Kadeti MOK Krka v Beogradu

6.5.2015 | 09:55

Kadeti MOK Krka v Beogradu

Beograd in sploh Srbija slovita po eni izmed najkakovostnejših odbojkarskih šol v Evropi. Vsako leto med prvomajskimi prazniki priredijo v Beogradu štiridnevni odbojkarski turnir, na katerem se zberejo odlična mladinska moštva iz krajev držav bivše Jugoslavije pa tudi iz Italije, Avstrije in drugih bližnjih držav. Letos se je turnirja udeležilo 17 dekliških in 14 fantovskih ekip. Poleg domačinov iz Beograda iz Srbije še: Novi Sad, Sremska Mitrovica, Prijepolje, Zrenjanin, Obrenovac, Pančevo, Valjevo, Šabac, Ljig, Paraćin, Gornji Milanovac in Veliko Gradište, iz Italije Ancona, iz Austrije Bad Radkkersburg iz Črne Gore Budva, iz Hrvaške Zagreb in Kaštela, iz Bosne in Hercegovine Sarajevo, iz Makedonije Skopje ter iz Slovenije: Ljubljana, Hoče, Kamnik in Novo mesto.

Letošnji turnir je bil jubilejni, petdeseti po vrsti in zato še toliko bolj svečano organiziran. Gostitelji so poskrbeli za udobno namestitev in prehrano v Železničarskem študentskem domu blizu centra Beograda. Vse ekipe so imele zagotovljen prevoz do dvoran, kjer so igrale svoje tekme, poleg tega pa še ljubeznive vodičke, ki so z dobro voljo odgovarjale na številna vprašanja, reševale jezikovne pregrade in nas informirale o vsem kar smo želeli.

Kar nekaj let vztrajnega dela z mladimi je bilo potrebnega, da je v Novem mestu končno zrasla nova generacija odbojkarjev, ki je dovolj dobra, da lahko konkurenčno nastopi tudi na tako kvalitetnih turnirjih. Zato, in tudi zaradi pristopa, ki ga fantje kažejo na treningih, njihove resnosti in odgovornosti, smo se v klubu odločili, da fantom omogočimo udeležbo na letošnjem turnirju v Beogradu. Kljub temu, da so vsi naši bili leto, dve, nekateri pa celo kar tri leta mlajši od nasprotnikov ( pravico nastopa so imeli letniki 1997 in mlajši ), so hrabro in dobro odigrali štiri srečanja, od katerih so dve dobili in dve izgubili.

V predtekmovalni skupini smo najprej premagali vrstnike iz Paračina z 2:0 ( 15,19 ) ter nato v drugi tekmi skupine izgubili s kasnejšim zmagovalcem turnirja, ekipo Novega Sada z 0:2 ( - 17, -12 ). Kot drugi v skupini smo naslednji dan odigrali tekmo z Gornjim Milanovcem. V primeru zmage bi se v zadnji tekmi borili za končno peto mesto, poraz pa nas je tako odpeljal v tekmovanje za sedmo mesto. Izgubili smo tesno, z 1:2 ( -14, 19,- 14 ). Toda to je bila, kljub porazu, najbolje odigrana naša tekma na turnirju. Proti starejši in bistveno višji ekipi so se fantje borili srčno, zmagovito zaključili drugi niz, v tretjem pa jim je ob bučnem navijanju s tribun zmanjkal kanček sreče. So pa zato v nekakšni borbi »Davida proti Goljatu«, poželi simpatije navzočih.

Zadnji dan turnirja je bila nedelja. Tekmo za sedmo mesto, tokrat proti odbojkarjem Kamnika, smo začeli raztreseno. Večer pred tekmo je bil namreč poslovilni večer in druženje z vrstniki in vrstnicami je trajalo malo dlje kot običajno. Seveda pa je to veljalo tudi za nasprotno ekipo. V slovenskem derbiju so Dolenjci, kljub velikemu začetnemu zaostanku ( v prvem setu je bilo že 11:3 za Kamnik ), zmogli dovolj moči, tesno dobili prvi set in nato gladko drugega. Igra od začetka lovljenja zaostanka naprej – odlična. In seveda veselje ob zmagi in solidni uvrstitvi. Sedmo mesto med štirinajstimi kvalitetnimi udeleženci smo označili kot uspeh. Kljub mladosti in kakšnemu cm manj, nikakor nismo bili »kanonfoter«. Igrali smo dopadljivo in tehnično dovršeno odbojko.

Zaključna slovesnost in oba finala, ki sta bila pred njo, sta navdušila udeležence in obiskovalce. Dekliško finale je dobila ekipa Zagreba z rezultatom 3:2, v tekmi preobratov, ko so Beograjčanke vodile že z 2:0 pa vseeno tekmo izgubile. Pri fantih je bil Novi Sad prepričljivo boljši od Beograda s 3:0.

Zadnje dejanje, podelitev pokalov najboljšim ekipam in najboljšim igralcem, je ponovno napolnilo dvorano. Predstavniki ekip in gledalci smo prisostvovali všečnemu zaključku z nekaj pirotehnike in zlatimi lističi. In končno sporočilo. Naslednje leto nasvidenje!

Še o naših fantih:

Že pred turnirjem je tečno poškodbo stopala staknil naš najvišji igralec, 200 cm visoki Luka Lindič, ki je sicer tudi kadetski reprezentant SLO. Luka je seveda šel z nami v Beograd, bil vseskozi v opremi in z ekipo, vendar žal le kot motivator in malo za »strah« drugim. Uspešno ga je v igri nadomestil Matic Zorko, ki se je izkazal z nekaj lepimi bloki in napadi. Naš tretji »velikan«, Rok Dimič (196 cm) pa je sploh bil nočna mora za nasprotnikove napadalce. Nizal je blok za blokom, agresivno in pravočasno, tako kot je treba. Kapetan in podajalec Gašper Klobčar je domiselno razigraval soigralce, oba sprejemalca Tadej Ogulin in šele petnajstletni Leon Gorše pa sta tudi dovolj dobro držala sprejem in hkrati napadala. Tokrat je na mestu libera zaigral Anže Borin. Anže se je izkazal kot izvrsten prosti igralec. Rešil je nekaj nemogočih žog - celo proti ekipi Novega Sada, njihovi napadi so včasih prihajali iz »nadstropja« višje. Zelo dobro je na poziciji korektorja deloval Anže Murko. Skočen, hiter, z močnim udarcem in z dobrim pregledom, je pogosto reševal situacije ob slabem sprejemu. Bil je naš najuspešnejši zbiralec točk. In tudi najmlajšim je dal trener nekaj priložnosti za igro. Aljoša Kafol je tu in tam zamenjal podajalca Gašperja, da je le-ta na klopi ujel malo sape in zbranosti, predvsem pa se je Aljoša izkazal z nevarnimi in hkrati zanesljivimi servisi, s katerimi je odločil drugi set prve tekme. Žiga Kočevar je občasno moral vskočiti pri padcu koncentracije katerega od sprejemalcev, Tibor Kovačič pa je z dvema asoma dokončal delo proti Kamniku. Priložnosti za igro tokrat nista dobila Mark Pečnik, ki je na poti v Beograd ujel angino ali pa je angina ujela njega in pa Jaka Bevc, drugače sicer naš prvi libero, ki pa je bil na potovanju. Priložnosti bo za oba še dovolj.

Fantje so bili na tem turnirju prava ekipa. Predvsem so, kljub sproščenosti in radoživosti, ki je prevladovala skozi celi turnir, delovali odgovorno tako na igrišču kot izven njega. V prostem času smo si ogledali center mesta in vrvenje na najbolj poznani beograjski ulici Kneza Mihajla. Bili so pravi ambasadorji MOK Krke in Novega mesta. Na povratku je skupni avtobus, s katerim so se poleg nas peljali tudi fantovska in dekliška ekipa Kamnika, pokal od dobre volje. Pesem in smeh, nova prijateljstva in obljube, da se naslednje leto zopet vidimo. Seveda v Beogradu.

Člani ekipe Novo mesto so tokrat bili:

Gašper Klobčar, Luka Lindič, Matic Zorko, Anže Murko, Rok Dimič, Mark Pečnik, Tadej Ogulin, Anže Borin, Tibor Kovačič, Aljoša Kafol, Žiga Kočevar in Leon Gorše

Prvi trener: Jernej Rojc

Kondicijski trener: Gorazd Canič

MOK Krka

Galerija

z-mok
z-mok1
z-mok2
z-mok3

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava