DL: Ločevanje odpadkov - v blokih najbolj nedosledni

28.4.2015 | 13:45

Na komunalnih podjetjih ugotavljajo, da najbolj nedosledno odpadke ločujejo pri stanovanjskih blokih. (Foto: J. S.)

Na komunalnih podjetjih ugotavljajo, da najbolj nedosledno odpadke ločujejo pri stanovanjskih blokih. (Foto: J. S.)

Če smo se v Sloveniji ob zaključku leta 2013 soočali z velikimi zalogami in kopičenjem mešane odpadne embalaže, se je ob koncu lanskega leta, vsaj na območju tukajšnjih komunal, stanje bistveno izboljšalo. Na zbirnem centru Globoko je imela trebanjska komunala težave le še do oddaje skladiščenih količin iz leta 2013, tudi na območju novomeške komunale posebnih težav niso imeli.

»Lahko rečemo, da smo se z vsemi šestimi pooblaščenimi družbami kar uspešno dogovarjali in usklajevali glede posameznih prevzemnih kvot. Vsak mesec smo sproti poskrbeli za natančno in temeljito izravnavo prevzemnih kvot, veliko pozornost smo namenjali čistosti posameznih frakcij, zato prav temu pripisujemo, da smo leto lahko zaključili brez nakopičenih zalog tako mešane embalaže kot tudi vseh ostalih ločenih frakcij,« pojasnjuje vodja sektorja splošna komunala na Komunali Novo mesto Simon Štukelj.

Težav s kopičenjem odpadne embalaže pa nimajo na krškem Kostaku. »Imamo namreč sodobno avtomatsko sortirno linijo, zgrajeno v sodelovanju z občino Krško, kar nam omogoča sprotno obdelavo odpadne embalaže,« razlaga direktor sektorja komunale na Kostaku Jože Leskovar in dodaja, da embalažo sortirajo tudi za embalažne družbe.

LOČUJEMO BOLJE, A ŠE VEDNO Z NAPAKAMI

Na komunalnih podjetjih sicer ugotavljajo, da se je ločeno zbiranje odpadkov ustrezno uveljavilo. Lani je tako denimo Kostak v občinah Krško in Kostanjevica na Krki zbral dobrih 5.355 ton ločeno zbranih odpadkov, kar predstavlja že približno 64 odstotkov. »Če pogledamo desetletno obdobje, se je kultura ločevanja oz. okoljska zavest močno popravila. Pri tem ima velik pomen delo z jasnostjo, ki mu  posvečamo veliko pozornosti,« pravi Leskovar. Kljub temu se ponekod še vedno soočajo s težavami, predvsem pri nekaterih večstanovanjskih blokih, a tudi v gospodarstvu in drugih ustanovah.

Podobno ugotavlja tudi direktor Komunale Trebnje Stanko Tomšič: »Tako gospodinjstva kot tudi ostali subjekti kljub izboljšanemu stanju odpadkov še vedno ne ločujejo ustrezno. Najslabše se zagotovo ločuje na skupnih zbirnih mestih in pri večstanovanjskih objektih.« Po opravljenih pregledih se je izkazalo, da ljudje biološke odpadke odlagajo med mešane komunalne, med katerimi je veliko steklene in papirne embalaže, pa tudi oblačil, obuval in ostalih odpadkov. V papirni embalaži najdejo veliko plastenk in pločevink, neustrezno je odlaganje sestavljene embalaže oz. tetrapaka med papir in papirno embalažo ter odlaganje steklene embalaže v zabojnike v plastičnih vrečkah, steklo pa praviloma zbirajo ločeno v zbirnem centru.

Tudi na območju novomeške komunale največ težav beležijo pri večstanovanjskih blokih. »V zabojnikih za mešane komunalne odpadke se najde marsikaj, kar vanje ne sodi, poleg pa so zabojniki za ločene odpadke včasih tudi napol prazni,« pripoveduje Štukelj.

Nadzor nad ločevanjem odpadkov je tako neizbežen. V Krškem pojasnjujejo, da kazni še ni bilo treba izdati, so pa že izdajali opomine. Tudi v Trebnjem so glede neustreznega ločevanja do zdaj predvsem opozarjali, v določenih primerih neustrezno ločenih odpadkov niso prevzeli. »Letos bomo izvajali številne aktivnosti obveščanja in osveščanja naših uporabnikov pa tudi pogostejše nadzore,« še pravi Tomšič.

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista, 15. januarja 2015

J. Sinur

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

28.4.2015Oceni blokar 

Posameznikom dejansko ne moreš nikakor dopovedati teh enostavnih zadev glede ločevanja. Naredijo štalo in nič ne pomaga.

28.4.2015Oceni Jan 

Veliko ljudem je vseeno, vse v eno vrečko, pa v mešane odpadke in jih boli. Sploh v blokovskih naseljih res lepa navada.

28.4.2015Oceni jasmin 

V naši soseski in to ne-blokovski samo mi iz naše hiše ločujemo odpadke. Skratka prmitivizem izgleda da je za to okolje družben vzorec, ki se izraža tudi na drugih področjih. In potem od vseh teh ljudi poslušam še opazke o Romih, kaki p***** da so ..... . Očitno da so se teh navad navzeli iz okolice ki jih obkroža a ne?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava