KP Kolpa vas pričakuje

23.5.2015 | 10:00

KP Kolpa vas pričakuje
Irena tratnik

Irena tratnik

Stjepan Večković Gajde

Stjepan Večković Gajde

Evropski dan parkov 24. maj obeležujemo že od leta 1999 dalje, njegova zgodovina pa je še veliko starejša, saj sega v čas pred prvo svetovno vojno, ko je bil na Finskem ustanovljen prvi narodni park. Pobudo zanj je dala evropska organizacija Europarc, ki združuje 430 naravnih parkov in drugih institucij iz kar 35 držav. Namen dneva parkov je promovirati zavarovana območja po vsej Evropi. Z njim želimo ljudi približati naravi ter poudariti pomen naravnih lepot, ohranjenih v naravnih parkih, pa tudi pomen ohranjanja in trajnostnega upravljanja teh območij.

Evropa je kontinent z največ zavarovanimi območji na svetu, našteli so jih že 100.000 v 52 državah, površina pa presega 90 milijonov hektarjev. Tako veliko število zavarovanih območij je odraz velike ogroženosti narave, a hkrati tudi kaže, da se Evropejci zavedamo, da moramo naravo ohraniti.

Jutri vabljeni tudi v KP Kolpa

Ob tej priložnosti naravni parki združeni v Skupnost naravnih parkov Slovenije 24. maja 2015 prvič organiziramo DAN SLOVENSKIH PARKOV in prirejamo DAN ODPRTIH VRAT s številnimi aktivnostmi. Več na spletni strani: www.parkislovenije.si

V KP Kolpa bomo za obiskovalce, ki bodo izkoristili možnost brezplačnega ogleda kulturnega spomenika in muzeja na prostem z rokodelskim centrom Šokčev dvor, med 13, in 18, uro pripravili še bogat kulturni program:

- Branko Dolinar bo predstavil knjigo KUKAVIČEVKE V SLOVENIJI. Pri predstavitvi pa bo nekaj besed namenil tudi knjigi RASTLINSTVO ŽIVLJENJSKIH OKOLIJ V SLOVENIJI (Branko Vreš, Darinka Gilčvert Berdnik, Andrej Seliškar).

V knjigi o kukavičevkah ali divjerastočih orhidejah, kakor jih tudi imenujemo, je s fotografijo in besedo predstavljenih 79 vrst in podvrst teh rastlin, ki uspevajo v Sloveniji. Za podrobnejše poznavanje so vsaki rastlini dodani opis, fotografije, zemljevid razširjenosti in naravovarstveni status. Knjige bodo tudi na prodaj.

- S krajšimi nastopi nas bodo razveseljevali:

- osrednja gostja nedeljskega popoldneva bo tudi Irena Tratnik, pevka zabavne glasbe iz Trebnjega, ki danes živi v Italijanski Veroni. Ikona slovenske zabavne glasbe je postala s pesmimi Malo miru, Tiha noč, Piši mi, Čakam te in drugimi, saj je sodelovala na vseh večjih slovenskih festivalih: Slovenska popevka, Pop delavnica, Melodije morja in sonca,… Irena še vedno živi z glasbo, je prevajalka in voditeljica prireditev. Poleg starih hitov, nas bo razvesljevala tudi z italijanskimi kanconami;

- Preloški muzikanti - legende belokranjske etno glasbe, ki s pakom sodelujejo na številnih dogodkih;

- Stjepan Večković – glasbenik in solist na tradicionalnih glasbilih iz Zagreba, ki igra, izdeluje ter rekonstruira stara glasbila, se bo predstavil skupaj s kolegi iz Hrvaškega gajdaškega orkestra. Kulturno društvo Božo Račič je namreč za popestritev folklornega programa dalo izdelati gajde (meh, diple), kot so včasih igrale za spremljavo predvsem na ohcetih. Kako gajde zvenijo in kako se nanje igra, bomo preverili kar skupaj, v nedeljo, Šokčevem dvoru.

Poleg toplega sprejema in pestrega programa vam bomo uslužbenci Javnega zavoda Krajinski park Kolpa ponudili kozarček pijače po vašem izboru in vam bili na voljo za vse informacije o Krajinskem parku Kolpa.

Vabljeni!

KP Kolpa

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava