DL: Kdaj bo življenje v stari šoli

22.5.2015 | 13:45

Telovadnico pri stari osnovni šoli je mirnopeška občina energetsko prenovila, hkrati pa je obnovila tudi ogrevanje in kurilno olje zamenjala z lesno biomaso, tako da bo ogrevanje cenejše.

Telovadnico pri stari osnovni šoli je mirnopeška občina energetsko prenovila, hkrati pa je obnovila tudi ogrevanje in kurilno olje zamenjala z lesno biomaso, tako da bo ogrevanje cenejše.

Stara osnovna šola v središču Mirne Peči je z izjemo telovadnice, ki je energetsko prenovljena in jo za športno vzgojo uporablja osnovna šola Toneta Pavčka, ter prostorov za krajevno organizacijo Rdečega križa in domače gasilce od preselitve na novo lokacijo decembra leta 2012 prazna. Na mirnopeški občini pa vseskozi razmišljajo, kako bi ji vdihnili življenje.

Žal s projektom hiše kulture niso uspeli na razpisu kulturnega ministrstva za razvojne investicije v javno kulturno infrastrukturo leta 2013. Kot je pojasnila Nataša Rupnik iz občinske uprave, so za vsebinski del – predstavitev bogate dediščine pokojnih rojakov Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka – dobili vse možne točke, izgubili pa so jih na račun števila zaposlenih in upravljanja, upravlja jo namreč občina, prednost na razpisu pa so imele nevladne organizacije. Zato pripravljeni čakajo na nove razpise v novi evropski perspektivi.

»Idejna zasnova predvideva še druge vsebine. Želimo si, da bi se v prostore starega vrtca preselila zdravnica in zobozdravnik, z njima smo se intenzivno pogovarjali lani, vendar se za naložbo nista odločila, tako da se bomo o tem znova pogovarjali letos. V delu, kjer je bila uprava šole, so predvidene socialne vsebine. Na občino smo dobili pobudo zasebnega vlagatelja za dnevno varstvo starejših in dom starejših, razmišljamo pa tudi o drugih regijskih vsebinah, kot so medgeneracijski center in varna hiša, kjer se kažejo možnosti sofinanciranja,« je povedala Rupnikova in dodala, da so dolgoročno predvideli, da bi lahko zgornje prostore šole zasedla enota knjižnice Mirana Jarca. Zadnje imenovane občina Mirna Peč nima, saj do zdaj ni bilo ustreznih prostorov. Če pa bi jo imeli, bi morali sami financirati prostore in delavca ter tudi precejšen del knjižnega gradiva, saj bi vanjo lahko iz matične knjižnice prenesli le del gradiva, za samostojno knjižnico pa nimajo dovolj prebivalcev. Občino tako obiskuje bibliobus, z novim letom se je število njegovih postaj povečalo na pet – Mirni Peči, Dolenjemu in Gorenjemu Globodolu in Jablanu se je pridružila še Postaja.

»Odprti smo tudi za druge vsebine. Na občinski upravi razmišljamo o ponudbi za podjetnike, denimo vzpostavitvi podjetniškega inkubacijskega centra, pozivamo pa tudi vsa društva, da s svojo dejavnostjo napolnijo prazne prostore stare šole,« je še dejala Nataša Rupnik.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista, 29. januarja 2015

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava