Pohod na Viševnik, zbor pri Tušu na Portovalu Novo mesto

23.5.2015 | 06:00

VIŠEVNIK (2050 m)

Krkine planinske poti

Organizator izleta: Planinsko društvo Pohodnik

ODHOD: sobota, 23. maja 2015 ob 6.00 uri stadion Portovald, pri Tušu

Vodja izleta: Igor Sladič – vodnik PZS

POTEK TURE: Novo mesto – Bled – Rudno polje (1347 m) – Viševnik (2050 m) – Rudno polje – Bled – Novo mesto

Pokljuka je največja z gozdom pokrita visoka kraška planota v Julijskih Alpah. Dolga je 20 km in skoraj toliko tudi široka. Razgibano površje skritih brezen, zaraščenih vrtač in dolinic z visokimi in ozkimi skalnimi koriti je ostanek delovanja pokljuškega ledenika. Kotanjast svet in neprepustni sloji so vzrok za nastanek znanih pokljuških barij. Viševnik je eden od najvišjih vrhov v grebenu, ki ločuje Pokljuško planoto od doline Krme. Po strmem vzponu nas na vrhu Viševnika čaka čudovit razgled na vrhove okoli Triglava, Pokljuko in Bohinjske gore.

TURA: Krkino pot začnemo pri vojašnici na Rudnem polju. Usmerimo se na cesto, ki vodi do smučišča in ob vlečnici bomo opazili markirano peš pot, ki se s ceste nadaljuje v desno. Usmerimo se na omenjeno pot, ki nas v zmernem vzponu skozi pas gozda pripelje na makadamsko cesto, kateri sledimo v desno, a le nekaj korakov. Tik preden cesta preči smučarsko progo, pa se v levo odcepi markirana peš pot, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se vzpenja ob robu smučarske proge. Na vrhu prve vlečnice markirana pot zavije levo in se naprej začne strmeje vzpenjati ob robu druge bolj strme smučarske proge. Tudi druga vlečnica se kmalu konča, mi pa nadaljujemo po poti, ki preide v manjšo razmeroma strmo dolinico. Proti vrhu omenjene dolinice se pot razmeroma strmo vzpne, nato pa se nenadoma položi in nas mimo opuščene lovske opazovalnice pripelje na razpotje.

Nadaljujemo naravnost v smeri Viševnika (desno Lipanca in Viševnik čez Kačji rob) po spet bolj strmi poti, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na manjše sedelce, s katerega se nam odpre lep razgled na Spodnje Bohinjske gore. Na sedelcu nadaljujemo desno po široki planinski poti, ki se naprej vzpne skozi pas rušja. Rušje kmalu zapustimo in pot nas pripelje na razmeroma strma travnata pobočja, čez katera se nato vzpnemo na greben Viševnika. Sledi kratko prečenje kamnitega pobočja, nato pa preidemo pod sam vrh Viševnika. Tu se pot strmo vzpne in nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje na razgleden vrh. Sestopili bomo nazaj po isti poti. Skupaj bomo hodili cca 4 ure. Vrnitev v Novo mesto načrtujemo ob 19,00 uri.

SKUPAJ HOJE: 4 ure

ZAHTEVNOST: nezahtevna markirana pot

VREDNOST TURE: 15 točk

HRANA: Malica, topel čaj iz nahrbtnika !

CENA: 20 EUR

PREVOZ: Mrgole d.o.o. (031 633 922)

PRIJAVE: do 21.maja 2015:

Marko: 041 779 205

Mojca: 041 745 849; 031 442 715

POZOR: cena izleta se v primeru večjega števila prijav zniža !!!