Pohod k azaleji na Vrhek

26.5.2015 | 12:50

Pohod k azaleji na Vrhek
Pohod k azaleji na Vrhek

V mesecu maju KS Tržišče praznuje svoj krajevni praznik. In pohod k azaleji je ena od prireditev v okviru tega praznika. V soboto, 16. maja, se je blizu 100 pohodnikov zbralo pri pletenki v Tržišču. Pridružila se je tudi večja skupina iz koronarnega kluba iz Ljubljane in Društvo za zdravje srca in ožilja Krško. Pohodnike je pozdravila predsednica TD Tržišče Milena Knez, predsednik KS Tržišče Janez Virant, podžupan občine Sevnica Janez Kukec ter Miro Povše, domačin iz Vrhka, ki povezuje vaščane v številnih delovnih akcijah. Za prijetno vzdušje sta poskrbela mlada harmonikarja Žan Knez in Valentin Knez.

Pot smo začeli po ravnicah ob Mirni. Na kmetiji Stuškovih smo prvič postali, si ogledali pletenje košev in prisluhnili ljudski pesmi Vrhovških pevcev. Potem se je pot obrnila navkreber in kmalu smo prispeli na Vrhek, kjer stoji znameniti kozolček s sodčkom »v štantu«, kjer so se pohodniki lahko okrepčali z odličnim cvičkom. Seveda pa ni manjkala polna miza, bolje rečeno voz, dobrot, ki so jih pripravili pridne in gostoljubne roke domačinov Vrhka. Pot smo nadaljevali v osrčje gozda, kjer se nahaja lepo urejeno rastišče rumenega sleča (Rhododendron Luteum) ali azaleja pontica. V maju zacvetijo grmi s svojimi živo rumenimi in omamno dišečimi cvetovi. V Sloveniji so znana štiri rastišča te grmovnice, od tega so kar tri v občini Sevnica. Zaradi redkosti spada med ogrožene rastlinske vrste in je že od leta 1976. zavarovana vrsta. Velika zahvala vaščanom Vrhka, ki s svojim prostovoljnim delom redno čistijo in vzdržujejo to rastišče in vsako leto

Pohod smo zaključili v gostilni Ulčnik, kjer so nam postregli z okusno malico. V imenu TD Tržišče zahvala vsem, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi tega druženja.

Janja Seničar Tratar, TD Tržišče
foto: Milena Knez in TD Tržišče

Galerija

r-azaleja-01
r-azaleja-02
r-azaleja-03
r-azaleja-04
r-azaleja-05
r-azaleja-06

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava