Jurjevanje na Ravnah v Kapelah; malo je manjkalo, da se licitatorji niso stepli

3.5.2015 | 12:05

Jurjevanje  na Ravnah v Kapelah; malo je manjkalo, da se licitatorji niso stepli

Sekcija za ohranitev dediščine pri Kulturnem društvu Kapele je 25. aprila 2015 v okrilju zelenih gozdov na Ravnah, na prostoru Lovske družine Kapele, kjer je bilo jurjevo najmanj četrt stoletja, izvedla rekonstrukcijo tega slovenskega običaja z vsemi šegami in navadami.

Ljudski glas pravi, da je bilo jurjevo pred drugo svetovno vojno organizirano za brežiško gospodo, po drugi svetovni vojni pa se tovrstna srečanja več niso ponovila.

Katerega leta natančno je začelo organizirati jurjevo Gasilsko društvo Kapele, v sestavu katerega je bila tudi »pleh muzika«, ni podatka. Ocenjujemo, da okrog leta 1950, ko so si prebivalci Kapel opomogli od travm druge svetovne vojne. Vemo le, da je bilo zadnje jurjevo leta 1975.

Več o raziskavah jurjevega najdete na spletnih straneh Kulturnega društva Kapele:

http://www.kd-kapele.si/kd-kapele/ in

https://sl-si.facebook.com/filmkapele

In kako nam je uspela rekonstrukcija?

K ohranjanju kulturne dediščine so bili povabljeni tudi otroci Podružnične osnovne šole Kapele, ker je bilo jurjevo tudi praznik otrok. Dan pred dogodkom so se v spremstvu odraslih vozili s konjskimi vpregami in harmonikarjem ter s petjem in plesom oznanjali pomlad in hodili od hiše do hiše, gospodinje pa so jim v zahvalo za njihov obisk darovale vse, kar je bilo potrebno za peko cvrtja (jajca, domača mast, ocvirki, slanina).

Na dan dogodka so učenci podružnične šole Kapele pripravili čudovit program z recitacijami, harmoniko in violino, ki so ga pripravili skupaj z učiteljicami. Predstavili sta se tudi združeni otroški folklorni skupini Sonček in Kosci pod mentorstvom Vesne Molan, ki sta v kostumski podobi iz časa med obema svetovnima vojnama iz kraja Kapele in sosednjih vasi predstavili odrsko postavitev »Deca, zde pa dost!«. Otroci so še s šopki šmarnic obdarili obiskovalce.

Obiskovalcem so bili na vhodu na prireditveni prostor, ograjen z zelenimi vejami, na prsi pripeti šopki poljskega cvetja. Na tem prostoru je Pihalni orkester Kapele pod taktirko novega dirigenta kapelske pleh muzike Sebastijana Borovšaka zaigral kar nekaj nemških in čeških valčkov, polk, mazurk in koračnic. Nekaj njihovih muzikantov pa je dolgo v noč igralo tudi za ples. Bili so enkratni. Kapelski pubje in vokalna skupina Iris so peli ljudske pesmi. Na odprtem ognju so kmečke žene pekle cvrtje. In tu je bil postavljen še »rest«. Verjeli ali ne, vseskozi je bil poln restantov, fantov in deklet, moških in žensk. »Kaznovane« so bile vse napake, zamere, jeze, ljubosumnost … Žandarja sta imela ves čas polne roke dela.

In na koncu je bila še licitacija svinjske glave. Le malo je manjkalo, da se licitatorji niso stepli.

Kljub temu, da je bila prireditev prvič po 40 letih, je bilo precej obiskovalcev iz Kapel kot tudi iz sosednjih krajev.

Etnološko prireditev sta popestrili še razstava slik s snemanja filma Tak ti je tu blu in promocija DVD-ja 180-minutne verzije istoimenskega filma.

Kulturno društvo Kapele
Sekcija za ohranitev dediščine

Galerija

r-kapele-01
r-kapele-02
r-kapele-03

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava