Adlešičan je najstarejši slovenski olimpijec!

28.4.2015 | 12:30

Adlešičan je najstarejši slovenski olimpijec!
Adlešičan je najstarejši slovenski olimpijec!

Na Markovo - 25. aprila 1920 se je v prostorih osnovne šole Adlešiči (danes tudi sedež Javnega zavoda Krajinski park Kolpa) rodil Marko Račič. V tem času je legendarni Božo Račič-Kume tukaj služboval kot nadučitelj. V Adlešičih so se rodili štirje od petih Račičevih otrok (na fotografiji) in Adlešičani so z vsemi ohranjali prisrčne stike, ti pa se še vedno radi vračajo v Adlešiče.

Marko ne le, da je danes najstarejši olimpijec - sodeloval je na olimpijskih igrah v Londonu 1948 leta, - dosegel je tudi več jugoslovanskih rekordov v atletiki. Marko je starejši tudi od Slovenskega olimpijskega komiteja. Ta je sicer naslednik pred tem ustanovljenega Olimpijskega pododbora Ljubljane oziroma Slovenije. Šlo pa je leta 1920 le za nekaj ur - 25. aprila 1920 zgodaj zjutraj se je v Adlešičih rodil Marko Račič, v Ljubljanski Unionski dvorani pa so nekaj ur pozneje ustanovili Športno zvezo Ljubljane, Nogometno podzvezo Ljubljane in Jugoslovanski olimpijski pododbor Ljubljane. Kot rečeno, pa se je še pred tem v Adlešičih rodil Marko Račič.

Marko je sprinter in njegovi disciplini sta bili predvsem tek na 100 in 200 metrov. Na 100 metrov je tekel najhitreje – 10,8 sekunde. Tekel je tudi na 200 metrov, najhitreje 22,4 sekunde. Na prvi povojni olimpijadi v Londonu leta 1948 pa se je pomeril v disciplini, v kateri ni bil specialist - teku na 400 metrov in v štafeti 4 x 400 metrov. V teku na 400 metrov se je uvrstil v polfinale. Pozneje je več kot 20 let kot zvezni selektor vodil žensko atletsko reprezentanco. Precejšen del njegovega športnega udejstvovanja je bil tudi v okviru društva Partizan v Beogradu; in kot se spodobi za takratne čase, je bil kot vrhunski športnik zaposlen v JNA. Vrhunske rezultate je dosegal tako kot športnik kot tudi trener in pozneje funkcionar. Tudi danes se ukvarja s športom kot rekreativec in teoretik, saj še vedno ureja statistične podatke za nekatere podatkovne baze in publikacije.

Več pa si lahko o Marku Račiču in njegovi športni karieri preberete v knjigi: "Na krilih atletike" avtorjev Marka Račiča in zaslužnega profesorja Rajka Šugmana, ki jo je v pomanjkanju odgovornosti najodgovornejših na tem področju založil Javni zavod Krajinski park Kolpa v zbirki "Ljudje ob Kolpi" v kateri želi predstaviti delo posameznikov, skupin, društev in organizacij v Krajinskem parku Kolpa.

Na voljo je le še nekaj izvodov knjige, v katere Vam na vašo željo "najimenitnejši adlešiški atlet" napiše posvetilo.

Marko - še na mnoga leta!

tvoji Adlešičani
KP Kolpa

Galerija

z-racic (1)
z-racic (2)
z-racic (3)
z-racic (4)
z-racic (5)
z-racic (6)
z-racic

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

28.4.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni vika lozar 

Lep poklon Adlešičanov družini Račič in čeprav je minilo že toliko let odkar je bil pokojni Božo Račič sovaščan, ga ne pozabijo, pa še širom po Beli krajini vemo o tem velikem človeku, saj je pustil velim pečat naši deželici. Seveda vsa čast tudi njegovim sinovom!

28.4.2015Oceni Lipec 

Vika ti imaš povsod nos.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava