Vse najboljše, Toni Gašperič - dopolnil 70 let

5.5.2015 | 14:30

Vse najboljše, Toni Gašperič - dopolnil 70 let
Vse najboljše, Toni Gašperič - dopolnil 70 let

Humorist Toni Gašperič 5. maja praznuje 70. rojstni dan. Večina ga pozna kot satirika in komedijanta, čeprav je dejaven tudi kot književnik, pisec besedil za popevke, kulturni animator, pedagog in velik promotor Bele krajine. Kot je dejal za STA, je danes v Sloveniji humorja več včasih, manj pa je satire, za katero je treba imeti pogum.

Satire se dandanes poslužuje malokdo, bila pa bi zelo potrebna glede na stanje, ki smo mu priča, je poudaril Gašperič. Po njegovem mnenju bi namreč danes težko rekli, "da živimo v neki urejeni državi, v kateri bi se človek počutil gotovega".

Po njegovih besedah demokracija ponuja veliko materiala za satiro; če je nekoč lahko kritiziral le partijo, torej eno frakcijo, lahko danes zbada čez več "partij", saj, kot je dejal, "imamo več strank, ki ga vsaka po svoje svira na političnem, kulturnem, šolskem, zdravstvenem in drugih področjih".

Današnji predstavniki humorja so stand up komiki, vendar sam pojav stand up komedije v Sloveniji ni nov, novo je le poimenovanje, je poudaril Gašperič, ki se tako kot njegovi veteranski kolegi, denimo Tof in Vinko Šimek, deklarira za humorista. Mladi so, kot meni, prevzeli tuje ime, pri čemer mislijo, da so zato s svojo pojavnostjo na odru imenitnejši.

Leta 2013 je Gašperič prejel Ježkovo nagrado. Po prepričanju takratne žirije v marsičem spominja na Ježka. V Dolenjskem listu je vrsto let imel rubriko Repičeva draga, ki je bila podobna Ježkovim Butalam. Slovenci smo Butalci, kar med drugim dokazujemo z vestnim poslušanjem resnic politik, ki so včasih polresnice in nemalokrat laži, je poudaril.

Kot Belokranjec veliko truda vloži v promocijo Bele krajine, ki bi lahko po njegovem mnenju živela kot oaza, deželica med Gorjanci in Kolpo, kjer bi pridelovali zdravo prehrano, človek bi se tam napil zdrave vode in plaval v reki brez strahu, da bo dobil garje.

Pogreša boljšo prometno povezavo. Kot je spomnil, so v Beli krajini železnico dobili že leta 1914, vlak pa še danes vozi z enako hitrostjo kot pred 100 leti.

V Beli krajini sodeluje pri več projektih, kot so Pasož: Svobodno belokranjsko ozemlje, v okviru katerega obiskovalcem v vasi Jugorje priskrbijo potni list, v katerem zbirajo žige in popuste, predstava na Osnovni šoli Bistra buči, kjer ponazorijo pouk iz prejšnjega stoletja, in Modre police. Ta projekt ponuja police s knjigami, namenjene izmenjavi.

Toni Gašperič se je rodil v Metliki. Po nekajletnem študiju na Pedagoški akademiji v Ljubljani se je zaposlil v metliški osnovni šoli. Bil je tudi ravnatelj osnovne šole v Podzemlju. Nato se je zaposlil v tovarni Beti. Leta 1980 je postal ravnatelj na tamkajšnji Srednji šoli tekstilne usmeritve.

Podpisal se je pod več kot 1000 humoresk. Je pisec besedil za zabavno in narodnozabavno glasbo, dolgoletni sodelavec različnih slovenskih radijskih postaj, voditelj javnih prireditev in radijskih oddaj na nacionalnem radiu, kot so Veseli tobogan, Vi izbirate - jaz izberem. Piše tudi scenarije za kratkometražne filme.

STA

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

6.5.2015Oceni črnomaljka 

Gospod Toni, želim vam še veliko plodnih, ustvarjalnih in predvsem zdravih let

6.5.2015Oceni vinogradnik 

Toni jez ti želim zmerno količino vinčka, in veliko aktivnosti v postelji (dober spanec .....)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava