Študijski obisk v MC Krško - o mladinskih točkah v ruralnih okoljih

26.5.2015 | 09:15

Študijski obisk v MC Krško - o mladinskih točkah v ruralnih okoljih
Študijski obisk v MC Krško - o mladinskih točkah v ruralnih okoljih

Mladinski center Krško je v obdobju med 11.5. in 18.5.2015 gostil študijski obisk z naslovom Real youth in action in rural areas, ki je projekt Erasmus +. Na obisku smo imeli mladinske delavce iz Latvije, Makedonije, Bolgarije, Romunije, Turčije, Italije in Španije. Cilj projekta je bila izmenjava primerov dobrih praks na področju mladine v ruralnih okoljih in pa z mladimi, ki prihajajo iz marginalnih družbenih skupin.To je bil tudi prvi tovrstni obisk v naši hiši.

V torek, 12.5.2015, smo v MC Krško imeli Mladinski dan, kjer smo udeležencem študijskega obiska predstavili delovanje Mladinskega centra Krško, potem pa so sledile predstavitve njihovih organizacij. Ogledali smo si film, ki je bil posnet v okviru skupinskega EVS "Spice up your youth" (s podporo programa Erasmus +), ki ga je Mladinski center Krško gostil meseca aprila 2015.

Predstavile so se tudi mladinske točke, ki delujejo v ruralnih okoljih občine Krško. Predstavitev je bila izvedena s strani župana občine Krško, vodje oddelka za družbene dejavnosti Občine Krško in predstavnika Regionalne razvojne agencije Posavje.

V popoldanskem programu smo govorili o razvitosti mladinskega dela v Sloveniji, o sistemski ureditvi področja in njegovi strategiji. Predstavitev je bila izvedena s strani Urada RS za mladino.

Predstavila pa so se nam tudi lokalna društva, ki imajo svoje prostore v Mladinskem centru in izvedla krajše predstavitve in zanimive delavnice.

V sredo, 13.5.2015, smo obiskali Prevzgojni dom Radeče, ki je največji tovrstni dom v Sloveniji. Tam bivajo predvsem mladoletniki s slabim socialnim in ekonomskim ozadjem, ki so bodisi bili vključeni v kako kriminalno dejanje ali pa v zlorabo drog in alkohola. Predstavili so nam svojo programsko shemo, metode dela zavoda in nas povabili na umetniške in športne delavnice. Naš primarni namen obiska pa je bil ogled kratkega igranega filma, ki smo ga skupaj z njimi posneli v njihovem domu.

V popoldanskem delu smo odšli na Mladinsko točko Senovo, kjer so nam predstavili njihovo delovanje in nas povabili na peko pic na odprtem v krušni peči. Večer smo zaključili s predstavitvijo in uporabnostjo Youthpassa in Europassa. Delavnice smo izvedli v manjših skupinah.

V četrtek, 14.5.2015, smo poslušali predstavitev Mladinskega društva Bistrica ob Sotli (klub Metulj) in ogled krajših filmov, ki so jih posneli v času gostovanj različnih mladinskih izmenjav. Ogledali smo si tudi tamkajšnjo osnovno šolo, kjer nam je ravnatelj razkazal prostore in predstavil njihove metode dela. Sprejel nas je tudi župan Bistrice ob Sotli, nam razkazal svoje prostore in predstavil delovanje njihove občine. Ogledali smo si še Minoritski samostan Olimje, čokoladnico in Jelenov Greben.

Zvečer smo prispeli na Mladinsko točko Veliki Kamen, kjer so nam predstavili primere dobrih praks dela v ruralnem okolju in z nami delili izkušnje s področja mladinskega dela. Obiskal nas je tudi nekdanji župan občine Krško, sedaj poslanec v evropskem parlamentu, g. Franc Bogovič, ki je prijazno odgovarjal na naša vprašanja povezana s kmetijstvom, gospodarstvom in ekonomskim statusom Evrope. V bližini mladinske točke Veliki kamen pa smo si ogledali tudi vodni mlin, ki je eden izmed redkih, še delujočih v Sloveniji. Zvečer smo na bazenu v Brestanici izvedli še medkulturni večer ob glasbi lokalnih umetnikov.

V petek, 15.5.2015, smo si ogledali romsko naselje in njihov vrtec, ki ga obiskuje približno 20 otrok od 2-5 leta starosti. Vrtec je dvojezičen. Ogledali smo si primere dobrih praks dela s pripadniki marginalnih družbenih skupin in spoznavali njihovo kulturo. Financirajo se iz evropskih sredstev, njihovi prostori pa so namenjeni tudi za druženje staršev otrok, telovadbo, delanje domačih nalog, skupno kuhanje. S takimi metodami dela si delavci vrtca pridobivajo zaupanje staršev. Njihov cilj pa je tudi ta, da otroke čim večkrat peljejo na obiske v druge vrtce oz. izven njihovega naselja.

Potem smo si ogledali še tretjo od četrtih mladinskih točk na ruralnih območjih, to je Mladinska točka Podbočje, kjer so z nami delili izkušnje s področja dela z mladimi, si ogledali njihove prostore in krajši predstavitveni film. V Podbočju so nas prijazno sprejeli tudi v osnovni šoli in nas popeljali po svojih prostorih.

V soboto, 16.5.2015, smo odšli na ogled »Sveta energije« v podjetju GEN Krško. Svet energije je interaktivni multimedijski center, ki obiskovalcem omogoča potovanje v svet energije in energetike. Govorili smo o pomenu energije in njeni rabe v vsakdanjem življenju, o tehnologijah proizvodnje električne energije ter njenih gospodarskih, družbenih in okoljskih vidikih. Kasneje smo si ogledali še četrto mladinsko točko, Mladinsko točko Raka. Predstavili so nam področja svojega delovanja in nam razkazali svoje prostore.

Zadnji dan je bil namenjen formalnostim in pridobivanju Youthpassa ter izmenjavanju fotografij.

MC Krško

Galerija

_mc-01
_mc-02
_mc-03
_mc-04
_mc-05
_mc-06
_mc-07
_mc-08
_mc-09
_mc-10
_mc-11
_mc-12
_mc-13
_mc-14
_mc-15
_mc-16
_mc-17
_mc-18
_mc-19
_mc-20
_mc-21
_mc-22
_mc-23

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava