Mednarodni muzejski dan v Posavskem muzeju

25.5.2015 | 11:00

Mednarodni muzejski dan v Posavskem muzeju

V ponedeljek, 18. maja 2015, smo tudi v Posavskem muzeju Brežice z odprtimi vrati in dvema dogodkoma obeležili mednarodni muzejski dan. Dopoldne sta javno vodstvo po občasni umetnostni razstavi Gregorja Smukoviča Nimfe pripravila kustosinja razstave Oži Lorber in avtor. V pogovoru s slikarjem smo občinstvu približali razstavo z mitološko vsebino, ki smo jo interpretirali v širšem družbenem kontekstu in v povezavi s preteklostjo. Prepoznavali smo bistvene poteze slikarskih del mladega umetnika v primerjavi z motivom Driad baročnega slikarja Viteške dvorane in se skozi analizo kompozicije in načina upodabljanja svetlobe na oljnih slikah, skicah in risbah, ki so sestavni del razstave mladega umetnika, dotaknili dojemanja slikarske realnosti analitičnega in tradiciji zavezanega pristopa akademsko izobraženega slikarja. Nastanek ene izmed razstavljenih slik je bil predstavljen z videoposnetkom, ki ga je pripravil avtor. Direktorica Alenka Černelič Krošelj se je v povezovalnem govoru večkrat dotaknila pomena vloge muzejev za odgovorno družbo, ki je letos tema mednarodnega praznika muzejev.

Ko se je (že skoraj) stemnilo, pa smo povabili na odprtje Posavske muzejske vitrine, ki je posvečena mednarodnemu letu svetlobe. Odprtje je potekalo malo drugače kot običajno, saj smo se zbrali v zatemnjenem prostoru galerije, kjer nas je uvodoma pozdravila direktorica muzeja Alenka Černelič Krošelj. Poudarila je pomen mednarodnega muzejskega dne in tesne povezanosti tudi s temo občasne razstave. Avtorica tokratne Posavske muzejske vitrine, kustosinja pedagoginja Silvija Skrivalnik je svojo pripoved začela v temi, potem pa nadaljevala v soju sveč. Predstavila je pomen ognja v preteklosti in čeprav v današnjem času nismo več neposredno odvisni od ognja, njegov pomen pa je velikokrat prezrt, je še vedno eden najzanesljivejših virov energije. Odvisnost od ognja nekoč je prikazala s svetili. Zato je sledila predstavitev razstavljenih svetil, ki so umeščeni v stalni zbirki arheologije in etnologije ter v predprostoru Viteške dvorane. Tako smo se seznanili z njihovo osnovno in obredno vlogo v vsakdanjiku in prazniku.

V mesecu in pol (do 1. julija), kolikor bo trajala razstava, se bodo v muzeju odvijale delavnice za predšolske in šolske otroke. Na njih bodo ustvarjali na temo svetlobe, se igrali stare namizne igre, izdelovali sveče in se igrali s sencami.

Posavski muzej Brežice

Galerija

muzej-01
muzej-02
muzej-03
muzej-04
muzej-05
muzej-06
muzej-07
muzej-08
muzej-09
muzej-10
muzej-11
muzej-12
muzej-13
muzej-14
muzej-15
muzej-16
muzej-17

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava