Spoznavanje Indije v šolski knjižnici

5.5.2015 | 11:00

Spoznavanje Indije v šolski knjižnici

Četrta skupina podaljšanega bivanja OŠ Šmihel iz Novega mesta zelo rada obiskuje šolsko knjižnico in sodeluje v raznih natečajih. S knjižničarko Marjetko Dragman in z učiteljicama Anico Klobučar in Heleno Murgelj so se odločili, da bodo v okviru Naše male knjižnice pripravili projekt o Indiji, o tej zanimivi pisani deželi. Ker so učenci želeli o njej izvedeti čim več, so obiskali šolsko knjižnico, kjer jim je knjižničarka pripravila zanimivo in poučno uro.

Na začetku jih je vprašala, kaj jim pride na misel ob besedi Indija. Našteli so besede: New Delhi, nimajo vode, revščina, velika mesta, temnopolti, v primerjavi z nami in drugo. Najprej smo si ogledali kratek film, da smo dobili občutek o tej deželi. V nadaljevanju nam je knjižničarka predstavila Indijo ob projekciji 67-ih posnetkov. Pokazala nam je Indijo na zemljevidu in na globusu.

Učenci so izvedeli, da je Indija država v Južni Aziji in da je New Delhi njeno glavno mesto. Je parlamentarna federativna republika 28 zveznih držav. Po geografski površini je na sedmem, po številu prebivalcev pa na drugem mestu med državami. Spoznali smo zastavo Indije in njen pomen, poslušali smo himno, seznanili smo se z rekami, prehrano, zanimivimi ljudmi, denarjem, verami, prometom. Spoznali smo svete in ogrožene živali ter še in še. Pokazala nam je dva prispevka, in sicer kako poteka šolski odmor po indijsko in dan v šoli. Pripravila nam je številne knjige, ki smo jih v knjižnici tudi pregledali. Prinesla nam je tudi dišave, da smo uživali v vonjavah. Ura je bila zelo zanimiva in poučna. Po predstavitvi Indije so učenci povedali in zapisali, kaj se jim je najbolj vtisnilo v spomin, naredili smo tudi nekaj fotografskih posnetkov v knjižnici. Začeli smo že razmišljati, kako bomo izdelali plakat o Indiji, saj bi zelo želeli, da nas obišče indijski veleposlanik, njegova ekscelenca Sarvajit Chakravarti, ali njegov namestnik, ki bo učencem povedal še kakšno zanimivost o tej deželi.

V učilnici smo izdelali plakat v obliki kolesa čakre, 24 naper - 24 ur dneva ter vanj zapisali o tem, kar smo v knjižnici zvedeli o Indiji. Pripravili smo tudi knjižico v besedi in sliki ter jo odposlali za natečaj Spoznajmo Indijo.

H. M.

Galerija

z-smihel-01
z-smihel-02
z-smihel-03
z-smihel-04
z-smihel-05
z-smihel-06
z-smihel-07
z-smihel-08
z-smihel-09
z-smihel-10
z-smihel-11
z-smihel-12

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava