Učenje za življenje - o odpadkih in politiki

5.5.2015 | 11:45

Učenje za življenje - o odpadkih in politiki
Učenje za življenje - o odpadkih in politiki

Beseda trajnostni razvoj se v današnjih časih kar veliko omenja. Namen takšnega razvoja je, da bi lahko zadovoljili današnje potrebe človeštva, a hkrati ohranili naravno in kulturno okolje za potrebe bodočih generacij. Kako pa to doseči? Vsekakor je potrebno začeti učiti o pomenu različnih okolij že v rani dobi.

Na naši šoli smo v ta namen povezali dva projekta: Evropsko leto za razvoj 2015 pod sloganom "Naš svet, naše dostojanstvo, naša prihodnost« in projekt SKK. Učenci 2. r, 3. r, 4. r in 6. r OŠ Mokronog in 4.-5. r PŠ Trebelno so 23. 4. 2015 obiskali Center za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad v Krškem. Tam so pridobivali nove izkušnje o pomenu sortiranja odpadkov, njihovega recikliranja in v veliki meri njihove nove uporabe. Količine odpadkov, ki jih pridela vsak posameznik, so ogromne, posledice nepravilne predelave pa nosimo vsi.

Naslednji dan pa so učenci 9. razreda imeli tehniški dan z naslovom Posameznik, skupnost, država. Razdeljeni so bili v dve skupini, kjer so na različne načine ponovili, utrdili in spoznali nekatere nove pojme s področja politike, svetovnih organizacij, verstev, globalizacije, migracij in človekovih pravic. Na osnovi različnih virov so spoznavali družbene probleme, ki so v ospredju razprav svetovnih politikov in znanosti.

Cilj obeh dejavnosti ni bil samo informirati učence o problemih sedanjosti. Potrebno se je namreč zavedati, da vsak posameznik lahko spremeni svet, začeti pa mora pri sebi in odnosu do sveta.

Vodja SKK: Ksenija Rožman

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava