KD Gasilski pihalni orkester Loče v Italiji

23.5.2015 | 13:00

KD Gasilski pihalni orkester  Loče v Italiji

Članice in člani KD Gasilski pihalni orkester Loče smo v nedeljo, 10.5.2015, sodelovali na prireditvi Majenca, v zamejski občini Dolina pri Trstu. Slovenci, ki živijo v Italiji, v občini Dolina, imajo namreč v drugem tednu meseca maja velik praznik. Majenca, ki je prastar vaški običaj. To je praznik pomladi in mladosti, ki verjetno izhaja celo iz poganskih obredov. Posebnost tega običaja je, da so mlada dekleta in fantje tisti, ki pripravljajo postavljanje mlaja in vse dogodke, ki se v času enega tedna odvijajo na trgu, kjer je postavljeno posebno okrašeno drevo-mlaj. Najpomembnejši del je zaključek Majence, ko mlada dekleta in fantje zaplešejo pod mlajem. Za njih ta dogodek predstavlja mejnik, ko iz otroštva prestopijo v mladost. Skozi cel teden se tako na trgu vrstijo kulturni dogodki, ki združujejo številne obiskovalce od blizu in daleč.

Letošnjega praznovanja Majence smo se na povabilo Pihalnega orkestra Breg z veseljem udeležili tudi mi – Pihalni orkester Loče skupaj z županom Občine Brežice, g. Ivanom Molanom s soprogo. Pred nastopom smo si na kratko ogledali Trst in se ob zanimivi razlagi domačega godbenika, seznanili z življenjem Slovencev, ki živijo v Italiji. Njihova pripadnost Sloveniji je izredno močna in to se čuti na vsakem koraku. Zato so se izredno potrudili nas sprejeti kot dobri gostitelji.

Naše gostovanje v Italiji je bilo zelo zabavno, prijetno in tudi poučno. Verjamem, da bomo stike z našimi Slovenci v zamejstvu ohranjali tudi naprej. Majenca nam bo gotovo ostala v lepem spominu prav zaradi povezanosti in miselnosti ljudi, ki živijo izven meja naše Slovenije.

KD Gasilski pihalni orkester Loče
Darja Krošelj

Galerija

z-loceDSCN0296 (1)
z-loceDSCN0296 (2)
z-loceDSCN0296

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava