VIDEO: Vaš intervju: Nathan Corbett - Ko dvomiš, se vrni k izhodišču

6.5.2015 | 08:55

VIDEO: Vaš intervju: Nathan Corbett - Ko dvomiš, se vrni k izhodišču

Kot smo poročali, je v novomeškem Scorpion gymu potekal seminar enega najboljših tajskih boksarjev v zadnjih letih. 35-letni Avstralec Nathan Corbett je namreč v svoji karieri osvojil kar 11 naslovov svetovnega prvaka v poltežki kategoriji. Mirko Vorkapić je z njim posnel intervju. Video posnetek je v angleščini, prevod spodaj:

1. Mirko: Nathan, hvala za obisk Novega mesta in Slovenije ter za izvedbo seminarja, ki je bil zanimiv tako za začetnike kot tudi za tekmovalce. Dobrodošel v prostor, v Scorpion gym Novo mesto.

Nathan: Hvala, z veseljem sem v Sloveniji in seveda v Scorpion gymu.

2. Mirko: Kako ocenjuješ seminar?

Nathan: Trenutno precej potujem po Evropi in standardi znanja tukaj so visoki, tako v tajskem boksu kot K1. Gre zgolj za piljenje določenih znanj. Danes smo tako dodali nekaj malega v veščino, ki jo vi tu dobro obvladate.

3. Mirko: Kar se mi je zdelo zelo zanimivo, je to, da nisi poskušal diskreditirati drugih stilov borjenja. Nekateri trenerji vstopajo v uči proces s predpostavko, da je njihov stil, njihov način izvajanja udarcev edini pravilen. Kako si ti prišel do ugotovitve, da stil učenja ni vedno primeren za vse, da univerzalni stil ne obstaja?

Nathan: Ko sem se bolj posvetil učenju drugih, sem ugotovil, da nihče ne more biti jaz. Ne morem vstaviti mojega razmišljanja in tehnik vate. Na ta način sem najprej spoznal sebe, zakaj počnem nekatere stvari kot jih počnem, zakaj stojim kot stojim, zakaj napadam kot napadam, medtem ko to drugi to počnejo na drugačne načine. Zato drugih ne poskušam diskreditirati. Ko rečem, da je »stati v ravni liniji« idealno za plasiranje udarcev s komolci, ne pomeni, da je to edini način borjenja. Nekateri dajo prednost gibanju v stran, metanju udarcev pod kotom. Ko ljudje pridejo na seminar, jim pač povem kaj sem jaz storil oz. kako to počnem, ne govorim o tem, kar sem videl na televiziji. Lahko bi pokazal udeležencem tudi »trojne visoke brce«, »leteča kolena« ipd. ter iz seminarja naredil spektakel, ampak to ni moj cilj. Pri meni gre za to, da povem kaj sem počel v praksi, npr. »to je učinkovita tehnika, lahko si jo ogledate na youtube-u. Zato je uporabljam in tako jo uporabljam …« Želim učiti s tega vidika, ne želim pa pomanjševati ostalih znanj.

4. Mirko: Na seminarju si govoril o tem, da so te številni spraševali, če obstaja kakšen borec, ki bi se ga posebej bal, pa si ji odgovoril, da ne, kajti strah si imel pred vsakim nasprotnikom ter da je to normalno in skupno vsem ljudem. Slavni trener Cus D'amato je dejal: »Če vam kdo pravi, da ga ni strah, gotovo laže ali pa je psihopat.« Pa vendar, obstaja morda kakšen stil borca, ki ti ne ustreza?

Nathan: Ne gre ravno za stil, ampak zgolj ne maram netipičnih borcev. Dejal sem že promoterjem. Imena ne naredijo dobrih borb, stili naredijo dobre borbe. Imaš lahko to in ono ime, ampak nekdo se bolj giba, drugi je statičen in enostavno v kombinaciji ne prideta skupaj, borba ni zanimiva. Včasih levičar in desničar nista zanimiva, ker se izničita in ne pokažeta vsega svojega znanja. Morda sem imel psihološko zavoro pri borjenju z visokimi borci. Ko sem se boril v kategoriji do 85 kilogramov, so bili vsi moje velikosti, morda malce širši od mene. V višjih kategorijah pa sem se srečeval z visokimi borci. Teža ni bila problem, bolj višina. To je pomenilo, da s kolenom nisem dosegel visoko, prav tako ne s komolci. Vendar sem se vseeno dobro boril z visokimi nasprotniki, ji tudi knockoutiral … tako da sem na koncu ugotovil, kako jih premagati – Približati se, eksplodirati, priti od spodaj in udariti preko obrambe. Dejansko so mi najbolj neugodni čudni borci … borci, ki se borijo kot »spastiki«, izgledajo kot da ne bi smeli biti profesionalni borci, ampak so. Ne želim jih nespoštovati, ampak njihova »čudnost« mi res ni všeč.

5.Mirko: Bi lahko dejal, da je bila tvoja zmaga proti Spongu največja zmaga v karieri? Ali se morda ne bi strinjal?

Nathan: Če sem iskren s teboj, ne. Tisto zmago so mi vzeli, zato sem se počutil precej slabo po tem dvoboju. Verjetno največja zmaga je bila zmaga na K1 turnirju na Švedskem. Pred tem se nisem boril 6 mesecev, enostavno se nihče ni želel boriti z mano. V drugo sem knockoutiral Cliftona Browna za naslov svetovnega prvaka po verziji WMC. Zatem 6 mesecev ni bilo nobene borbe na spregled, zato sem odšel na Švedsko. Boril sem se v kategoriji do 91 kilogramov, kar je bilo malce nad mojo takratno težo. Sicer so me poznali, vendar nisem bil favorit turnirja. Vseeno pa mi je uspelo premagati tri svetovne prvake v turnirju po K-1 pravilih. Osvojitev tega turnirja je zagotovo izstopajoč dosežek v moji karieri. Tri borbe v enem večeru, počutiš se totalno razbit, a si zmagal na Švedskem pred 10 tisoč gledalci. Vsi Švedi so navijali zame, verjamem, da zato, ker imam blond lase. Skratko, to si bom bolj zapomnil kot dvoboj s Spongom.

6. Mirko: Še zadnje vprašanje. Govoril so o psiholoških aspektih borjenja. Kaj bi rad sporočil borcem, ki spremljajo ta intervju in želijo postati prvaki oz. dobri borci?

Nathan: Prva stvar je … ko greš skozi trenutke dvoma, ko nisi dovolj samozavesten … takrat se vrni k izhodišču in se poskušaj spomniti, zakaj si sploh šel to pot. Verjetno zato, ker si želel doseči stvari, biti močan. Vrni se k vzroku. Pozabi na vse lučke in ostale stvari, le vrni se k osnovi in poskušaj postati močnejši. Druga stvar; psihološko, ko vstopiš v borbo in čutiš strah, si v ringu, adrenalin raste, se enostavno odločiš: »Ti ali jaz.« Takrat postaneš žival, jaz ali ti. Praktično nasprotniku sporočiš: »V redu, lahko me imaš … ali pa bom jaz imel tebe.« Zadnja stvar pa je »osredotočena agresivnost«. To moraš imeti. Moraš biti napadalen in včasih moraš imeti »slabe namene«, ampak to ne pomeni, da si slab človek. Greš v dvoboj, da zmagaš. Imeti moraš osredotočeno agresivnost, kajti če nisi osredotočen, boš verjetno potegnil kratko. Zgodilo se bo, da boš nekoga zrušil na tla in ko bo vstal, boš divje napadel, bo nasprotnik npr. udaril s komolcem in te knockoutiral. Vzeti si moraš čas, moraš biti asasin. Torej, osredotočena napadalost, spomni se zakaj si v ringu in … ti ali on.

Mirko: Hvala, Nathan.

Nathan: Hvala tebi.

Spraševal je Mirko Vorkapić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava