DL: Kazen za NM bolnišnico - Čakalne dobe niso umetne

4.5.2015 | 14:45

Mira Retelj

Mira Retelj

Splošna bolnišnica Novo mesto. (Foto: B. B., arhiv DL)

Splošna bolnišnica Novo mesto. (Foto: B. B., arhiv DL)

V Splošni bolnišnici Novo mesto zatrjujejo, da pri njih umetno ne prikazujejo dolge čakalne dobe, da bi se pacienti odločali za samoplačniške programe. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je namreč nedavno objavil ugotovitve lani opravljenega nadzora nad vodenjem čakalnih seznamov pri vseh 11 izvajalcih ortopedskih operacij kolka in kolena. Preskoke oz. sume preskokov čakalnih vrst so ugotovili pri vseh, sedmim pa so zaradi tega obračunali pogodbene kazni v skupni višini 48.800 evrov, najvišjo, 15.200 evrov, pa novomeški bolnišnici.

Na ZZZS sumijo, da želijo nekateri pridobiti dodatne programe in financiranje, nekateri pa umetno prikazano dolgo čakalno dobo celo izkoriščajo za pritisk na zavarovance, da bi se ti odločili za samoplačništvo. Direktorica novomeške bolnišnice Mira Retelj meni, da omenjeni nadzor, ki ga je Zavod opravil junija lani, pri njih tega ni potrdil. »ZZZS je nadzor izvajal zaradi suma, da zavarovane osebe z obiskom v samoplačniški ambulanti zaobidejo čakalno dobo specialistične ambulante in tako tudi prej pridejo do operacije. V konkretnem administrativnem nadzoru kot nepravilnost ni bil evidentiran prehod z napotnico iz samoplačniške specialistične ambulante v čakalno knjigo za operativni poseg, temveč je kot nepravilnost evidentiral primere, ki so bili po njihovem mnenju brez ustrezne utemeljitve operirani prej kot tisti, ki so bili v čakalno knjigo uvrščeni z zgodnejšim oziroma starejšim datumom,« je pojasnila.

Bolnišnica je na osnutek zapisnika, ki so ga po nadzoru pripravili na ZZZS, podala pripombe in dodatna pojasnila, vendar, kot je dejala Retljeva, ne enega ne drugega niso upoštevali. »Za 38 primerov, ki bi naj bili napačno vodeni v čakalni vrsti, smo za 14 primerov dali pojasnila, vendar ZZZS ni upošteval niti pojasnila za tiste primere, ki so bili administrativna napaka pri pacientih, pri katerih je bila operacija nujna zaradi poškodb, niti tam, kjer se je zdravstveno stanje pacientov tako poslabšalo, da je bila potrebna urgentna operacija,« je razložila in dodala, da v vseh primerih niso finančno oškodovali ZZZS, tako da kazen ni upravičena. »Sicer pa v novomeški bolnišnici na področju ortopedije ne opravljamo samoplačniških operacij,« je poudarila.

Direktorica novomeške bolnišnice pa se strinja, da je potreben dodaten denar za skrajševanje čakalnih dob in tudi, da je nujno popraviti in spremeniti pravilnik o vodenju čakalnih dob. »Ta je v marsičem nedorečen in ne upošteva specifike zdravstvenega stanja številnih pacientov, ki so uvrščeni na čakalnih seznamih, njihovih potreb in želja ter različnih nepredvidenih dogodkov, denimo, ko pacient zaradi zdravstvenih razlogov ni sposoben za operacijo ali pa zaradi osebnih razlogov ne želi oz. ne more priti na poseg v terminu, ki mu ga dodelimo, kadrovske spremembe ob odhodih ali bolniških odsotnosti zdravnikov,« je pojasnila in dodala, da bi bilo res koristno, da bi imeli vsi enaročanje, kot je predlagal tudi ZZZS.

V novomeški bolnišnici že vrsto let vodijo čakalne knjige elektronsko, lani pa so bili, je dejala Retljeva, tudi bolnišnica, ki je uspešno sodelovala v pilotni uvedbi e-naročanja, projekta, ki bi lahko v Sloveniji zaživel letos.

V novomeški bolnišnici po besedah direktorice mesečno poročajo o čakalnih dobah za posamezne posege, ki so v večini primerov znotraj dopustnih, izjema pa so čakalne dobe za pregled v revmatološki in ortopedski specialistični ambulanti ter za operacije kolkov, kolen in krčnih žil, nekoliko pa presegajo tudi čakalne dobe za MR in CT preiskave. »Za operacije, ki imajo čakalno dobo več kot leto dni, imamo podpisane izjave pacientov, da so kljub temu pripravljeni čakati na operacijo pri nas. Do zdaj smo dokaj uspešno organizirali delo in v največji meri spoštovali pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ne nazadnje lani nismo imeli pritožb na račun dolgih čakalnih vrst,« je še povedala Mira Retelj.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista, 22. januarja 2015

M. Žnidaršič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (11)

4.5.2015+1     + (5)     – (4)     Oceni tihomir 

tale nm bolnca in osebja v njej niso vredni po ku.....bolnica ni niti b od bolnce....pa take plače vlečejo,buh se smili

4.5.2015+2     + (5)     – (3)     Oceni metika 

Glavno, da imajo plače in jamrajo kako so slabe, pa naj gredo ponoči v proizvodnjo delat, ne bodo dremali in čikirali bo facebooku do onemoglosti, ter ostalih družabnih omrežjih. Vsako delo je po svoje težko, toda v zdravstvu pa kar naprej jamrajo, naj gredo delat v proizvodnjo, petke in svetke, pa za maksimalno 650€.

4.5.2015+3     + (5)     – (2)     Oceni novomeščan 

Vidva, tole pa ni fer do internega oddelka kjer so pogoji dela katastrofalni. Malo je treba premislit predno se takole krivično do posameznikov, kraca po komentarjih.

4.5.2015+3     + (5)     – (2)     Oceni mnenje 

Ne posplošujte na celotno bolnico!! Ker če se tudi te, ki se trudimo za čimboljšo obravnavo pacientov kljub temu da smo nadrti iz vseh koncev spremenimo in nas bo bolel k... za vse, takrat bote šele lahko javkali! Iz lastnih izkušenj pa povem, da je tudi v zdravstvu delo petke in svetke, dežurstva, delo v nemogočih pogojih (ravno interna), na koncu meseca pa plača 600€ skupaj s potnimi stroški!!

5.5.2015—     + (2)     – (2)     Oceni joze 

Prosim vas,da ni dovolj medecinskih sestr, razporedijo jih naj prav,ker ene se samo šetajo po hodniku gor pa dol,nekatere sedijo v pisarni in se vrti na stolu kot ,da je na ringašpilu,druge se pa trudijo in pomagajo bolniku,a teh je zelo malo,ker nebi videl na lastne oči, ne bi rekel.

5.5.2015+1     + (2)     – (1)     Oceni Vinko 

joj kako ste podgurci nehvaležna bitja ......

5.5.2015–1     + (0)     – (1)     Oceni sestra 

Predlagam Jožetu in njemu podobnim,ki niso sposobni niti enega stavka pravilno napisat, da pride samo za en dan v bolnišnico delat, pa bo verjetno imel drugačno mnenje in bo tudi zvedel, da se šetajo zaradi pacientov!

5.5.2015–2     + (0)     – (2)     Oceni dejstvo 

Nekateri so pač kreteni, ki svoj prosti čas koristijo za kracanje "komentarjev". Te kracajo brez razmišljanja. Za razmišljanje in ugotavljanje predloženih dejstev, itak niso sposobni, kar je povsem evidentno.

8.5.2015–1     + (1)     – (2)     Oceni debelamama 

dejstvo,sigurn si eden/ena izmed teh štakorjev,k tako zagovarjaš,te preplačence,pa nič ne delajo,na fb skuz visijo al pa na tel.bla,bla.,ko sem prosila za pomoč da bi šla na wc,3šraufe imam v levi nogi...se je drla sarkastično,da to ni njeno delo....tega v proizvodnji ne vidiš danes

8.5.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni metika 

Debelamama, res je tako, visijo na facebooku, ostali pa ne govorit, da ni res, ker imam osebne izkušnje s tem, pa tudi laž je da delajo za 650€, kako pa ima potem lahko dva kredita, na kaj, na svetega duha, zakaj pa proizvodni delavec ne dobi kredita

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava