V Krškem obujeno lokalno partnerstvo pod novim imenom

22.5.2015 | 08:20

NEK Krško

NEK Krško

Na pobudo velikega števila prebivalcev posavskih občin je bil v ponedeljek, 4. maja 2015, v Krškem izveden iniciativni zbor za obuditev in nadaljevanje delovanja v preteklosti aktivno delujočih Lokalnih partnerstev Krškega in Brežic. Delovanje obeh je po sprejetju DPN za odlagališče NSRAO v Krškem zaradi neaktivnosti dveh partnerjev (ARAO in občin Krško in Brežice) praktično zamrlo. Zaradi velikega števila aktivnosti, ki se dogajajo z umeščanjem odlagališča NSRAO, z raziskavami za umeščanje drugega bloka JEK ter tudi obratovanjem in napovedami posegi znotraj obstoječe JEK so zainteresirana posavska javnost - prebivalci odločeni, da v začetni fazi sami nadaljujejo delo obeh preteklih lokalnih partnerstev – tokrat združeni v POSAVSKO JEDRSKO LOKALNO PARTNERSTVO (PJLP), v katerega bodo v prihodnosti povabljene vse lokalne, regionalne in državne skupnosti in organizacije, katerim skupni interes bo transparentno medsebojno sodelovanje v aktivnostih, razpravah in predlogih v zvezi z delovanjem že obstoječih jedrskih in vseh ostalih okolju obremenjujočih objektov ter umeščanjem novih jedrskih in ostalih okolju obremenjujočih objektov v posavski prostor.

Osnovni cilj delovanja Posavskega jedrskega lokalnega partnerstva bo budno spremljanje poteka vseh aktivnosti skladno s podpisani konvencijami in evropskimi direktivami ter zavzemanje za čisto, varno in zdravo bivalno okolje posavskih prebivalcev. V skladu s potrebami in željami se bo partnerstvo vključevalo tudi v aktivnosti na državnem in mednarodnem nivoju. Na iniciativnem zboru je bil s strani udeležencev izvoljen tudi začasni vodstveni odbor kot najvišji organ partnerstva v sestavi Janez Košar in Marjan Krapež iz Sevnice, Matjaž Prevejšek in Aleš Zajc iz Krškega, Branko Brečko in Ivan Polajžar iz Brežic ter Karel Lipič iz Kozjega in kot zunanji strokovni sodelavec dr. Leo Šešerko. Tajništvo lokalnega partnerstva pa bo vodila Sanja Rokvič z Rake.

Vsi zainteresirani lahko svoje sodelovanje v PJLP in tudi področja, na katerih bi želeli delovati, sporočite na elektronski naslov lokalno.partnerstvo2015@gmail.com ali telefon tajništva 0816 12895.

Vodstveni odbor PJLP

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava