potrebna predhodno tudi kvalitetna predavanja - Turizem v zidanicah. Jutri zagotovo 100% uspeh na turističnem trgu - povpraševanje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava