4. regijski festival zaTE - Znanje aktivira te

6.5.2015 | 10:40

4. regijski festival zaTE - Znanje aktivira te

Letošnji že 4. regijski Festival zaTE – Znanje aktivira te poteka v času od 5. do 8. maja 2015. Odvija se v prostorih RIC-a Novo mesto. Organizatorja festivala sta Razvojno izobraževalni center Novo mesto in Zavod RS za zaposlovanje, Območna služba Novo mesto.

Festival poteka pod okriljem dejavnosti svetovanja, ki je financirana s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, omogočajo pa ga vsi sodelujoči izvajalci. Pokrovitelj festivala je župan MO Novo mesto, gospod Gregor Macedoni. Vsi dogodki festivala so brezplačni.

Festival je nastal na pobudo partnerjev Svetovalnega središča Novo mesto z namenom boljšega povezovanja izobraževanja in trga dela ter podpori brezposelnim pri učinkovitejšem iskanju zaposlitve, spodbuja in promovira pa tudi vseživljenjsko učenje.

V zadnjih treh letih sta organizatorja festivala RIC Novo mesto in Zavor RS za zaposlovanje, Območna služba Novo mesto.

Na dosedanjih 3 festivalih je sodelovalo 133 organizacij, izvedenih je bilo 235 dogodkov, zabeležili smo 4461 udeležencev, od tega 79 % brezposelnih, 10 % zaposlenih, ostali udeleženci pa so bili dijaki, študentje in upokojenci.

Letos bo sodelovalo 39 organizacij, ki se na regionalnem in nacionalnem nivoju ukvarjajo z izobraževanjem in zaposlovanjem. Več kot 45 strokovnjakov bo izvedlo 52 delavnic, ki bodo predvsem iskalcem zaposlitve ponujale uporabna znanja za izboljšanje zaposlitvenih možnosti in za aktivnejše življenje v prihodnosti. V delavnicah bodo predstavljeni predvsem inovativni pristopi pri iskanju zaposlitve in različna uporabna znanja. Poudarek bo na pridobitvi kompetenc za trg dela, poklic ali osebnostni razvoj ter znanju, pomembnem za pričetek lastne samostojne poti in iskanje priložnosti za delo v tujini.

Ves čas festivala bo potekal »sejem znanja«, kjer se bo predstavilo 23 organizacij.

Pomen festivala za iskalce zaposlitve

Razmere na trgu dela so se na Dolenjskem in v Beli Krajini nekoliko izboljšale, saj od aprila 2014 stopnja brezposelnosti pada in trenutno znaša 12,5 %, kar je za 1,8 % nižja kot enako obdobje lanskega leta. Konec marca je bilo na Območni službi Novo mesto registriranih 6.264 oseb. Kljub nižji stopnji brezposelnosti, pa struktura med iskalci zaposlitve ni spodbudna. Od vseh prijavljenih je skoraj 40 % oseb brez izobrazbe, 58 % dolgotrajno brezposelnih, 32 % starejših od 50 let in 26 % mlajših od 29 let. Te ciljne skupine bodo v novi finančni perspektivi do leta 2020 deležne posebnih, specifičnih storitev, da bodo lažje in uspešneje konkurirale na trgu dela. In ravno temu je namenjenih veliko vsebin letošnjega festivala. Iskalci zaposlitve bodo v delavnicah pridobili praktična znanja, veščin in kompetenc, ki jim bodo v pomoč pri iskanju zaposlitve. Pridobljena znanja in veščine bodo lahko uporabili že na samem festivalu, ko se bodo predstavili delodajalcem, ki imajo odprta prosta delovna mesta.

S svojimi vsebinami prispeva festival tudi k uresničevanju ciljev Regionalnega razvojnega programa JV regije Slovenije, to je k zmanjšanju izobrazbenega primanjkljaja v regiji, k spodbujanju delodajalcev, da vlagajo v razvoj človeških virov oz. širijo znanja v okviru podjetij, k spodbujanju interesa in zagotavljanju možnosti za vseživljenjsko učenje ter k večji fleksibilnost trga delovne sile.

Hitri zmenki

Novost letošnjega festivala so hitri zmenki, ki se bodo odvijali 7. maja 2015. Hitre zmenke so na Zavodu RS za zaposlovanje pričeli izvajati v lanskem letu. Med delodajalci in iskalci zaposlitve se uveljavljajo kot prvi korak v postopku zaposlovanja. Brezposelni se lahko predstavijo delodajalcu, le-ta pa v kratkem času spozna večje število kandidatov. Kandidati imajo na voljo le od pet do deset minut, da naredijo vtis na delodajalca.

Hitri zmenki so orodje, ki ga kadroviki uporabljajo z namenom spoznati čim več kandidatov za zaposlitev v izjemno kratkem času. Posledično naj bi bilo manj verjetno, da v množici CV-jev spregledajo ustreznega kandidata.

Hitri zmenki niso nadomestek klasičnega zaposlitvenega razgovora, temveč le orodje, s katerim na poplavljenem trgu dela delodajalci učinkovito izberejo najprimernejše kandidate za nadaljnji poglobljen pogovor. Niso pa namenjeni le delodajalcem, temveč so tudi zanimivo orodje za iskalce zaposlitve. Le-ti se lahko preko hitrih zmenkov v kratkem času osebno predstavijo enemu ali več delodajalcem, medtem ko v običajnem postopku izbora morda niti ne prejmejo vabila na razgovor. Prednost za iskalce zaposlitve je tudi ta, da lahko v primeru skupinskih hitrih zmenkov primerjajo ponudbe več delodajalcev hkrati.

Na odločilna vprašanja morajo kandidati zelo hitro odgovoriti, delodajalci pa morajo hkrati postaviti prava vprašanja za pridobitev potrebnih informacij za nadaljnje odločanje. To pomeni, da morajo biti vsi udeleženci zaposlitvenih hitrih zmenkov, delodajalci in iskalci zaposlitve, vnaprej dobro pripravljeni.

Na hitrih zmenkih bodo sodelovali naslednji delodajalci: ABC storitve in posredništvo d.o.o. (odprta imajo prosta delovna mesta za gradbene delavce, komercialiste in računovodje), Gradbena mehanizacija in prevoz Marjan Novak s.p. (odprta delovna mesta za gradbene delavce, zidarje in strojnike TGM), S.A.M. zastopanje in posredovanje Slavko Luzar s.p. (odprta delovna mesta na natakarje).

Kot pripravo na »hitre zmenke« bomo obiskovalcem poleg delavnic, omogočili tudi individualno svetovanje v svetovalnih kotičkih. Udeleženci bodo lahko s seboj prinesli že izdelano vlogo, CV ali pripravljeno lastno kratko predstavitev, skupaj s svetovalcem pa bosta le-to po potrebi dopolnila.

V okviru festivala bosta organizirana dva strokovna dogodka:

Posvet z delodajalci

Ponudbo vsebin festivala smo želeli razširiti tudi na delodajalce, zato bomo organizirali dva posveta za delodajalce, ki se bosta odvijala 8. maja. Prvi posvet, na katerega so vabljeni delodajalci z območja Uradov za delo Novo mesto in Trebnje, bo ob 9. uri v prostorih Razvojno izobraževalnega centra Novo mesto. Na drugi posvet, ki bo ob 13. uri v prostorih Območne obrtne zbornice Črnomelj, pa so vabljeni belokranjski delodajalci. Pri sami organizaciji posveta (priprava delavnice in informiranje o dogodku) je ZRSZ sodeloval z vsemi štirimi območnimi obrtnimi zbornicami (Novo mesto, Trebnje, Črnomelj, Metlika) in z Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele krajine. Na posvetu bodo predstavili razmere na lokalnem trgu dela, aktualne ukrepe aktivne politike zaposlovanja in storitve naše pisarne za delodajalce. V drugem delu posveta bo g. Gorazd Prah iz podjetja Moje delo, spletni marketing d. o. o predstavil hitre zmenke, kot učinkovit način hitre izbire novih sodelavce in prepoznavanje pravih kompetenc ter sposobnosti pri kandidatih za delovno mesto, RIC pa jih bo seznanil s podpornimi dejavnostmi tako za delodajalce kot za iskalce zaposlitve. Kot je že bilo omenjeno, so hitri zmenki orodje za hitro spoznavanje kandidatov v kratkem času. Da pa so hitri zmenki učinkoviti, morajo biti tudi delodajalci usposobljeni za izvajanje le-teh, zato smo se odločili, da tudi delodajalce usposobimo za tovrstni načinom kadrovanja.

Strokovni dogodek Mladi med šolo in zaposlitvijo

RIC Novo mesto že vse od leta 2005 izvaja program za mlade osipnike (stare med 15. in 26. let) Projektno učenje za mlajše odrasle – PUM, v katerem zagotavlja mladim podporo in pomoč pri vključevanju na trg dela, pri učenju, oblikovanju svoje poklicne in tudi življenjske poti. Konec junija se izteka leto in pol trajajoče obdobje delovanja programa PUM pod okriljem Centralne službe Zavoda RS za zaposlovanje, financirano s sredstvi Evropskega socialnega sklada in MDDSZ. Nadaljnja usoda programa PUM je nejasna, saj nimamo še nobenega zagotovila za njegovo nadaljnje financiranje.

Zato smo se odločili, da na 4. regijskem festivalu zaTE opozorimo na težavni položaj mladih na trgu dela s strokovnim dogodkom Mladi med šolo in zaposlitvijo, ki ga bomo izpeljali v četrtek, 7. 5. 2015, med 9. in 14. uro. Povezal bo strokovnjake , financerje, uporabnike, izvajalce, udeležence in mentorje programa PUM ter partnerje in predstavnike lokalnega okolja. Potekal bo ločeno v dveh vzporednih aktivnostih. Prva bo za strokovno in širšo javnost s prispevki sodelujočih in z razpravo na temo razvijanja temeljnih zmožnosti osipnikov, torej mladih, ki zgodaj opustijo šolanje, so brez zaposlitve ali priznanega statusa. Druga aktivnost pa bosta delavnici za mlade, prva na temo spodbujanja samoiniciativnosti in podjetnosti z naslovom: Kje so možnosti za našo podjetniško pot?, druga na temo razvijanja socialnih veščin in sporazumevanja v maternem jeziku: Spoznaj samega sebe in obvladuj svoje besede. Strokovni dogodek poteka na povabilo Andragoškega centra Slovenije pod okriljem TVU 2015 in projekta ˝Uresničevanje prenovljenega Evropskega programa za učenje odraslih 2014-2015 v Sloveniji˝.

Seznam sodelujočih organizacij 4. regijskega festivala zaTE:

1. Razvojno izobraževalni center Novo mesto

2. Zavod za zaposlovanje, OS Novo mesto

3. Zavod za zaposlovanje, Eures

4. Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj

5. Ekonomska šola Novo mesto, Višja strokovna šola

6. Europe Direct Novo mesto

7. Center za izobraževanje in kulturo Trebnje

8. FINI - Fakulteta za industrijski inženiring, Novo mesto

9. FIŠ - Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu

10. FOŠ - Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu

11. VŠ GRM - Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto

12. Center RS za poklicno izobraževanje

13. GRM Novo mesto - center biotehnike in turizma

14. Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

15. Visoka šola za upravljanje in poslovanje

16. Fakulteta za poslovne in upravne vede

17. Fakulteta za tehnologije in sisteme

18. Fakulteta za zdravstvene vede

19. Sonček - društvo za Cerebralno Paralizo dolenjske in Bele krajine

20. Moje delo, spletni marketing d.o.o.

21. Trenkwalder kadrovske storitve, d.o.o.

22. Studio za celostno prenovo cvetličarna

23. Posvetovalnica za učence in starše Novo mesto

24. MO Novo mesto

25. Andragoški center Slovenije

26. MDDSZ

27. Familija - Izobraževalni in terapevtski center

28. Ljudska univerza Radovljica

29. Razvojni center Novo mesto

30. Poslovno svetovanje Tea Petančič s.p.

31. Kanas d.o.o.

32. StartUP Novo mesto

33. Novak Marjan s.p.

34. Slavko Luzar s.p.

35. ABC d.o.o. Novo mesto

36. Slovenska vojska

37. Policija

38. Območna obrtno-podjetniška zbornica Novo mesto

39. Območna obrtno-podjetniška zbornica Črnomelj

RIC Novo mesto

Galerija

z-ric-01
z-ric-02
z-ric-03
z-ric-04
z-ric-05

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava